پرسش و پاسخ حقوقی


 

ابتدا مباحث مرتبط با پرسش و پاسخ خود را انتخاب نمایید

 

مباحث املاک و مستغلات          مباحث کیفری                        مباحث خانواده                   مباحث تجاری و غیر تجاری

 

       مباحث بازرگانی              مباحث بین الملل            مباحث اجتماعی و فرهنگی            مباحث مالی و اعتباری

 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث املاک و مستغلات

 

اگر ملکی را از شخصی بخریم و در قرارداد، فروشنده ملزم به تنظیم سند شده باشد اما قبل از تنظیم سند، فروشنده ممنوع المعامله شده باشد تکلیف چیست؟

به دادگاه حقوقی محل وقوع ملک مراجعه کرده و دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی بدهید. حتی اگر نتوانید برای آن ملک به جهت این ممنوعیت سند رسمی بگیرید حکم دادگاه بهترین دلیل برای مالکیت شما است.

 

برای دادخواست و درخواست الزام به تنظیم سند ملک چه مدارکی لازم است ؟

حسب مورد و بسته به موضوع این مدارک برای چنین درخواستی باید ضمیمه دادخواست شود: 1- تصویر مصدق قرارداد یا مبایعه نامه 2- تصویر مصدق گواهی عدم حضور 3- تصویر مصدق فیش ها و چک های پرداخت ثمن 4- حسب تشخیص قاضی یا ضرورت ارجاع به کارشناس 5- شهادت شهود 6- استعلام از اداره ثبت 7- قرارداد مشارکت در ساخت 8- قرارداد پیش فروش آپارتمان 9- قرار معاینه و تحقیق محل 10- و سایر مدارک و دلایل جهت تقویت دعوا.

 

دادخواست و درخواست الزام به تنظیم سند رسمی را کجا باید داد؟

مرجع صالح برای رسیدگی برای دادخواست و درخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک دادگاه محل وقوع ملک و اموال غیر منقول است و مرجع صالح برای اموال منقول دادگاه محل اقامت خوانده است.

 

اسباب تملک چیست؟

به هر عمل یا واقعه حقوقی که غرض از آن ایجاد مالکیت یا نقل مالکیت باشد، اسباب تملک گفته می‌شود.

 

دستور تخلیه با حکم تخلیه چه فرقی دارد ؟

دستور تخلیه فقط خاص مورد انقضای مدت اجاره اماکن مسکونی است و شامل موارد سرقفلی یا فسخ قرارداد اجاره نمی شود.در سایر موارد باید حکم تخلیه گرفته شود.

 

تفاوت تملیک و تملک چیست ؟

تملیک یعنی مالک کردن و تملک یعنی مالک شدن. اگر بخواهیم مالی را به کسی تملیک کنیم حتما باید در قالب یک عقد این کار را انجام دهیم بنابراین تملیک نمی تواند به صورت ایقاع باشد اما تملک میتواند یک عقد یا ایقاع باشد

 

چگونه مزاحمت حق را اثبات کنیم ؟

بهترین راه برای اثبات مزاحمت حق این است که شما برای این کار از شهادت افراد حاضر در محل استفاده کنید و ادله اثباتی از جمله شهادت را گردآوری کنید هم چنین با پلیس نیز تماس بگیرید تا در صحنه حاضر شود واز نزدیک شاهد این مزاحمت باشد.

 

یکی از همسایه های ما به صورت مکرر کل وسایل خونشو میبره و میاره، آیا با جمع کردن استشهادیه از همسایه های دیگه میتونیم از ورود فرد به ساختمون جلوگیری کنیم ؟

خیر، نمیتوان از ورود فرد به ملک خودش جلوگیری کرد .

 

تخلیه اماکن تجاری و مغازه در کدام دادگاه و مرجع رسیدگی می شود ؟

رسیدگی به دعاوی تخلیه اماکن تجاری و مغازه در صلاحیت دادگاه های عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.

 

مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای تخلیه آپارتمان کجاست ؟

در بسیاری از موارد رسیدگی به دعوای تخلیه اماکن مسکونی و آپارتمان در صلاحیت رسیدگی شورای حل اختلاف محل وقوع ملک است.

 

در صورتی که شخصی حق انتفاع از ملک خود را با قرارداد به دیگری واگذار کند و سپس بدون اطلاع آن را به غیر بفروشد ، معامله چه وضعیتی دارد؟

در صورت مطلع بودن خریدارمعامله صحیح است ولی خریدار تنها زمانی می تواند از منافع بهره برداری کند که قرارداد قبلی منقضی یا فسخ شده باشد.

 

فسخ قرارداد اجاره به چه معناست؟

فسخ اجاره‌نامه به معنای آن است که یکی از طرفین قرارداد یا هر دو طرف با رعایت قوانین مربوطه و ارائه دلایل موجه تصمیم بگیرند که قرارداد امضا شده را پیش از موعد مقرر پایان دهند.

 

شرایط قانونی فسخ اجاره نامه چیست ؟

طبق قانون هر یک از طرفین حق فسخ اجاره نامه را دارد برای موجر و مستاجر متفاوت است. به طور کلی امکان فسخ قرارداد اجاره بدون دلیل یا با دلایلی غیر از دلایلی که در ادامه ذکر می‌کنیم، چه از جانب موجر و چه از جانب مستاجر امکان‌پذیر نیست. مگر آن که دلایل مورد نظر جزء شروط اجاره نامه بوده یا حق فسخ اجاره نامه در پشت قرارداد اجاره نوشته شده و به امضای طرفین قرارداد رسیده باشد.

 

کمیسیون فسخ قرارداد اجاره به چه صورت است؟

در صورتی که پس از انعقاد قرارداد اجاره یکی از طرفین اقدام به فسخ اجاره نامه نماید باید حق کمیسیون مشاور املاک به طور کامل و طبق توافق قبلی پرداخت شود. اما به طور معمول حق کمیسیون هر دوطرف توسط فردی که تقاضای فسخ قرارداد کرده پرداخت می‌شود.

 

اجرت المسمی چیست؟

اجرت المسمی میزان اجاره بهایی است که به طور مشخص در قرارداد اجاره بین موجر و مستاجر عنوان می شود ، اجرت المسمی منقول حکمی است و در صورت تأخیر در پرداخت اجاره بها و طرح دعوی مطالبه اجور معوقه در دادگاه، مستاجر باید علاوه بر پرداخت اجرت المسمی، خسارت تاخیر تادیه را نیز بپردازد.

 

در معامله وکالتی اگر فروشنده فوت کند ، معامله و وکالت چه وضعیتی خواهد داشت؟

اگر معامله به صورت عادی (قولنامه ای) انجام گیرد و ضمن آن فروشنده به خریدار وکالت بلا عزل برای انجام مراحل قانونی تا گرفتن سند رسمی بدهد ، اگر فروشنده قبل از اقدام خریدار فوت شود این وکالت دیگر اعتباری نخواهد داشت و  بلا اثر می شود و خریدار می بایست از طریق ورثه اقدام به انتقال رسمی مورد معامله به خود کند .

 

آیا امکان توقیف منافع ملک و حق سر قفلی در جهت استیفای دین وجود دارد؟

سر قفلی و یا منافع ملک از جمله حقوقی هستند که ممکن است متعلق به مالک ملک باشند یا دیگری و این قبیل منافع که مالک آنها را به موجب سند رسمی به دیگری واگذار مینماید معمولا به املاکی تعلق دارد که حالت تجاری را دارا می باشند. لذا  این قبیل حقوق نیز حسب در خواست مراجع صلاحیت قابل بازداشت هستند.

 

شخصی ملکی را با قولنامه میخرد  مقداری از ثمن را پرداخته و ما بقی را برای تنظیم سند نگه میدارد؟ در روز مقرر در قولنامه فروشنده آماده نبودن مدارک را بهانه کرده . از خریدار میخواهد تا زمان انتقال سند را به تعویق بیاندازد لیکن پس مدتی کاشف به عمل می آید که فروشنده ملک را با سند قطعی به دیگری انتقال داده ، با توجه به اینکه دفتر املاکی که ملک قولنامه کرد محل را تک نموده حال وی ادعا میکند من به او هیچ پولی پداخت نکرده و قرارداد باطل است لطفا راهنمایی کنید.

عمل فروشنده خلاف قاعده و قانون است و فروش مجدد زمین مشمول مجازات کیفری انتقال مال غیر است . و نمی تواند بدون فسخ قرارداد سابق قرارداد جدیدی را منعقد کند.

 

اعتبار قولنامه دستی در دادگاه چه قدر است؟

قولنامه مانند سایر قراردادهائی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می کنند در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن می توان الزام (اجبار) طرفی را که از انجام تعهدش خودداری می کند را از دادگاه درخواست نمود. بدین ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند خریدار می تواند از دادگاه صالح درخواست نماید تا او را برای به نام زدن سند در دفترخانه مجبور کند.لیکن تفاوت قولنامه های دستی که دو نفر شاهد انا امضا مینمایند این است که فاقد کد هگیری بوده و قابل تردید و انکار میباشد.

 

وجه التزامی (اجباری) که در قولنامه قرار داده می شود چه مفهومی دارد؟

در این صورت طرفین قرارداد برای محکم کردن قولنامه، معمولاً مبلغی را در قرارداد قید می کنند تا در صورتی که متعهد از انجام تعهد خود سر باز زند مکلف به پرداخت آن مبلغ به طرف دیگر (معهد له) باشد، این مبلغ را وجه التزام می گویند.

 

باغاتی که بصورت قولنامه ای از یک سند قطعه قطعه میشوند امکان گرفتن سند وجود دارد؟

در رابطه با باغات و اراضی زراعی درصورتی که مساحت آن منطبق با حد نصابهای مندرج در قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی زراعی باشد مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت، اما در مورد زراعی نیازی به رعایت حد نصاب فوق ندارند.

 

زمینهایی که از طریق اصلاحات ارضی واگذار شده و در حال حاضر تعدادی از مالکین اصلی فوت نموده است آیا میتوان سند ثبتی اخذ نمود؟

باغات در صورتی که متناسب با حد نصاب مندرج در قانون جلوگیری از خردشدن اراضی باشند، مشمول قانون می باشند.

 

فرق عرصه و اعیان چیست؟

منظور از عرصه زمین است و منظور از اعیان ساختمان می باشد که دارای کاربری های مسکونی، اداری ،تجاری و .... می باشد. بنابراین در صورتی که ملک به صورت ششدانگ خریداری شده باشد مشتمل برعرصه و اعیان می باشد و در موارد خاص مانند اراضی موقوفه و نیز املاک خاص که صرفاً عرصه و یا اعیان است، باید مورد خریداری مشخص شود که عرصه است یا اعیانی.

 

ملک مشاع را ثبت به چه طریقی افراز میکند؟

ثبت با رعایت اصول و مقررات، تقسیم ملک را برای تک تک مالکان به میزان سهم انجام میدهد، و به اصطلاح آن را بین تک تک افراز میکند.

 

چه کسی صلاحیت افراز ملک مشاع را دارد؟

این امر به خواسته شرکای مال برای افراز با مراجعه به ثبت یا واحد ثبتی مورد توافق طرفین شریک یا احد از مالکین با اختیارات تام و رسمی نسبت به افراز انجام میشود.

 

یکی از شرکا زمین مشاعی تصمیم گرفته سهم خود را وقف نماید، این وقف از لحاظ حقوقی چه وضعی دارد؟

به استناد قانون مدنی، این وقف صحیح است، البته در مورد اموال غیر منقول مانند اراضی، چون قبض آن با تخلیه ید راهن انجام می شود و مستلزم تصرف در مال دیگران نیست، قبض مورد رهن نیازی به اذن شریک ندارد، به عبارت دیگر قبض سهم مشاع به معنی تصرف در حقوق دیگران نیست .

 

به شخصی وکالت داده شده تا زمینی را بفروشد اما چند روز بعد به شخص دیگری  وکالت داده شده تا همان زمین را وقف کند، حالا از نظر حقوقی وضعیت وکالت چگونه است ؟

وکالت منفسخ می گردد، طبق قانون هرگاه متعلق وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خود انجام دهد یا به طور کلی عملی که منافی با وکالت وکیل باشد بجا آورد، وکالت منفسخ می شود.

 

آیا می توان زمینی که حصار کشی شده و محصور است و در اجاره می باشد و هنوز مدت اجاره پایان نیافته، اما موجر آنرا به شخص دیگری فروخته  و خریدار در زمین دخل و تصرف  نموده است، دعوی تصرف عدوانی را مطرح کرد؟

تا زمانی که ید مستاجر نسبت به مورد اجاره به یکی از طرق قانونی از بین نرفته باشد، منتقل الیه (خریدار) نمی تواند در مورد اجاره تصرف کند و اقدامات وی در این مورد می تواند از مصادیق تصرف عدوانی محسوب شود.

 

در صورتی که صاحب خانه ملک خود را بفروشد آیا قرارداد اجاره با مستاجر به قوت خود باقیست؟

بعد از هر گونه نقل و انتقال بر روی ملک مورد اجاره حقوق ایجاد شده برای مستاجر تا زمان انقضاء قرارداد اجاره پابرجا می باشد.

 

اگر سرقفلی را خرید و فروش کنند آیا به حقوق مستاجر خدشه ای وارد می شود؟

هرمالکی حق فروش ملک خود را دارد و این انتقال و فروش خدشه ای به حقوق مستاجر یا همان صاحب سرقفلی وارد نمی کند.

 

یکی از شرکا در ملک مشاعی که مالک یک دانگ از ملک است ممنوع المعامله میباشد و تمام شرکا میخواهند ملک را بفروش رسانند و خریداری هم برای ملک پیدا شده با توجه به ممنوع المعامله بودن این شریک امکان فروش و انتقال سند رسمی به خریدار وجود دارد؟

در صورتی که مالکیت ملکی بصورت مشاع باشد و یکی از شرکا نخواهد و یا نتواند نسبت به میزان سهم خود برای فروش اقدام نماید می بایست از مرجع ذیصلاح درخواست صدور دستور فروش نسبت به سهم شرکایی که حاضر به انتقال آن هستند نمود.

 

اگر زوج پس از خریداری ملکی به نام زوجه و تنظیم اسناد مربوطه به نام زوجه پشیمان شود چه راهکار قانونی برای استرداد آن وجود دارد؟

اگر مبایعه نامه و اسناد رسمی انتقال ملک مزبور بنام زوجه تنظیم شده باشد خریدار زوجه محسوب می شود و مالک ایشان است و چنانچه زوج ادعایی نسبت به آن ملک داشته باشد باید با ادله قانونی آنرا ثابت نماید

.

به صورت قولنامه ای ملکی خریداری شده و شاهدی هم آن را امضا نکرده است، چه باید کرد؟

باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی داد.

دادخواست دستور فروش ملک مشاع را باید به کجا تقدیم کرد؟

دادخواست دستور فروش ملک مشاع را باید به دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک تقدیم نمود مشروط بر آنکه قبلاً از اداره ثبت محل گواهی عدم امکان افراز ملک اخذشده باشد و گواهی مذکور ضمیمه دادخواست شود والا موجب صدور قرار رد دعوی توسط دادگاه خواهد شد.

آیا اگر یه دانگ از خانه ای بنام کسی باشد شخص مقابل که مابقی آن بنامش میباشد میتواند بدون دلیل خانه را به نفع خود بفروشد؟

در صورتی که شریک دیگر 6 دانگ خانه را فروخته باشد نسبت به میزان سهم شریک دیگر، معامله فضولی انجام داده است و در صورت تنفیذ و اجازه شریک، معامله نسبت به باقیمانده صحیح خواهد بود همچنین از جنبه کیفری فروشنده مرتکب جرم انتقال مال غیر شده است. از طرف دیگر در صورت عدم اجازه شریک دوم وی می تواند با اعمال حق شفعه و با پرداخت میزان پرداخت شده توسط مشتری سهم شریک را نیز تملک کند.

 

در قرار داد اجاره ای که مدت اعتبار آن یک سال بود مؤجر پس از اتمام مدت قرار داد مبلغ ودیعه را نمیتواند پرداخت نماید ، از آنجا که مبلغ نسبتا بالا در نظر گرفته شده ، چگونه میتوانم مؤجر را ملزم به استرداد وجه ودیعه نمایم؟ آیا وی میتواند اجاره این ایام را از من مطالبه نماید؟

عنایت بفرمایید در این شرایط جهت سهولت و تسریع وصول مبلغ ودیه ابتدا باید در تاریخ مندرج در قرار داد منزل را تخلیه نموده و اقدام به تامین دلیل نمایید و در اثنا مدت اقدام به ارسال اظهار نامه نمایید تا در صورت عدم تادیه مبلغ از سوی موجر امکان طرح دعوا خسارت میسر باشد. و از آنجا که در این مدت شما منزل را تخلیه نموده این ،وی نمیتواند اجاره یا اجرت المثل را از شما مطالبه نمایند .

 

آیا مستأجر میتواند شغل خود را به شغلی مشابه شغل قبلی تغییر دهد؟ در صورتی که مؤجر اطلاع نداشته باشد میتواند علیه مستأجر طرح دعوی نماید؟

علی الاصول هیچ مستاجری بدون اذن و اجازه مالک حق تغییر شغل ندارد مگر اینکه در اجاره نامه شغل خاصی قید نشود و یا مستاجر شغل خود را به مشابه تغییر شغل دهد که احراز این امر در دادگاه محقق میگردد.

 

آیا ملکی که سرقفلی آن به نام شخص دیگری است و به شخص جدیدی منتقل گشته آیا نیازی به انعقاد قرارداد جدید با مالک جدید دارد؟ و به طور کلی در صورت بروز مشکل ،کدام مرجع قانونی صلاحیت رسیدگی را خواهد داشت؟

در اصل در حالت مذکور مالک جدید به عنوان قائم مقام مالک سابق ، موجر مستاجرین محسوب می شود الزامی به انعقاد اجاره جدید وجود ندارد و البته انعقاد اجاره جدید نیز تغییر در حق حقوق طرفین ایجاد نخواهد کرد.و در خصوص رسیدگی نیز  برابر بند ۲ ماده ۱۱ قانون شورای حل اختلاف این شورای صلاحیت رسیدگی به دعاوی سرقفلی و حق کسب و پیشه را ندارد و محل طرح این دعاوی دادگاههای حقوقی محل ملک می باشد.

 

در صورتی که مستأجر بدون اطلاع از مالک حق کسب و پیشه را به دیگری اجاره دهد در این صورت مالک چه حق و حقوقی را دارا خواهد بود؟

در صورتی که مستاجر محل کسب و پیشه و تجارت بدون جلب رضایت مالک اقدام به انتقال منافع محل به فردی دیگر نماید مستاجر با منتقل علیه ( با توجه به شرایط موجود) منحق نصف قیمت سرقفلی و حق کسب و پیشه محل با لحاظ نظر کارشناس خواهند بود.

 

آیا قولنامه های دستی که دو نفر شاهد آنرا امضا کرده باشند معتبر و قابل استناد در مراجع قضایی میباشد؟

بله در صورتی که مبایعه نامه دارای امضا و اثر انگشت باشد و شهود نیز مبایعه نامه را امضا کرده باشد دارای اعتبار و ضمانت اجرای قانونی خواهد بود و پس از صدور اسناد مالکیت قابل دفاع و استناد در مراجع قضایی بوده لذا به عنوان سند رسمی قابل انکار و یا تردید نخواهند بود.

 

آیا قولنامه و مبایعنامه مترادف یکدیگر هستند؟

به طور کلی برخی قولنامه راترکیبی از قول و نامه دانسته و ادعا میکنند قولنامه در واقع قول مکتوب است و بر این مبنا معتقدند به موجب قولنامه نمی توان متعهد را به انجام تعهدش الزام کرد و از طرف دیگر مبایعه نامه را با استفاده از تعبیری که واژه بیع (خرید و فروش) در زبان حقوقی دارد قرارداد خرید و فروش می دانند و معتقدند که میتوان متعهد مبایعه نامه را به انجام تعهداتش ملزم نمود . باید توجه داشت آن چه را که در زبان حقوقی مبایعه نامه می گویند همان چیزی است که در عرف قولنامه نام دارد و نمی توان بر این اساس که لفظ قولنامه و مبایعه نامه باهم متفاوت است آثار حقوقی متفاوتی را بر آنها بار کرد.لذا میتوان نتیجه گرفت در مراجع قضایی استعمال هر کدام از این اصطلاحات بار حقوقی یکسانی خواهد داشت  .

 

 درج وجه التزام در قولنامه دارای چه شرایطی میباشد؟

در خصوص وجه التزام ابتدا بهتر است بدانیم درج وجه التزام در قولنامه اصولا به چند روشی می تواند باشد:

روش اول: در قولنامه قید می شود، در صورتی که فروشنده یا خریدار از اجرای مفاد تعهد خویش امتناع نماید، فلان مبلغ را باید به طرف دیگر بپردازد. در این صورت اگر فروشنده به تعهد خود (انتقال مال) عمل نکند، خریدار می تواند با احراز عدم اجرای تعهد وجه التزام تعیین شده را مطالبه کند، و نمی توان هم وجه التزام را بگیرد و هم از فروشنده بخواهد که مورد معامله را با سند رسمی به وی انتقال دهد.

روش دوم:در قولنامه طرفین موافقت می نمایند، که در تاریخ..... در دفترخانه شماره..... حضور یابند و سند رسمی تنظیم کنند و در صورت عدم حضور هریک در دفترخانه، وی مکلف است مبلغ.... به طرف دیگر بپردازد و تعهد خویش را نیز انجام دهد. در این حالت با احراز عدم حضور، متعهد باید وجه التزام را بپردازد و تعهد را نیز انجام دهد.

روش سوم :چنان چه در قولنامه ذکر شود: طرفین موافقت نمودند در تاریخ..... در دفترخانه.... حاضر شوند و سند رسمی تنظیم نمایند و در صورت عدم حضور یا امتناع فروشنده، فروشنده ملزم به انتقال و پرداخت روزانه.... ریال خسارت تأخیر است، در این فرض مالک باید مورد را به خریدار منتقل کند و خسارت مذکور را هم بپردازد.

کسی که وجه التزام را مطالبه می کند، باید خود تعهداتش را کامل انجام داده باشد. مثلاً خریدار باید در دفترخانه حاضر شود و قیمت معامله را نیز به رؤیت دفتردار برساند و عدم اجرای تعهد طرف دیگر احراز شود در غیر این صورت نمیتوانند نسبت به اخذ وجه التزام ادعایی داشته باشند.

 

 برای اعلام کاربری اراضی بالای 1000 متر باید چه مدارکی به همراه داشت و قانونا چه کسانی میتوانند اعلام کاربری نمایند ؟

تنها مالک و وکیل قانونی مالک میتوانند با ارائه تصویر مصدق سند ششدانگ مالکیت ، تصویر مصدق شناسنامه مالک ، ارائه اصل نقشه ۲۰۰۰/۱ کارشناس رسمی دادگستری ،تصویر رای کمیسیون ماده ۱۲و پس از آن ثبت در سیستم GIS و اظهارنظر کمیسیون تعیین وضعیت املاک نسبت به اعلام کابری اقدام نمایند.

 

زمینی به صورت قولنامه‌ای خریداری و به همان صورت فروخته شده است. آخرین فردی که زمین را خریداری نموده در حال حاضر دادخواستی تنظیم نموده مبنی بر الزام به تنظیم سند، با توجه به اینکه سندی در کار نبوده اکنون تکلیف چیست؟

آخرین خریدار دعوی الزام به تنظیم سند را باید به طرفیت کسی مطرح کند که سند رسمی به نام ایشان میباشد و همه کسانی که قبل از خودش تا فردی که سند به نام اوست در معامله دخیل بوده‌اند، بنابراین شما نیز باید طرف دادخواست وی باشید

.

مستاجری داریم که میخواهد زودتر از موعد مقرر منزل را تخلیه نماید. آیا ایشان میتواند تقاضای پول پیش خود را بنماید؟

چنانچه شرطی در خصوص تخلیه زودتر از موعد ننموده‌اید طبق موازین شرعی و قانونی مستاجر گرچه میتواند منزل را تخلیه نماید و لکن حق مطالبه پول پیش را تا پایان مدت ندارد، به علاوه باید اجاره‌بهاء مدتی هم که باقیمانده اگرچه تخلیه نموده است را بپردازد، مگر اینکه شما راضی به این باشید که تخلیه نماید و اجاره مدت باقیمانده را ندهند

.

آیا مبایعه نامه پس از فوت فروشنده ارزش قانونی دارد؟

مبایعه نامه بعد از فوت فروشنده به قوت خود باقیست و تمام حق و حقوق ناشی از مبایعه نامه به وراث منتقل خواهد شد.

 

آیا اگر یه دانگ از خانه ای بنام کسی باشد شخص مقابل که مابقی آن به نامش میباشد میتواند بدون دلیل خانه را به نفع خود بفروشد؟

در صورتی که شریک دیگر 6 دانگ خانه را فروخته باشد نسبت به میزان سهم شریک دیگر، معامله فضولی انجام داده است و در صورت تنفیذ و اجازه شریک، معامله نسبت به باقیمانده صحیح خواهد بود همچنین از جنبه کیفری فروشنده مرتکب جرم  شده است. از طرف دیگر در صورت عدم اجازه شریک دوم وی(شریک دوم) می تواند با اعمال حق شفعه و با پرداخت میزان پرداخت شده توسط مشتری سهم شریک را نیز تملک کند.

 

جهت سند زدن زمینی که مالک قبلی آن فوت کرده چه کاری باید انجام داد؟

با مراجعه به دادگاه حقوقی به طرفیت ورثه اقامه دعوی کرده و پس از اثبات اصالت سند خود، ورثه را الزام به تنظیم سند رسمی کرد.

 

آیا در یک مجتمع با 8 واحد ، 6 نفر از مالکان به دلیل کلنگی بودن و  . قدیمی بودن بنای ساختما (35 سال) موافقت خود را مبنی بر فروش ملک اعلام نموده اند، ولی متأسفانه 2 نفر از مالکان مخالف فروش سهم خود هستند ، آیا با توجه به قانون میتوان مالکان مخالف با فوش را به دلیل اکثریت موافق با فروش ملزم به فروش ملک کرد؟

در این خصوص باید گفت مطابق قانون تملک آپارتمان ها در این خصوص دادگاه نمیتواند مجوز فروش را صادر نماید ،لیکن در صورتی که ملک مذکور با تشخیص کارشناس رسمی دادگستری فرسوده بوده و موجب تهدید جانی و مالی برای مالکان و ساکنان ساختمان گردد ،سایر مالکان میتوانند از دادگاه مجوز تخریب و بازسازی بنا را اخذ نمایند.

 

در خصوص ثبت قرارداد تمام واحد های یک آپارتمان میتوان از یک کد پستی استفاده نمود؟

متأسفانه افراد زیادی هستند که به اشتباه گمان مینمایند تمامی واحد های یک ساختمان دارای یک کد پستی بوده و در اکثر بنگاه های معاملاتی املاک ، مشاورین املاک با مشکل روبرو میشوند ، این در حالی است که بهت است بدانید تک تک واحدهای ساختمان دارای یک کد پستی مجزا بوده و در بانک اطلاعات پست موجود می­باشد که از طریق مراجعه به اداره پست منطقه، دسترسی به  کد پستی هر یک از واحدها بصورت مجزا قابل دسترسی میباشد.لذا کسانیکه از کد پستی مندرج بر روی قبض تلفن جهت اطلاع از کد پستی استفاده مینمایند، باید  توجه نمایند که چنانچه آدرس دریافتی از پست از لحاظ طبقه و واحد با آدرس واقعی ملک تفاوت داشته باشد، این امر به منزله این است که از کد پستی صحیح استفاده نشده است.چنانچه ساختمانی نوساز باشد و کد پستی برای آن صادر نشده باشد، از طریق مراجعه به اداره پست منطقه و درخواست صدور کد پستی، با حضور کارشناس کدگذاری اداره پست، برای هریک از واحدها کد پستی صادر شده و همچنین به اطلاع مالکین خواهد رسید.

 

آیا دریافت کد رهگیری به منزله اتمام مرحله ثبت اظهارنامه است؟

خیر ، لذا پس از دریافت کد رهگیری ابتدا باید مدارک مورد نیاز به پرونده ضمیمه گشته و سپس اطلاعات بازبینی شود و پس از آن پرداخت هزینه به صورت اینترنتی انجام شود و شماره اظهارنامه دریافت گردد. با دریافت کد اظهارنامه است که ثبت اظهار نامه انجام گرفته است.

 

با توجه به قانون آیا میتوان زمین با کاربری زراعی (مشاعی ) را موضوع عقد رهن قرار داد؟

حسب مفاد ماده 773 قانون مدنی ، هرمالی که قابل نقل و انتقال قانونی نیست نمی تواند مورد رهن واقع شود . بنا به مفهوم مخالف آن هرمالی که قابل نقل و انتقال قانونی است ، قابلیت ارتهان دارد . منتها درمورد املاک مشاع با کاربری کشاورزی رعایت مفاد نامه عمومی شماره 86138 مورخ 29/5/86 اداره کل اعتبارات و سایر بخشنامه ها و دستورالعمل های مربوطه الزامی می باشد.

 

 

در قرارداد های مشارکت مدنی و فروش اقساطی آیا مالک میتواند بدون هماهنگی با بانک و گرفتن مجوز نسبت به فروش ، سهم الشرکه را  بفروشد ؟

در قرارداد مشارکت مدنی، حق واگذاری سهم‌الشرکه بدون اجازه بانک و هرگونه نقل و انتقال نسبت به منافع سهم‌الشرکه و حق تقسیم اموال مشارکت از شریک سلب پشته لذا ، و در صورت بروز هر گونه تخلفی بر این مبنا ، بانک محق است تا ضمن فسخ معامله موضوع قرارداد ، مطالبات خود را از طریق اجرای ثبت و از محل مورد وثیقه استیفاء نماید . در فروش اقساطی نیز بدهکار بدون موافقت بانک حق نقل و انتقال نسبت به عین یا منافع مورد رهن را به هرصورت اعم از قطعی ، رهنی ، شرطی از خود سلب نموده ، درصورت تخلف ، موضوع از موارد فسخ قرارداد و معامله محسوب شده و بانک می تواند از طریق اجرا مطالبات خود را وصول نماید .

 

در یک برج مسکونی برخی از ساکنین از پرداخت حق شارژ ماهیانه خودداری میکنند ، در این خصوص مدیریت برج چه اختیاراتی دارد و از نظر قانونی چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟

در صورت خودداری مالک یا مستأجر یا استفاده کننده از پرداخت سهم خود از هزینه های مشترک یا اصطلاحا شارژ، مدیر برج میتواند مراتب را از طریق اظهارنامه به او ابلاغ می کند و اگر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه سهم بدهی اش را پرداخت نکند، مدیربت برج می تواند از دادن خدمات مشترک از قبیل شوفاژ، تهویه مطبوع، آب گرم، برق، گاز و غیره به او خودداری نماید.

 

در صورتی که در پارکینگ یک مجتمع تجاری و مسکونی شخصی خودروی خود را به نحوی پارک نماید که موجب ایجاد مزاحمت در ورود و خروج به اتومبیل های همجوار گردد ، و این امر به طور متناوب تکرار گردد و با وجود تذکر  از طرف مدیریت برج همچنان با استناد به حق مالکیت خود ، این امر ادامه دار باشد ، چه اقدام قانونی در این خصوص میتوان انجام داد؟ و همچنین در مواردی که اتومبیلی موجب ایجاد مزاحمت در ورود و خروج به ورودی برج شود در این خصوص چه کار باید کرد؟

اگر شخصی بطور مستمر خودرو خود را طوری پارک کند که همسایگان هموار خودرو برای ورود و خروج به پارکینگ محل دچار مشکل شوند، پس از آنکه در ساعات مختلف از آن عکس گرفتیه شود و همچنین استفاده از فیلم های دوربین های مدار بسته در صورت موجود بودن ،افراد ذی لاح و ذی حق میتوانند با تنظیم  شکوائیه "مزاحمت و ممانعت از حق" به دادسرا اقدام قانونی نمایند . و در مورد پارک کردن خودرو ناشناس جلوی درب ورودی و یا پارکینگ نیز مدیریت برج و مجتمع میتوانند  موارد را به 110 گزارش دهند . بر اساس قانون، پارک خودرو مقابل در ورودی منازل، مصداق توقف در محل ممنوع و تخلف محسوب می شود و جریمه هم خواهد داشت.

 

آیا یکی از ساکنین اجازه اجاره پارکینگ یا انباری خود به شخصی خارج از مجتمع برج دارد؟

پارکینگ و انباری ساختمان از جمله توابع اپارتمان های ساختمان از جمله توابع اپارتمان ها و یا واحد های ساختمان است و مالکان واحد ها نیز شرکای قسمت های مشترک میباشند از این رو واگذاری و یا اجاره انباری یا پارکینگ ساختمان به افرادی خارج از مجتمع با قوانین راجع به شراکت مغایرت داشته و به نظر میرسد اجاره انباری یا پارکینگ نیاز به رضایت سایر شرکا دارد البته در این خصوص قانون تملک اپارتمان ا در این خصوص سکوت کرده لیکن در اسند انتقال رسمی آپارتمان ها علی الاصول عدم واگذاری انباری و پارکینگ به غیر شرکا ساختمان قید گردیده و از این رو تنها واگذاری و اجاره تنها برای ساکنین مجاز تلقی میگردد و لا غیر.

 

آیا بعد از تقسیم ما ترک وراث می توانند نسبت به ارزش سهم ما بقی وراث اعترا ض کنند؟

بعد از صدور انحصار وراثت براساس آن تقسیم ماترک در هر زمانی صورت گرفته باشد واجد اثر حقوقی است و تحت مالکیت آن شخص قرار می گیرد. و ادعایی در خصوص آن قابل استماع نیست.

 

اگر ارثی به وراث برسد و یکی از وراث حاضر به تقسیم نباشد چه باید کرد؟

 شما می توانید از دادگاه آخرین محل اقامتگاه متوفی تقاضای انحصار وراثت کنید ، بنابراین یکی از ورثه میتواند به  دادگاه مراجعه کرده و تقاضای صدور دستور فروش نماید.در این حالت آن ورثه یا باید سهم باقی وراث را بپردازد یا خودش هم همراه بقیه ملک را بفروشد.بعد از صدور دستور فروش دادگاه او را ملزم به این کار خواهد کرد.

 

پدرم سال73 فوت کرده اند وکل خانواده که 6 خواهر و 5 برادر هستیم وکالت بلاعزل به مادرداده ایم برای انجام همه امور و گواهی انحصار وراثت گرفته ایم ولی اموال تقسیم نشد ومادرم به یکی از برادرانم وکالت دادند وتعدادی زمین وخانه را به نام خود کرده ویکی رابه نام 3 خواهر ویک برادرکردند ومن فقط ازطریق مهریه خانمم توانستم یک از دوازده سهم در یک باب مغازه را بگیرم مادرم حاضر به فسخ وکالت نیست و من با توجه به میزان بالای ماترک وبیماری واحتیاج به سهمم چه اقدامی میتوانم انجام دهم؟

با توجه به اینکه می فرمایید به مادر وکالت بلاعزل داده اید ،ودر واقع تمام اختیارات را به ایشان سپرده اید و همانطور که می دانید  برابر قانون عقد وکالت با مرگ یا جنون وکیل یا موکل از بین می‌رود و از این حیث فرقی میان عقد وکالت بلاعزل و یا عقد وکالت ساده نیست.

 

آپارتمانی خریداری کرده ام اما با جلب نظر کارشناس دادگستری، رمپ آن  مشکل دارد و پارکینگ  به علت مجاورت در کنار انباری ها و عدم وجود راهروی کنار انباری ها ، فضای کافی ندارد و همزمان حقوق ارتفاقی برای انباری ها از این پارکینگ درنظر گرفته شده است. نقشه اولیه ملک که در سایت شهرداری بوده راهرو بوده و بعدا حذف شده است. حال از چه طریقی باید حقوق خود را استیفا نمایم؟

باید توجه شودکه در متن مبایع نامه این مورد ذکر شده است یا خیر ،  و با توجه به مبایعنامه حق و حقوقی برای شما ایجاد می گردد.

 

ملکی فروخته شده اما جواز ساخت داده نمی شود آیا می توان معامله را فسخ نمود؟ 

ابتدا باید الزام به اخذ کسب جواز را از فروشنده بخواهید و اگر ممکن نبود حق فسخ ایجاد می گردد.

 

آیا وراث میتوانند با سند منگوله دارباغ فروخته شده توسط مرحوم پدرکه فروش فضولی انجام شده را پس گرفت؟

با توجه به غیرنافذ بودن معامله پدر راجع به ملک مزبور نسبت به سهم الارث سایر وراث، مابقی وراث می توانند دعوای ابطال معامله پدر با خریدار اول و نیز معامله خریدار مذکور با سایر خریداران را (سلسله معاملات بعدی) در دادگاه مطرح نماید.

 

آیا مبایعه نامه پس از فوت فروشنده ارزش قانونی دارد؟

بله، مبایعه نامه بعد از فوت فروشنده به قوت خود باقیست و تمام حق و حقوق ناشی از مبایعه نامه به وراث منتقل خواهد شد.

 

 در صورت ممنوع المعامله بودن شریک چه باید کرد؟

با توجه به قواعد عام حقوقی در صورتی که مالکیت ملکی بصورت مشاع باشد و یکی از شرکا نخواهد و یا نتواند نسبت به میزان سهم خود برای فروش اقدام نماید می بایست از مرجع ذیصلاح درخواست صدور دستور فروش نسبت به سهم شرکایی که حاضر به انتقال آن هستند نمود.

 

در صورت معیوب بودن خانه خریداری چه چه باید کرد؟

بر اساس قانون مدنی با اثبات اینکه خانه در زمان عقد معیوب بوده و این عیب پنهان شده است، دو راهکار در این خصوص دارید: یا می توانید معامله خانه را فسخ کرده و خواستار استرداد مبلغ آن شوید و یا اینکه از حق فسخ خود صرفنظر نموده و خواستارارش یعنی تفاوت بهای بین خانه سالم و خانه معیوب شوید.در هر حال هرکدام از راهکار مزبور را می خواهید انتخاب کنید چون استفاده از حق مزبور فوری است می بایست اظهارنامه ای به فروشنده ارسال کنید.

 

چگونه میتوان دعوای خلع ید مطرح نمود؟

طرح دعوای خلع ید منوط براینست که سند رسمی ملک بنام طرح کننده دعوا باشد در صورتیکه با توجه به وکالت فروش هنوز انتقال رسمی صورت نگرفته باشد می بایست ابتدا به ساکن با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک ناحیه مربوطه درخوات صدور سند ثبتی و بعد از آن نسبت به طرح دعوی با موضوع خلع ید اقدام کرد.

 

اگرشخصی ملک مشاعی خریداری کرده باشد که در آن مستاجر سکونت دارد تکلیف چیست؟

طبق قانون مدنی هر شریکی حق فروش و انتقال سهم خود در اموال مشاعی را دارد اما تصرف در اموال مشاعی منوط به اجازه و رضایت سایر شرکا است لذا در این مورد قرارداد اجاره ای که بین شرکای دیگر و مستأجر منعقد شده است نسبت به سهم شما از ملک یک معامله فضولی است و اگر شما آن قراداد را قبول کنید آن معامله نافذ می شود ولی اگر شما با آن مخالف هستید آن معامله باطل است و شما می توانید از شورای حل اختلاف محل وقوع ملک در خواست تخلیه ملک مشاع به لحاظ پایان مدت اجاره نامه را بنمایید دلیل مالکیت خویش را نیز ضمیمه دادخواست خود کنید.

 

مستاجر ملک را در پایان قرارداد تخلیه نکرده است چه باید کرد در صورتی که امکان مصالحه هم وجود ندارد؟

چنانچه قرارداد شما عادی بوده و دارای 2 شاهد باشد مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال 76 می باشد و شما می توانید از طریق شورای حل اختلاف تقاضای تخلیه فوری به انضمام کلیه خسارات و نیز اجرت المثل ایام تصرف را بنمایید و چنانچه ودیعه ای وجود داشته باشد مبلغ مورد نظر را از آن برداشت کنید.

 

در خرید املاک قولنامه ای ( بدون پایان کار و سند ) که در کرج تقریبأ نیمی از املاک به این گونه است چه باید کرد؟

طبق فرمایشات شما اگردر کرج برخی املاک بدون پایانکار وسند هستند بنابراین فروشنده نمی تواند تعهدی نسبت به اخذ پایان کار و سند بدهد و اگر پایان کار اخذ نشود امکان تخریب وجود دارد ، زیرا ملک بدون پایانکار غیرقانونی است.

 

به صورت قولنامه ملکی از پدرم خریدرای کرده ام و شاهدی هم ندارم چه اقدام قانونی باید انجام دهم؟

اگر پدر شما در قید حیات است ، باید دادخواست الزام به تنظیم سندرسمی بدهید که بعداً با مشکل مواجه نشوید.

 

وکالت بلاعزلی بابت فروش ملک به پدرم داده ام و سند ملک هم دست ایشان است ، میخواهم آن را پس بگیرم چه اقدامی میتوانم انجام دهم؟

 وکالت بلاعزل وکالتی است که قابل عزل نمی باشد برابر قانون عقد وکالت با مرگ یا جنون وکیل یا موکل از بین می‌رود و از این حیث فرقی میان عقد وکالت بلاعزل و یا عقد وکالت ساده نیست اما اگر وکالت رسمی تنظیمی (محضری)، وکالت بلاعزل باشد و موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود ساقط نموده باشد، به نظر می‌رسد همانند سایر عقود لازم که جهت اقامه آن تراضی دو طرف است و همان اراده‌هایی که همان عقد را به وجود آورده‌اند همان اراده‌ها جهت اقاله و از بین بردن عقد پیشین لازم است. بنابراین جهت جلوگیری از هر گونه سوء استفاده احتمالی و حفظ حقوق طرفین و اشخاص ثالث لازم است که دو طرف در دفترخانه حضور یابند و عقد مسبوق را منحل نمایند. در واقع با آن وکالت فروش شما ملک را انتقال داده اید و نمی توان از آن عدول کرد.

 

اگر تملک ملک و عدم ایفای تعهد توسط واگذار کننده صورت گرفته باشد تکلیف خریداران چیست؟

اگر در فیشهای حقوقی شما آمده که مبلغ کسر شده بابت واگذاری آپارتمانها بوده است بنابراین به همان استنادمی توانید دعوای الزام به تنظیم سند رسمی و انتقال قطعی ملک را نمایید.

 

مغازه‌ای داریم که سرقفلی میباشد و به نام پدر بوده و بعد از فوت پدر سه سال هم تمدید کرده‌ایم و حال برای تمدید آن صاحب مغازه قولنامه را به نام ورثه تنظیم نمیکند بلکه به نام همان پدرم تنظیم میکند، آیا این مسئله مشکل قانونی ندارد؟ 

بعد از فوت مستاجر، ورثه قائم‌مقام مستاجر است و منافع قهراً به آنها منتقل میشود بنابراین باید با ورثه قرارداد تنظیم شود.

 

 زمینی داشتیم که شخصی آن را تصاحب کرده و ادعای مالکیت می‌کند از چه طریق باید طرح دعوی کنم؟ دعوی خلع ید کرد یا تصرف عدوانی؟

 دو دیدگاه فعلاً وجود دارد:

- اگر مقررات قانون سابق را قابل اجرا بدانیم که یک سال از تصرف متصرف نگذشته باشد و قبل از آن هم یک سال در تصرف شما بوده باشد با تحقق این شرایط می‌توانید اقامه دعوی تصرف عدوانی نمایید و الاّ باید دعوی خلع ید اقامه نمایید.

- اما اگر قایل به این شدیم که مقررات قانونی سابق منسوخ شده است و در دعوی تصرف عدوانی زمان‌های مقرر وجود ندارد شما می‌توانید یا با دعوی رفع تصرف عدوانی و یا با دعوی خلع ید اقدام نمایید البته اقامه دعوی خلع ید مشروط به داشتن مالیکت رسمی می‌باشد. بنابراین بدون داشتن سند رسمی از ملک مورد بحث نمی‌توانید دعوای خلع ید اقامه کنید.

 

اگرحق فروش به غیر در قرارداد اجاره باشد نیاز به رضایت مالک می باشد؟

در صورتیکه حق انتقال به غیر وجود داشته باشد فرد مالک دیگر حقی برای استرداد و یا خرید آن بدون رضایت خریدار جدید وجود نخواهد داشت.

 

تفکیک پارکینگ های مشاعی به چه صورت انجام خواهد شد؟

از طریق اداره ثبت و تنظیم صورت جلسه( اگر توافقی باشد) میتوان برای تفکیک پارکینگ های مشاع اقدام کرد که اینکار توسط نماینده ثبت شماره گذاری میشود.

 

یک مغاره اجاره کردم و میخواستم قرارداد را فسخ کنم و ضررش که یک ماه اجاره هم هست را پرداخت میکنم. یک ماه قبل هم به صورت تلفنی به موجراطلاع داده ام . ولی حالا که میخواهم فسخ کنیم میگوید پول پیش رو ندارم بدهم. من چه کار باید بکنم؟

اگر فسخ قرارداد به صورت یکطرفه قید شده باشد میتوانید ضمن ارسال اظهارنامه و سپس تخلیه و مطالبه ودیعه به همراه خسارت اقدام کنید.

 

اگر دو دانگ از ملکی با وکالتنامه بلاعزل به نام فردی زده شده باشد و موکل ملک را بفروشد، آیا وکیل با وکالتنامه می تواند حق اقامه دعوا و اخذ ثمن برابر با دو دانگ خودش را بعد از فروش داشته باشد ؟

چنانچه در ضمن وکالتنامه رسمی مبایعه نامه هم تنظیم شده باشد ویا باسایر دلایل قانونی هدف از تنظیم وکالتنامه مزبور را تحت عنوان بیع به اثبات برساند ، می توان اقدام قانونی نمود ، در نبود مبایعه نامه اثبات این امر دشواراست.

 

آیا دادخواست خلع ید الزاماً توسط تمامی مالکین تنظیم می گردد یا اقدام یکی از مالکین مشاع به طرفیت شخص غیر مالک به خواسته خلع ید کفایت می کند؟

دادخواست خلع ید اصولاً باید به وسیله تمام مالکین مشاعی طرح و اقامه گردد و هر کدام از مالکین مشاعی نیز می تواند به تنهایی نسبت به سهم خود طرح دعوی نماید.

 

در صورتی که خانه خریداری شده در رهن بانک باشد و خریدار اطلاع نداشته باد تکلیف چیست؟

بانک می تواند نسبت به تخلیه اقدام کند اما می توان به طرفیت کسی که ملک ازآن خریداری شده اقامه دعوی کرد و ضررو زیان وارده را نیز مطالبه نمود.

 

چنانچه در ملک ورثه ای تمایل به فروش سهم خود نداشته باشم تکلیف چیست؟

از نظرقانونی زمانی وراث می توانند انحاء تصرفات را در ماترک متوفی داشته باشند که کلیه مراحل اشاره شده در قانون انجام گرفته باشد. لذا قبل از صدور گواهی حصر وراثت و تقسیم ترکه نمی توان نسبت به ساخت وساز اقدام کرد این حق برای بقیه وراث محفوظ می باشد تا نسبت به اجرت المثل ایام تصرف مطالبات قانونی خود را مطرح نمایند.

 

مزایده ملک و نحوه ی جلوگیری از آن به چه صورت است؟

اگر قرارداد رهنی بعد از انجام معامله باشد و خریدار یا خریداران اطلاعی از این موضوع نداشته باشند ،می توانند ابطال سند رهنی را بخواهند در واقع عمل این فرد به نوعی کلاهبرداری محسوب می گردد، بنابراین می توان معامله را باطل و تقاضای الزام به تنظیم سند رسمی را نمایند .

 

رفع تصرف عدوانی را چگونه میتوان پیگیری نمود؟

در صورت طرح دعوی حقوقی یا شکایت کیفری از ناحیه مالک یا ذی نفع علیه متصرف و احراز عدوانی بودن اقدامات متصرف در ملک توسط مقام قضایی ، متصرف محکوم به رفع تصرف یا خلع ید بنا به موضوع مطروحه خواهد شد.

 

آیا بعد از گذشت 10 سال که از اجاره مغازه میگذرد حق کسب و پیشه تعلق میگیرد؟

حق کسب و پیشه مربوط به سال قبل از 1376 می باشد و با تصویب قانون حق سرقفلی دیگر معنایی ندارد.بنابراین چنانچه در ابتدای اجاره ملک تجاری مبلغی را به عنوان حق سرقفلی به موجر پرداخت شود میتوان حق سرقفلی را مطالبه کرد.

 

زمینی به صورت قولنامه‌ای خریداری و به همان صورت فروخته شده است. آخرین فردی که زمین را خریداری نموده در حال حاضر دادخواستی تنظیم نموده مبنی بر الزام به تنظیم سند، با توجه به اینکه سندی در کار نبوده اکنون تکلیف چیست؟

آخرین خریدار دعوی الزام به تنظیم سند را باید به طرفیت کسی مطرح کند که سند رسمی به نام ایشان میباشد و همه کسانی که قبل از خودش تا فردی که سند به نام اوست در معامله دخیل بوده‌اند، بنابراین شما نیز باید طرف دادخواست وی باشید.

 

در صورتی که واحدی پیش فروش شده باشد و سازنده ملک را نیمه کاره رها کرده باشد چه اقدامی میتوان انجام داد؟

می توان در صورت عدم انجام تعهد ، دادخواست الزام به انجام تعهد را علیه شخص سازنده مطرح شود و همچنین می توان با توجه به بندهای قرارداد تقاضای فسخ قرارداد و مطالبه ضررو زیان کنند.

 

 

در معامله یک دستگاه آپارتمان متراژی از سوی فروشنده اعلام شد و در قولنامه قید شد پس از چند ماه هنگام سند زدن متوجه شدیم متراژ ۱۰ متر بیشتر می باشد که از عهده خرید ما نیز خارج است . ما ۵ ماه است که ساکن این آپارتمان هستیم .آیا از نظر قانونی حقی برای ما ایجاد می شود؟

می توانید معامله را فسخ کنید و پولتان را پس بگیرید یا ده متر اضافی را پولش را طبق مبایعه نامه پرداخت کنید.

 

میخواهیم یک واحد از آپارتمانی رو خریداری کنیم که همه ی واحدها دارای سند تک برگ هستند، واحدی که ما قصد خرید آن را داریم فاقد پارکینگ است اما واحدهای دیگر دارای پارکینگ هستند، برای انتقال پارکینگ واحد دیگر به سند واحد ما باید چه کارهایی انجام بدیم؟

می توانید طی یک مبایعه نامه خریداری کنید ولی اگر بخواهید سند ثبتی را تغییر دهید باید به اداره ثبت بروید و سند را اصلاح کنید ولی باید با تایید طرفین باشد.

 

 پدری قبل از فوت دو دانگ از منزلش را به نام یک دخترش زده است وحالا پدر فوت کرده اند و باقی وراث یک دختر دیگر و همسر و یک پسر فلج و عقب مانده می باشند. در صورتی که همسر، قیم پسر فلج باشد آیا با رضایت وراث و قیم یا اجازه دادگاه دختر دیگر می تواند دو دانگ از منزل را به نام خودش بزند؟

ملکی که در زمان حیات به دختر اول منتقل شده است از ارث خارج است و بقیه متعلقه به همه از جمله همین دختر اول خواهد بود که طبق مقررات ارث تقسیم می شود.

 

من یک باغ را با یکی از دوستانم شریک بوده ام ایشان بعد از مدتی باغ را بصورت قولنامه ای وبدون اجازه من با قیمتی پایین تر فروخته است الان چندین سال میگذرد ولی سند هنوز دست خودم هست چه کار قانونی میتوانم انجام دهم؟

می توانید شکایت کیفری به جرم فروش مال غیر مطرح کنید.

 

آیا  سکونت به مدت 40 سال در ملکی که قسمت عمده ی آن فاقد سند و سابقه ثبتی است و فقط قسمت کوچکی از آن سند دار است  می تواند دلیل محکم و قابل قبول برای مالکیت کل ملک باشد و از طریق همین دلیل برای گرفتن سند برای ما بقی ملک که فاقد سند است اقدام کرد؟

سابقه تصرف می تواند نشانه ایی ازمالکیت باشد ولی در صورتی که سند مالکیت توسط شخص ارائه گردد و ثابت کند که مالک بوده می توان گفت تصرف عدوانی  شکل گرفته است .

 

پسر من در یک واحد از واحد های من سکونت دارند. به مدت6سال طی اختلافاتی خواستار تخلیه خانه شده ام که ایشان از من تقاضای 100میلیون تومان کرده اند تا تخلیه کند من دادخواست رفع تصرف عدوانی داده ام و حال منتظر رسیدن زمان دادگاه هستم.چه اقدام قانونی می توانم دراین خصوص انجام دهم؟ چه زمانی طول میکشد تاایشان تخلیه کنند وآیا میتوانم این سه ماه که نشسته است را اجرت المثل بگیرم؟

پس از تعیین جلسه رسیدگی واثبات سبق تصرف خواهان وعدوانی بودن تصرف دادگاه اقدام به صدور حکم رفع تصرف عدوانی و پرداخت اجرت المثل ایام تصرف خوانده را در حق خواهان محکوم مینماید.

 

اگر ملکی را بصورت مشاع با کسی خریداری و بعد شریک خود بدون اطلاع ونوشتن تقسیم نامه اقدام به تقسیم زمین واخذ سند فقط با یک برگ استشهاد محلی جهت قسمتی از ملک نموده چه باید کرد؟درهنگام اخذ سند هیچگونه مدارکی از خرید مشاعی وتقسیم نامه به ثبت ارایه نداده است.

در تفکیک و تقسیم نامه ، اطلاع و رضایت و توافق شریک ملک مشاعی ضروری است. طبق قانون ثبت اسناد و املاک هیٲت نظارت مسئول رسیدگی است . باید با مراجعه به اداره ثبت به تقسیم نامه اعتراض کنید وعنوان کنید که اطلاعی از تفکیک و تقسیم نداشته اید و ابطال تقسیم نامه و ابطال سند مالکیت شریک را خواستار شوید.

 

واحد مسکونی 99 ساله خود را بصورت وکالتی به فروش رسانیده‌ ام بعلت عدم ثبت انتقال قطعی سند و نیزعدم حضو خریدار در بانک جهت انتقال بدهی به خریدار جدید ؛ کلیه بدحسابیها و مشکلات بوجود آمده بنام صاحب سند ( فروشنده) در فایل بانک مرکزی ثبت میگردد. و هر8 / 7 ماه یکبار مبلغی از حساب بنده کسر میشود و هنگام تماس با خریداراعلام میکند ندارم بدهم یا نمیدهم و ایشان اصلا همکاری نمیکنند. چه اقدام قانونی میتوانم انجام دهم؟

شما در این خصوص باید خریدار را ملزم به انجام تعهد از طریق مراجع قضائی (اتنقال سند و انتقال بدهی) کنید و برای مطالبه آن مبالغی هم که از حساب شما برداشته شده دادخواست مطالبه وجه دهید و اینکه اگرهم ایشان ملزم به ایفای تعهد نشد اگر شرایط فسخ داشته باشد بتوانید آن رافسخ کنید و یا اگر ایشان قبول کند به تراضی آن را اقاله کنید.

 

مدت بیش از سه سال و نیم از تحویل واحد مسکونی مان که توسط شرکت تعاونی مسکن (در منطقه آزاد کیش) ساخته شده می گذرد و این شرکت تعاونی به دلیل شکایتی که از شرکت در خصوص جانمایی غیر قانونی پست برق مجتمع ( چسبیده به واحد مسکونی ما) کرده ایم و رای قطعی دادگاه را اخذ نموده ایم تنظیم سند ملک را انجام نمی دهد و زمانی که به دادگاه شکایت کردیم با طرح کردن اینکه موضوع اختلاف در حوزه اتاق تعاون باید رسیدگی شود موفق شدند از دادگاه عدم استماع بگیرند.زمانی که موضوع در اتاق تعاون مطرح شد عنوان نموده اند که با شرکت تسویه حساب انجام نداده ایم و هنوز به شرکت بدهکار هستیم و این در حالی است که هنوز حسابهای شرکت و قیمت تمام شده مشخص نمی باشد در حالی که اسناد ملکی بیش از90 درصد مالکان صادر شده است.سوال بنده این است که آیا این شرکت که در سال 88 ثبت شده و مدت فعالیتش را تمدید نکرده است هنوز از نظر قانونی صالح برای تنظیم سند می باشد یا خیر؟چه راه حلی برای گرفتن سند وجود دارد؟

بله برای دریافت سند و انتقال آن میتوانید شرکت را به عنوان یک شخص حقوقی الزام به تنظیم سند رسمی در مراجع قضائی کنید و در خصوص تسویه حساب شما هم اگر رسید و مدرکی مبنی بر پرداخت مبلغ پرداخت شده دارید میتوانید آن را ارائه دهید.

 

در صورتی که زمینی فاقد کاربری باشد مالک چه اقدامی میتواند انجام دهد؟  

باید با احراز مالکیت به اداره ی ثبت محل وقوع ملک مراجعه کرده و سپس با قرار کارشناسی کاربری زمین تعیین خواهد شد .

 

تغییر کاربری یک واحد مسکونی از یک مجتمع با رضایت نامه مالک قبلی آن امکان پذیر است؟

به دلیل اینکه هر یک از واحدها به صورت مستقل و دارای سند تفکیک شده میباشند لذا میتوان به صورت مستقل برای تغییر کاربری اقدام نمود.

 

شخصی بدون اذن سایر وراث نسبت به فروش قسمتی از زمین زراعی مشاعی اقدام کرده است.میزان سهم هر کدام از وراث مشخص می باشد ولی هنوز هیچ اقدامی مبنی بر تنظیم تقسیم نامه یا افراز ملک انجام نیافته، با توجه به اینکه فروش نامه به صورت محلی می باشد آیا امکان خرید دوباره زمین از خریدار جدید وجود دارد یا خیر؟در این میان قوانین شامل بر خریدار و فروشنده چیست؟

در صورتیکه زمین مشاعی به صورت وکالتی به فردی توسط یکی از شرکا فروخته شده باشد بقیه شرکا حق شفعه نخواهند داشت زیرا حق شفعه فقط در مواردی است که دو نفر در مال غیر منقول شریک باشند نه چند شریک لذا اقدامی نمیتوانید انجام دهید.

 

آیا مستاجر ملک را تخلیه و رها کرده باشد ولی رسماً تحویل نداده باشد اجرت المثل قابل وصول است؟

بله باید کلید ملک را به موجر تحویل دهد و در غیر این صورت موجر میتواند اجرت المثل را از مستاجر مطالبه کند. 

 

آیا میتوان سند ثبتی زمین هایی که از طریق اصلاحات ارضی واگذار شده در حالیکه تعدادی از مالکین اصلی هم فوت کرده اند را اخذ نمود؟

موضوع اراضی کشاورزی ،باغات در صورتی که متناسب با حد نصاب مندرج در قانون جلوگیری از خردشدن اراضی باشند ،مشمول قانون می باشند .

 

منظور از قراردادهای استیجاری بعد از سال 1376 چیست؟

از زمان لازم الاجرا شدن قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶ اجاره کلیه اماکن تجاری و محل کسب و پیشه که با قرارداد رسمی یا عادی تنظیم می شود تابع این قانون هستند. از این رو روابط استیجاری قبل از اجرای این قانون و نیز روابط ناشی ازانتقال حقوق قانونی مستاجر سابق به مستاجر جدید با اجازه موجر در صورتی که قرارداد اولیه اجاره قبل از لازم الاجرا شدن قانون سال ۱۳۷۶ باشد مشمول این قانون نخواهد بود و باید توجه داشت در مورد اسناد عادی قرارداد اجاره حتما باید ضمن تعیین مدت اجاره ٬ قرارداد در دو نسخه تنظیم شود و به امضای موجر و مستاجر و دو نفر گواه که مورد اعتماد طرفین هستند نیز برسد و در مورد اماکن تجاری و کسب و پیشه هرگاه مالک ٬ ملک تجاری خود را به اجاره واگذار کند ٬ می تواند مبلغی را تحت عنوان سرقفلی توافق و از مستاجر دریافت کند.

 

چنانچه مالک از مستاجر سرقفلی نگرفته باشد ولی مستاجر با دریافت سرقفلی ملک را به دیگری یعنی مستاجر دوم انتقال دهد ٬ آیا پس از انقضای مدت اجاره مستاجر دوم حق دریافت سرقفلی از مالک را دارد؟

اگر مالک از مستاجر اول سرقفلی نگرفته باشد و مستاجر با دریافت سرقفلی ملک را به دیگری واگذار کند ٬ پس از پایان مدت اجاره مستاجر دوم حق مطالبه سرقفلی از مالک را نخواهد داشت.

 

هنگام تخلیه ملک تجاری آیا مستاجر مستحق دریافت سرقفلی است؟

اگر موجر سرقفلی ملک را به مستاجر منتقل کرده باشد ٬ هنگام تخلیه مستاجر حق مطالبه سرقفلی را به قیمت عادله روز و با جلب نظر کارشناس دارد و البته در کشور ما این مبلغ همیشه در حال افزایش است.

 

از چه طریق مستأجرمیتواند حق سرقفلی را دارا شود؟

اگر ضمن عقد اجاره شرط شود که تا زمانی که ملک تجاری در تصرف مستاجر است مالک حق افزایش اجاره بها یا تخلیه را ندارد و متعهد شود که هر ساله ملک را به همان قیمت یا مبلغ متعارف به مستاجر اجاره دهد در این صورت مستاجر می تواند از موجر یا مستاجر دیگر مبلغی به عنوان سرقفلی برای اسقاط این حقوق خود دریافت کند.

 

پایان مدت اجاره و هنگام تخلیه آیا مستاجر حق دریافت سرقفلی دارد ؟

بعد از پایان مدت اجاره اگر مستاجر سرقفلی به مالک نپرداخته باشد و یا اینکه مستاجر کلیه حقوق ناشی از شرط ضمن عقد اجاره را دریافت کرده باشد هنگام تخلیه حق دریافت سرقفلی ندارد.

 

منظور از قراردادهای استیجاری قبل از سال ۱۳۷۶ چیست ؟

روابط استیجاری اماکن تجاری که قبل از سال ۱۳۷۶ تنظیم شده بر اساس مقررات دیگر از جمله قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۵۶ قابل بررسی و مطالعه است. به عبارت دیگر روابط استیجاری که قبل از سال ۱۳۶۷ تنظیم شده اند و روابط ناشی از انتقال حقوقی قانونی مستاجر سابق به مستاجر جدید هنگامی که با اجاره موجر، بر مبنای قرارداد اجاره قبل از لازم الاجرا شدن قانون سال  ۱۳۷۶ تنظیم شده و نیز روابط ناشی از صلح منافع یا هر عنوان دیگر و نیز تصرفاتی که بر مبنای توافق شفاهی به موجر تنظیم می شوند یا تخلیه اماکن استیجاری قبل از پایان مدت مندرج در اجاره نامه همگی از شمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶ خارج است ؛ در اجاره نامه های عادی که بعد از سال ۱۳۷۶تنظیم می شود و در آن دو نفر گواه به عنوان معتمد موجر و مستاجر امضا نکرده اند نیز از شمول قانون سال ۱۳۷۶ خارج است.

 

اگر قراردادهای اماکن تجاری از شمول قانون سال 1376 خارج شده باشد توجه به چه نکاتی ضروری است؟

­الف : در صورتی که مستاجر محل کسب و پیشه و تجارت به موجب اجاره نامه حق انتقال به غیر داشته باشد می تواند برای همان شغل یا شغل مشابه ، منافع مورد اجاره را به دیگری منتقل کند.

ب : اگر در اجاره نامه حق انتقال به غیر سلب شده یا اجاره نامه ای در بین نباشد و مالک راضی به اتقال به غیر نباشد باید در مقابل تخلیه مورد اجاره٬ حق کسب و پیشه یا تجارت مستاجر را بپردازد و الا مستاجر حق دارد برای تنظیم سند انتقال به دادگاه مراجعه کند در این صورت دادگاه حکم به اجازه انتقال منافع مورد اجاره به غیر و تنظیم سند انتقال در دفترخانه صادر می کند در این حالت مستاجر جدید از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم مقام مستاجر سابق است و البته هر گاه ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی٬ مستاجر منافع مورد اجاره را با سند رسمی به مستاجر جدید منتقل نکند این حکم بی اثر می شود.

ج : اگر مستاجر بدون رعایت موارد فوق ٬ مورد اجاره را به دیگری واگذار کند موجر حق درخواست تخلیه را خواهد داشت و فرقی نمی کند که ملک تجاری در دست مستاجر باشد یا شخص دیگر ٬ در این حالت مستاجر یا متصرف با دریافت نصف حق کسب و پیشه باید محل را تخلیه کند.

 

 

 
 
 
 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث کیفری

 

مراحل طرح شکایت در جرایم رایانه ای به چه صورت است ؟

در اولین قدم باید از طریق سامانه ثنا اقدام به ثبت درخواست خود کنید _ پس از ارسال شکواییه خود، یک پرینت از شکایت خود تهیه کنید و به همراه آن به دادسرای ویژه جرایم رایانه‌ای مراجعه کنید. در مرحله بعد حتما باید تمبر باطل کنید که هزینه آن ۱۰ هزار تومان است. همانطور که برای هر طرح شکایتی باید دلایل کافی وجود داشته باشد، در این نوع جرایم نیز نیازمند دلایل کافی می‌باشید.

 

نحوه رسیدگی به جرایم پزشکی چگونه است؟

پس از تنظیم شکواییه به نحو صحیح و قانونی، با ثبت آن، به دادسرای مربوطه مراجعه نموده و میبایست در مواعد مقرر به سازمان نظام پزشکی رفته و در جلسه یا جلسات کمیسیون حضور بعمل برسانید. سازش یا عدم سازش را به شورای حل اختلاف اعلام نموده و در جلسات رسیدگی در دادسرا برای انجام تحقیقات مقدماتی و در دادگاه برای تشکیل جلسه رسیدگی شرکت نمایید.

 

آیا انتقال و فروش مال مشاع از مصادیق فروش مال غیر است؟

بر طبق قانون، شرکای مال مشاع، حق ندارند آن را به دیگری انتقال و به فروش برسانند.

 

آیا جرم فروش مال غیر هم شامل مرور زمان میشه؟

بله

 

شرایط تحقق جرم خیانت در امانت چیست ؟

منظور از خیانت در امانت این است که فردی مال سپرده شده به وی را پس از مطالبه به مالک آن پس ندهد.همین پس ندادن مال مثبت و موید سوء نیت امین است.

 

مرجع صالح رسیدگی به جرم خیانت در امانت کجاست ؟

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم خیانت در امانت مانند سایر جرایم عمومی در مرحله تحقیق و تعقیب دادسرای عمومی و در مرحله رسیدگی و صدور حکم دادگاه کیفری دو.

 

شکایت و اعتراض به رای خیانت در امانت چگونه صورت می گیرد ؟

شکایت از قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب صادره توسط دادسرا در دادگاه کیفری دو و شکایت از آرای دادگاه های کیفری دو، در خصوص خیانت در امانت در دادگاه های تجدید نظر استان مورد بررسی مجدد قرار می گیرد.

 

آیا اثبات جرم سرقت با دوربین مدار بسته ممکن است؟

خیر دوربین مدار بسته از ادله اثبات دعوا نیست و تنها اماره است و به تنهایی نمی تواند وقوع جرم سرقت را اثبات کند

 

آیا جرم سرقت در صورت رضایت شاکی قابل گذشت است ؟

خیر رضایت تنها می تواند منجر به تخفیف در مجازات شود .

 

اگررابطه نامشروع شاکی داشته باشد با رضایت شاکی پرونده بسته میشود ؟

خیر این جرم از جرایم عمومی است و با رضایت شاکی هم رسیدگی به آن ادامه دارد .

 

مجازات جرم جعل امضای الکترونیکی چیست؟

جعل امضای الکترونیکی که در واقع روش نوینی است که در جعل مورد استفاده قرار می گیرد شبیه سازی کردن امضای افراد با استفاده از تکنیکهای رایانه ای می باشد تا درصد شباهت امضای اصلی به جعلی را بیشتر کند و تشخیص جعل بودن را با مشکل مواجه می کند که تشخیص این جعل فقط می تواند توسط کارشناسان مجرب صورت پذیرد.

هر کس از داده های مخابراتی به صورت متقلبانه استفاده کند به حبس یا جزای نقدی یا به هر دو مورد محکوم خواهد شد و اگرجعل امضای الکترونیکی مربوط به امضای مقامات کشوری یا مقام رهبری باشد مجازات بیشتری در پی خواهد داشت.

 

تشخیص جعل امضا با فتوشاپ چگونه است؟

اگر جعل امضا توسط فتوشاپ انجام گیرد پرتوهای نورانی برای اندازه گیری مقدار فشار دست بر روی کاغذ و الیاف آن به کمک کارشناس خواهد آمد و کارشناس را در جعل بودن امضا یاری خواهد رساند و اگر چاپ شده باشد برای تشخیص ، روش های شیمیایی هم مورد استفاده کارشناسان قرار می گیرد.

 

آیا عضویت در کانال های اجتماعی که مطالب آن مورد تایید شرع یا قانون یا هر دو نیست ، جرم است؟

صرف عضویت و بدون فعالیت جرم نیست.

 

تسبیب به چه معناست؟

تسبیب به معنای ساختن و ایجاد سبب و علت است و در اصطلاح، تسبیب نوعی از بین بردن مال است یا همان نوعی اتلاف است با این تفاوت که در اتلاف شخص مستقیما باعث اتلاف می شود و خود فاعل است اما در تسبیب با واسطه موجب آسیب و ضرر می شود.

 

مجازات تهدید به اخاذی و توهین به اشخاص عادی چیست؟

مجازات تهدید از 2 ماه زندانی تا 3 سال و تا 72 ضربه شلاق خواهد داشت و مجازات توهین  یک ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود.

 

آیا بعد از قرار منع تعقیب شاکی مجددا می تواند شکایت خود را تنظیم نماید؟

بله شاکی می تواند از تاریخ صدور قرار منع تعقیب تا مدت یک سال شکایت خود را مطرح نماید.

 

آیا عدم پیگیری شکایت درهر مرحله دادسرا تبعاتی برای شاکی ایاد می کند؟

شاکی می تواند در هر مرحله از ادامه شکایت کیفری خود صرف نظر کند و تبعاتی برای شاکی نخواهد داشت.

 

 آیا برای اجرای قصاص یا گذشت نیاز به امضای کل ورثه است؟

اجرای حکم قصاص یا گذشت باید به تقاضای تمام ورثه باشد ودر صورتی که بعضی از ورثه گذشت نماید، ورثه ای که خواهان قصاص هستند باید سهم دیه گذشت کنندگان را بپردازند تا بتوانند قصاص کنند.

 

آیا با وثیقه می توان آدم ربا را آزاد کرد؟

خیر امکان آزادی با وثیقه وجود ندارد چرا که آدم ربایی از جرایم غیر قابل گذشت محسوب می شود لذا مجازات آدم ربایی از 5 تا 15 سال حبس را در پی دارد.

 

اعاده حیثیت درباره اتهام سرقت چگونه است؟

شخص می تواند در همان دادسرایی که شکایت سرقت علیه او شده است مراجعه کرده وشکایت کیفری اعاده حیثیت علیه ایشان تنظیم نماید.

 

خرید موبایل مسروقه در صورتیکه علم به سرقتی بودن نداشته باشند چه مجازاتی دارد؟

در صورتی که اثبات شود گوشی ها از فرد سارق خریداری شده است و شخص اطلاعی از سرقتی بودن آنها نداشته است باید گوشی را به صاحب اصلی آن مسترد کند و سپس برای استرداد وجه آن از سارق اقدام کند.

 

مزاحمت تلگرامی در صورتی که اکانت پاک شده باشد قابل اثبات است؟

بله در صورتی که پیام های شخص را داشته باشند می توانند از طریق پلیس فتا و با توجه به قانون جرایم رایانه ای و قانون مجازات اسلامی علیه شخص شکایت کنند.

 

مجازات شخصی که در تلگرام اقدام به نشر اکاذیب علیه شخص و حتک حرمت کرده است چیست؟

برای مزاحمت تلگرامی هم در قانون مجازات و هم در قانون جرایم رایانه ای مجازات تعیین شده است لذا مجازات آن جزای نقدی و مجازات حبس و یا شلاق خواهد بود.

 

اگر شخص یا اشخاص وارد منزل شوند و پس از ضرب و شتم وسیله هایی از منزل را به سرقت ببرند و تهدید برای اخاذی کنند چه باید کرد؟

در همان زمان باید با پلیس تماس گرفته تا صورتجلسه تنظیم شود سپس برای شکایت به دادسرا مراجعه نمایند تا پیگیری شود.

 

آیا در صورتی که شخص اطلاعی  از جعلی بودن مدرک تحصیلی نداشته باشد، مشمول جرم استفاده از سند مجعول می شود؟

در صورتی که شخص هیچ اطلاعی از جعلی بودن این مدرک نداشته باشد واین امر بر دادگاه ثابت شود با یک سوگند تبرئه خواهید شد.

 

خروج از کشور برای دختران 18 سال به بالا چگونه میباشد؟

در صورتی که دختر به سن قانونی 18 سال رسیده باشد،مطابق ماده 18 قانون گذرنامه رضایت پدر نیازی نخواهد بود.

 

اگر زن به رابطه نا مشروع با مرد مجرد ی در صورت پشیمانی اقرار کند مجازات خواهد شد؟

بله، به دلیل اینکه رابطه نا مشروع جزء جرایم غیر قابل گذشت است، لذا در صورت عدم شکایت مرد نماینده دادستان نیز می تواند به آن رسیدگی خواهد کرد ولی در صورتیکه ایشان قبل از اثبات جرم اقرار وسپس توبه کند مورد عفو قرار خواهد گرفت.

 

در صورت غیبت هر دو طرف پرونده دیه تصادف در جلسه دادگاه آیا رسیدگی انجام می شود و حکم صادر می شود؟

خیر در صورتی که دو طرف در جلسه رسیدگی حاضر نشوند حکمی صادر نخواهد شد.

 

آیا بعد از گذشت 8 ماه فرد مصدوم می تواند برای مطالبه دیه اقدام کند؟

در صورتی که تصادف توسط پلیس گزارش شده باشد و بعد از تصادف گواهی پزشک قانونی اخذ شده باشد،شخص می تواند برای مطالبه دیه اقدام کند در غیر این صورت نمی تواند.لذا این مدارک برای مطالبه دیه باید در دادگاه ارائه شود.

 

رضایت در تصادف رانندگی از طرف مصدوم آیا مجددا می تواند شکایت خود را مطرح نماید؟

در جرایم قابل گذشت شاکی تی در صورت رضایت نیز می تواند تا یک سال از قرار منع تعقیب و دادن رضایت مجددا شکایت خود را مطرح نماید.

 

فرار متهم محکوم شده با قرار کفالت چه مجازاتی دارد؟

وجه الکفاله از کفیل گرفته خواهد شد و کم جلب سیار نیز صادر می شود تا در صورت رویت بتوانید ایشان را جلب و مجازات شوند.

 

آیا به وسیله مکالمات ضبط شده می توان برای استرارداد وجه اقدام نمود؟

در صورتی که مدارک محکمه پسند مثل فیش های وازیری و یا قرارداد مورد استناد قرار گیرد، صدای ضبط شده تنها اماره محسوب شده ودر دادگاه به علم قاضی کمک خواهد کرد.

 

آیا گواهی عدم سوء پیشینه در صورت تعلیق شلاق صادر می شود؟

خیر سوء پیشینه موثر نخواهد داشت به دلیل اینکه شلاق اجرا نشده است، لذا گواهی عدم سوء پیشینه صادر خواهد شد.

 

 

من چکی را در مقابل بدهی خود به شخصی بدون قرار داد خاصی به یکی از دوستانم داده بودم، بدهی 70% بدهی را به صورت خورد خورد پرداخت کرده بودم، که ناگهان متوجه شدم دوستم چک را برگشت زده و از من در دادگاه نسبت به کل مبلغ شکایت نموده ، با توجه به این که قرار داد و یا رسیدی مبنی بر پرداخت ندارم آیا میتوانم کاری انجام دهم؟

 در صورتی که با استفاده از یکی از ادله های اثباتی اگر بتوانید پرداخت های خود را ثابت نمایید در این صورت وی تنها به نسبت باقی مانده بدهی محق خواهد بود .

 

مهلت پرداخت دیه انواع قتل چگونه است؟

مهلت پرداخت دیه در موارد مختلف از زمان وقوع قتل به ترتیب زیر است:

الف- دیه قتل عمد باید در ظرف یکسال پرداخت شود.

ب- دیه قتل شبه عمد در ظرف دو سال پرداخت می شود.

ج- دیه قتل خطا محض در ظرف سه سال پرداخت می شود.

- تاخیر از این مهلت ها بدون تراضی طرفین جایز نیست.

- دیه قتل جنین و نیز دیه نقص عضو یا جرح به ترتیب فوق پرداخت می شود.

- اگر قاتل در شبه عمد در مدت معین قادر به پرداخت نباشد به او مهلت مناسب داده می شود .

 

در چه مواردی چک را نمیتوان تعقیب کیفری نمود؟

الف- در صورتی که ثابت شود چک سفید امضا داده شده باشد.

ب- هرگاه در متن چک وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی شده باشد.

ج- چنانچه در متن چک قید شده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله و یا تعهدی است.

د- هرگاه بدون قید در متن چک ثابت شود که وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی بوده یا چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.

ه‍- در صورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک باشد.

 

 

تصرف عدوانی چیست؟

منظور از تصرف ادوانی اقدام به تصرف ملک دیگری است ماده 158 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی، دعوای تصرف عدوانی را این‌چنین تعریف می‌کند: «دعوای تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می‌کند.» البته این تعریف فقط شامل اموال غیرمنقول می‌شود. ولی به طور کلی در خصوص اموال منقول، همچنان باید به قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب 1352 استناد کرد. در رویکرد کیفری فقط احراز واقع لازم است و دادگاه پس از احراز اینکه تصرف فعلی مِن غیر حق و عدوانی است، رأی صادر می‌کند.

 

تفاوت قسامه و سوگند در چیست؟

قسامه و سوگند هر دو ناظر بر قسم خوردن است، با این تفاوت که قسامه زمانی استفاده می‌شود که پای موضوع قتل در میان باشد، به‌طوری که قاضی ظن و گمان به قاتل بودن شخص دارد، ولی دلیل یا مدرک قطعی موجود نیست. در این حالت اصطلاحا گفته می‌شود که مورد از موارد لوث است. در این صورت تعداد افراد مشخص به تعداد معینی قسم می‌خورند که این تعداد در قانون مجازات اسلامی کاملا توضیح داده شده است. با اجرای قسامه ظن قاضی از بین می‌رود. اما سوگند که آن‌هم به نوعی قسم خوردن است، توسط خود شخص که ادعایی علیه او وجود دارد، اجرا می شود. سوگند برای موارد غیر از قتل کاربرد دارد.

 

آیا برای وصول چک در دادگاه حقوقی میتوان درخواست تأمین نمود؟ محاسبه هزینه های دولتی مربوط به دادخواست تأمین چگونه واهد بود؟

با توجه به صدر ماده ۲۲۵ و بند اول آن، در صورتی که دعوی مستند به سند رسمی باشد، دادگاه، بدون اخذ «تأمین»، به درخواست خواهان، اقدام به صدور قرار تأمین خواسته مینماید.ولی به طور کلی مواردی که در آنها خواهان مکلف به پرداخت تأمین نیست عبارتند از :

1ـ دعوا مستند به سند رسمی باشد .

2ـ خواسته در معرض تضیع و تفریط باشد .

3ـ در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تأمین می باشد .

در این موارد چون احتمال صدور رأی به نفع خواهان زیاده بوده و به نوعی مبین حق می باشند بدون گرفتن خسارت احتمالی دادگاه مکلف به صدور قرار تأمین می باشد .

 

آیا میتوان برای چکی که هنوز موعدآن نرسیده است درخواست تأمین نمود؟

در صورتی که موعد طلب یا مال معین هنوز فرا نرسیده باشد و این احتمال وجود داشته باشد که خوانده مبادرت به تضییع حقوق مدعی نماید ، به نحوی که پس از رسیدن موعد پرداخت ، خواهان نتواند به حق خود دست یابد ، خواهان می تواند تقاضای تأمین خواسته نماید اما برای صدور قرار تأمین خواسته دو شرط لازم است: اول اینکه حق مستند به سند رسمی باشد در ثانی حق مورد نظر در معرض تضییع و تفریط باشد و اثبات این موارد برعهده درخواست کننده تأمین می باشد . (ماده 114 قانون آیین دادرسی مدنی)

 

مجازات مردی که نفقه نمیدهد چیست؟

ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه در قبال اشخاص واجب النفقه  برای شخصی که استطاعت مالی دارد،مطابق قانون حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه میباشد.

 

آیا پرداخت خسارات وارده بر اثر تصادف با ماشین قبل از لازم‌الاجرا شدن قانون جدید از طرف صندوق تأمین خسارتهای بدنی امکان پذیر میباشد یا خیر؟

 به استناد نظریه مشورتی ۱۶۸۲/۹۲/۷ ـ ۲۹/۸/۱۳۹۲: صندوق موضوع ماده ۱۰ قانون اصلاح بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری قبل از اصلاح، در قانون بیمه مصوب سال ۱۳۴۷ نیز وجود داشت. در هر حال پرداخت خسارت قبل یا بعد از اصلاح قانون کمابیش ممکن بود اما مقررات خاصی که به موجب اصلاح قانون در سال ۱۳۸۷ ایجاد شد تنها قابل تسری به پس از تصویب قانون است و به گذشته تسری ندارد.

 

آیا در پرونده های کیفری که در  آنها مجرم  زیر 18 سال باشد و مجازات آن جرم در قانون مجازات اسلامی علاوه بر حبس، جزای نقدی باشد در این خصوص آیا وصول جزای نقدی  امکان پذیر خواهد بود؟ (افراد زیر 18 سال صلاحیت دخل و تصرف اموال خود را دارند؟)

مطابق قوانین موضوعه افراد پس از رسیدن به سن بلوغ، مسئولیت کیفری دارند و سن بلوغ مطابق قانون در دختران و پسران به ترتیب ۹ و ۱۵ سال قمری است لذا اگر رأی دادگاه با احراز ارتکاب بزه از ناحیه فرد بالغ کمتر از ۱۸ سال، علاوه بر تعیین مجازات متضمن محکومیت مالی نیز باشد چون اجرای آن با مداخله مشارالیه در اموال و حقوق مالی وی ملازمه دارد لذا باید رشد فرد توسط دادگاه احراز گردد در غیر این صورت  اجرای قوانین در مورد بخش مالی جرم ممکن نخواهد بود.

 

قرار جلب به دادرسی چیست؟

عد از آنکه شکایتی علیه کسی طرح شد وقتی مقام قضایی یعنی بازپرس عدله شکایت را کافی دید دستور احضار متهم را می دهد این احضار به وسیله برگه ای که نام احضاریه دارد به متهم ابلاغ می شود یا بهتر بگوییم به طرف شکایت داده می شود و به او 3 روز مهلت داده می شود که برای ادای توضیحات در محضر  بازپرسی حاضر شود. در صورتیکه متهم در این مدت حاضر نشد مقام قضایی دستور جلب او را می دهد و برگه ای به نام برگ جلب صادر می کند که این برگ جلب را مامورین انتظامی به متهم ارائه می دهند و بعد او را به نزد بازپرس دلالت می کنند این عمل را جلب متهم می گویند. این برگ جلب ممکن است سیار هم باشد یعنی در محدود قضایی یک دادگستری خاص ممکن است برگه ای در دست مامورین باشد تا هرجا متهم را دیدند او را دستگیر و به محضر بازپرس هدایت کنند.

 

در صورتی که شخصی سابقه محکومیت قطعی به مجازات جرم درجه شش داشته باشد و مجدداً مرتکب جرم درجه شش یا درجه چهار دیگر شود آیا مقررات تکرار قابل اعمال هست یا خیر؟

با استناد به ماده ۱۳۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، اگر حکم محکومیت قطعی اجراء نشده و موضوع مشمول مرور زمان اجرای حکم نیز نشده باشد از موجبات تشدید مجازات به لحاظ تکرار جرم است ولی چنانچه محکومیت قطعی اجراء شده باشد با توجه به ماده ۲۵ قانون مرقوم که برای جرم درجه ۶ فرض اعاده حیثیت ننموده است، مشمول مقررات تکرار جرم نمی‌شود.

 

منظور از ضمانت ترامی چیست ؟ آیا ضمان دور و ضمان ترامی با یکدیگر مترادف هستند؟

 منظور از ضمانت ترامی یا ضمان تسلسل، حالتی است که د آن از ضامن ضمانت شده باشد ، ضمانتی که در آن شخص ضامنِ ضامن شده است ضمانت تامی میگویند ، در خصوص بخش دوم سوال نیز باید گفت که ضمانت ترامی و ضمانت دور با یکدیگ مترادف بوده و منظور از ضمان دور آن است که مضمون عنه پس از عقد ضمان،از ضامن ضمانت کند ،  دز ضمان دور ضمانت بین دو نفر است.و در ضمان ترامی بین دیگران.اما در هر دو یکنفر ضامنِ ضامن میشود. اگر آن فرد،خود مدیون بود،می شود دور.و اگر شخص دیگری بود می شود ترامی.

 

در یک پرونده سرقت بین سارق و مال برده اختلاف بر سر ارزش مال برده شده ایجاد شده ، از آنجایی که مال برده شده جواهرات بوده ، و همچنین فاکتوری هم در دست مال برده نیست آیا دادگاه نظرکدام را قبول میکند؟توجه بفرمایید سارق در جلسات بازپرسی به سرقت اقرار نموده ؟

مدعی (کسانی که مالشان به سرقت رفته است ) باید با دلیل و مدرک ادعای مازاد بر اقرار سارق را ثابت کند. اگر مدرک و دلیلی نداشته باشند  می توانند از سارق بخواهند تا قسم بخورد که میزانی که دزدیده همین بوده است . اگر سارق قسم خورد به همان  میزان که قسم خورده باید پس بدهد و قاضی هم به همان حکم خواهد داد ولی اگر نه قسم بخورد و نه آن را به طرف دیگر رد نماید بشکات باید قسم بخورند که مقداری که سرقت شده مثلا فعلان مقدار است که در این صورت طبق همین قسم  قاضی حکم خواهد داد و سارق به همین مقدار که شاکی قسم خورد محکوم خواهد شد  محکوم می گردد.( ماده 1328قانون مدنی)  و اگر مدعی نیز از اقامه سوگند استنکاف ورزد ادعای او ساقط می‌شود.

 

بازداشت موقت چیست و در چه جرایمی شخصی را با قرار بازداشت موقت زندانی می کنند؟

بازداشت موقت را میتوان مهم‌ترین و شدیدترین قرار تأمین کیفری دانست که به موجب آن به منظور تضمین دسترسی به متهم در مواقع لزوم، آزادی او به طور موقت سلب می­شود.به صورت عامیانه یک نوع قراری است که متهم به جرمی که احتمالا انجام داده حداقل تا یک ماه زندانی می شود و با هیچ سند و ضمانتی نمی شود وی را آزاد کرد و تا چند ماه هم قابل تمدید میباشد. مطابق قانون در موارد زیر قرار بازداشت موقت صاد مینمایند:

الف) جرم هایی که مجازات قانونی آنها اعدام -رجم(سنگسار) به صلیب کشیدن و قطع عضو باشد

ب) جرم های عمدی که مجازات قانونی آن سه سال حبس و بیشتر باشد

ج) در مواردی که آزاد بودن متهم موجب از بین رفتن آثار و دلایل جرم  شده یا باعث تبانی با متهمان دیگر و یا شهود یا مطعین واقع شده و یا سبب شود که شهود از ترس متهم حاضر به شهادت نباشند همچنین وقتی که احتمال فرار یا مخفی شدن متم باشد و به طریقی نتوان از ان جلوگیری کرد

د-) در قتل عمدی با تقاضای اولیاء دم برای اقامه دلیل و مدرک حداکثر به مدت 6 روز در جرائم منافی عفت مثل زنا هم وقتی جنبه عمومی داشته باشد و در صورتی که قاضی تشخیص دهد آزادی متهم باعث فساد می شود می توان قرار بازداشت موقت صادر کرد.

 

قرار بازداشت موقت اجباری چیست؟ و آیا ماهیت آن با جرایم بازداشت موقت تفاوت دارد؟

قرار بازداشت موقت اجباری از نظر ماهیت و منشاء با قرار بازداشت موقت تفاوت ندارد لیکن در جرایم خاصی به دلیل اهمیت جرم قاضی موظف است این قرار را صادر نماید ، که این جرایم مطابق قانون عبارتند از :

1ـ در قتل عمد- آدم ربایی- اسید پاشی - محاربه- افساد فی الارض.

2ـ در جرائمی که مجازات قانونی آن اعدام یا حبس ابد باشد .

3ـ در جرائم مثل سرقت -کلاهبرداری -اختلاس- ارتشاء -خیانت در امانت -جعل و استفاده از سند مجهول در صورتی که متهم حداقل یک سابقه محکومیت قطعی و یا دو یا بیشتر سابقه محکومیت غیر قطعی به علت ارتکاب هر یک از جرائم مذکور داشته باشد .

4- در صورتی که آدر کلیه جرائمی که به موجب قانون خاص مقرر شده باشد .

 

شخصی که  خود را مأمور نیرو انتطامی معرفی کرده و کلاهبرداری نموده در چه مرجعی قابل پیگیری میباشد و مجازاتش چه خواهد بود؟

برای طرح شکایت میتوانید به دادسرا و یا کلانتری مراجعه نموده و مطابق قانون " هرکس بدون مجوز و به صورت علنی لباس‌های رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشان‌ها، مدال‌ها یا سایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزیی که‌ موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به ‌موجب قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد به حبس ازسه ماه تا یک سال یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد و در صورتی که از این عمل خود سوء استفاده کرده باشد، به هر دومجازات محکوم خواهد شد."

 

در خصوص دعاوی کیفری علی الاصول چه مدت زمانی طول میکشد تا پس از انجام آخرین دفاعیات در دادیاری پرونده به دادگاه رفته و اولین جلسه تشکیل شود؟

به طور کلی پروسه رسیدگی به پرونده های کیفری به این صورت است که ابتدا پرونده پس از تشکیل به نیروی انتظامی ارائه میگردد که به طور تقریبی یک ماه در این مرجع بوده و پس از آن به دادسرا فرستاده میشود که  در دادسرا نیز ظرف یک ماه رسیدگی صورت یافته و به طی 15 روز هم  صدور کیفر خواست محق میگردد و پس از آن طی 15 روز پرونده به دادگاه بدوی فرستاده میشود.  زمان اولین جلسه دادرسی ظرف یک ماه تشکیل خواهد شد ،و طی یک ماه نیز  صدور و تایپ حکم و یک ماه نیز تا ابلاغ و زمان اعتراض به حکم  طمان خواهد برد ،و تا سه ماه نیز تا تجدید نظر و صدور حکم آن و رسیدن به دست طرفین زمان میبرد و  در این مرحله است که حکم قطعی میشوند.

 

آیا ودیعه مغازه جزو مستثنیات دین میباشد ؟

با توجه به شغل شخص مدیون مشخص میگردد اگر شغل اصلی و وسیله ی امرار معاش شخص مدیون همین مغازه باشد میتوان ثابت نمود جزو مستثنیات دین میباشد.و در غی این صورت بله قابل توقیف میباشد.

 

در پرونده ای که شخص به جهت دفاع از خود ناخواسته باعث ایجاد زخم و شکستگی شده باشد آیا میتوان در دادگاه این امر را اثبات کرد که ناخواسته و برای دفاع از خود بوده ؟

دفاع از خود که در قانون تحت عنوان دفاع مشروع مطرح شده است نیازمند شرایطی خاص میباشد برای مثال ضربه ی وارد شده باید برای دفع خطر باشد به طوری که دفع خطر بدون اقدامی محقق نگرددیعنی اگر فرد میتوانست به طریق دیگری خطر ا مهار کند و نکرده این موضوع محقق نمیگردد و همچنین دفاع از خود باید به همان میزانی باشد که شخص ضارب وارد نموده نه بیشتر. که احراز  این امر در دادسرا توسط بازپرس صورت میگیرد.

 

آیا حمل مشروبات الکلی مجازات حبس دارد ؟ و در صوت مثبت بودن سؤ پیشینه محسوب میگردد؟

در خصوص سوال اول باید گفت که اصولا حمل مشروبات الکلی مجازات تعزیری داشته ولی قابل تبدیل میباشد و اگر مرتکب برای بار اول به این جرم اقدام نموده و ابراز ندامت کند و در صورت وجود سایر جهات تخفیف قاضی میتواند حکم به جزای نقدی بدهد و د خصوص سوال دوم باید گفت که این با تشکیل این پرونده برای خاطی سؤ پیشینه محسوب نگشته و در صورت استعلام برای استخدام و یا گرفتن مجوز و یا هر امر دیگری مشکلی پیش نخواهد آمد.

 

جرح شهود به چه معناست و آیا پس از شهادت میتوان شهود را جرح نمود؟

جرح شاهد بدین معناست که توجه مواردی شهود که دارا هستند بتوان به آنها اعتراض نمود و زمان اعتراض قبل از ارائه ی  شهادت باشد مگر این جهات اعتراض بعدا حادث گردد. 

 

در صورتی که شخصی اتومبیلی را بدون این که به فروشنده از عیب آن گفته باشد با وکالت فروش واگذار نماید و خریدار نهایی بعد از این که اتومبیل را خریداری نمود هنگام تعویض پلاک متوجه شود تعویض پلاک به دلیل دو تیکه بودن ممکن نیست ،در این صورت خریدار اخیر چه کار میتواند انجام دهد؟

در این صورت خریدار میتواند قرار داد را فسخ نماید و پرداخت ضرر و زیان خریدار با کسی میباشد که خودرو را به صورت دو تیکه فروخته در صورتی که خودرو چندین بار منتقل گشته باشد تمامی متعاملین اخیر میتوانند به فروشنده ی قبلی رجوع کرده و در نهایت پرداخت ضرر و زیان با کسی است که اتومبیل را به صورت دو تیکه فروخته است.

 

نحوه ی مطالبه ی وجه سفته چگونه است؟

ظرف مدت 10 روز از تاریخ وعده دارنده ی سفته میتواند با مراجع به اداره ی واخواست دادگستری ،نسبت  به واخواست سفته اقدام نماید ،یک نسخه از  واخواست نزد فرد دارنده سفته برای مطالبه ی وجه سفته اقدام نموده و یک نسخه ی دیگر ، نزد دادگاه خواهد ماند  و نسخه ی دیگر نیز برای صادر کننده برای پرداخت وجه ابلاغ خواهد شد. در صورت خوددار ی صادر کننده از وجه سفته دارنده ی سفته مطابق ماده 286 قانون تجارت باید ظرف یک سال از تاریخ واخواست اقامه ی دعوی نماید. که در صورت خودداری مجدد صادر کننده مطابق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی عمل خواهد شد.

 

چک سفید امضایی که به صورت امانی نزد شاهد صادر شده باشد در صورت مسدود نمودن چک آیا قابل وصول میباشد؟

اگر چک سفید امضایی مسدود گردد ، به دلیل مسدود شدن در بانک ، هر کسی که برای وصول چک اقدام نماید بانک از پرداخت آن خودداری خواهد نمود. اگر به صورت امانی صادر شده باشد به دلیل امانی بودن چک ،در صورت احراز این امر در مراجع قضایی علاوه بر عدم پرداخت میتوان از دارنده ی چک تحت عنوان خیانت در امانت شکایت کیفری نمود که بسته به شرایط بین ا تا 3 سال محکوم خواهد شد.

 

آیا کلاهبردای با مبلغ 150 میلیون تومان مشمول مرور زمان میشود؟

مطابق ماده ی 36 قانون مجازات اسلامی کلاهبرداری زمانی مشمول مرور زمان نمیشود که مال برده شده بیش از 100 میلیون تومان باشد ،لذا با توجه به سوال فوق این مبلغ مشمول مرور زمان نخواهد بود.

 

کسی که در فضای مجازی از جمعی با وعده ی بافت فرش ،به عنوان پیش پرداخت مبالغی را از مردم بگیرد و در تاریخ معین علاوه بر عدم باز پس دادن مبلغ نسبت به انجام تعهد نیز مرتباً وعده های واهی بدهد و بعد از مدتی نیز پاسخگوی تلفن نشود ،مرتکب چه جرمی شده است؟

مطابق ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری: "هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه‌های یا کارخانه‌ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش‌آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می‌شود..."

لذا در صورت احراز وجود حیله و تقلب و همچنین بردن مال مردم دو عنصر مهم جرم کلاهبرداری صورت یافته و میتوان به جرم کلاهبرداری در مورد فوق استناد کرد.

 

اگر شخصی ملکی را معامله نماید و بعدا بنگاه دار در قولنامه مطالبی را اضافه نماید، آیا امکان شکایت جعل وجود دارد؟

مطابق ماده ی 523 این امر مشمول جرم جعل میگردد لذا بنگاه دار نمیتواند بدون حضور و موافقت خریدار یا فروشنده در قولنامه مطالبی اضافه کند و در صورت قید مطالبی در قولمنامه باید به امضای طرفین میرسید.

 

آیا کارشناس میتواند تقدم و تأخر دو امضا را تشخیص دهد؟

عموما کارشناسان امضاء میتوانند با توجه به جوهر و کاغذ سند تقدم و تأخر امضاء را تشخیص دهند در مواقعی که شخص ادعا می کند سند سفیدی را امضاء کرده (سند سفید امضاء بود) برای روشن شدن موضوع چنانچه قسمتی از نوشته های متن سند مورد نظر با خطوط امضای شخص تلاقی کرده باشد کارشناس می تواند تشخیص دهد که در محل تلاقی، خطوط نوشته روی امضاء قرار داشته (سند سفید امضاء بوده) یا بر عکس خطوط نوشته زیر امضاء قرارداد و ادعای شخص کذب میباشد.

 

آیا بعد از چند سال میتوانم علیه شوهرم برای ایجاد ضرب و شتم شکایت کنم و آیا دیه تعلق میگیرد؟

برای شکایت ابتدا باید به پزشک قانونی برای تعیین میزان خسارت و دیه مراجعه نمود و زمان مراجعه برای شکایت کیفری بسیار مهم است لذا با توجه به گذشت چند سال اثبات جرم ضرب و شتم ممکن نخواهد بود.

 

برای مطالبه دیه میتوان قبل از طول درمان اقدام نمود؟

متأسفانه خیر، ابتدا باید طول درمان به اتمام برسد تا دیه مشخص شود و قبل از اتمام طول درمان نمیتوان اقدامی نمود.

 

تصادف منجر به فوت چه مجازاتی خواهد داشت؟آیا زندانی خواهد داشت؟

برای این که مجازاتی مترتب مورد فوق گردد تصادف و قتل باید عمدی باشد و در غیر این صورت مجازات حبس متصور نخواهد بود و دیه نیز توسط بیمه پرداخت خواهد شد.

 

ولی دم کسی که پدر و مادر خود را از دست داده و تنها یک برادر و جد پدری دارد  چه کسی است؟

در مورد فوق ولی دم هم برادر و هم جد پدری است در صورتی که اولیای دم متفاوت باشد موافقت همه آنها برای قصاص لازم است و اگر همگی خواهان قصاص باشند قاتل قصاص می شود و اگر بعضی از آنها خواهان قصاص و برخی خواهان دیه باشند، شخص یا اشخاصی که خواهان قصاص‌اند هنگامی می‌توانند قصاص کنند که سهم سایر اولیای دم را که خواهان دیه هستند بپردازند و اگر بعضی از اولیای دم خواهان دیه باشندو بعضی به طور رایگان عفو کنند، اولیای دمی که خواهان قصاص میباشد باید سهم اولیای دم خواهان دیه را بپردازد و در مقابل اولیای دمی که به رایگان عفو نموده نیز پس از پرداخت سهم عفو کنندگان به قاتل او را قصاص کنند.

 

برداشت بدون اجازه ی پول از کارت عابر دیگران مصداق کدام جرم است و چه ضمانت اجرایی دارد؟

عنوان مجرمانه جرم فوق سرقت میباشد و قاضی پرونده با توجه به چگونگی و شرایط ارتکاب رأی صادر خواهد کرد.

 

آیا تهدید با اسلحه ی تقلبی مشمول جرم تهدید خواهد شد؟

با توجه به اینکه در جرم تهدید نوع وسیله اهمیت ندارد از این رو مطابق ماده 669 هر گاه هر کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر های نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید ، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

 

آیا مجازات تهدید قابل گذشت و تخفیف میباشد؟

با عنایت بر این امر که بزه تهدید از جمله جرائم قابل گذشت میباشد لذا در صورت اخذ رضایت شاکی مجازات از شخص مورد نظر ساقط خواهد همچنین در خصوص تخفیف نیز باید رضایت شاکی را جلب کنند و یا جهات تخفیف را دارا باشند.

 

کشف مواد مخدر 40 گرم شیشه از شخصی که ادعا میکند از ماهیت مواد اطلاعی نداشته و فقط اجیر برای حمل مواد بوده چه مجازاتی دارد؟

اصل بر این است که شخصی که مواد را حمل میکند علی الاصول مواد به او تعلق دارد مگر اینکه اثبات کند که اجیر گشته و اطلاعی از ماهیت محموله نداشته همچنین مطابق بند 6 ماده 8 قانون مواد مخدر مجازات حمل شیشه بیش از 30 گرم اعدام میباشد.

 

آیا گذشت شاکی موجب سقوط مجازات در جرم آدم ربایی خواهد شد؟

با عنایت بر این که جرم آدم ربایی جزجرایم غیر قابل گذشت میباشد لذا گذشت شاکی تنها موجب تخفیف در مجازات میشود و جنبه ی عمومی جرم همچنان پا برجا خواهد بود.

 

آیا بازداشت موقت به مدت چند روز سؤ پیشینه محسوب میگردد؟

سابقه کیفری وقتی برای شخصی ایجاد میشود که حکم محکومیت کیفری توسط قاضی دادگاه صادر شده باشد همچنین حکم قطعی شده باشد لذا به صرف بازداشت آن هم موقت برای شخص سؤ پیشینه متصور نیست.

 

زمینی به صورت قولنامه ای خریداری شده و بعدا به فروش رسیده ، بعد از مدتی شخصی با ادعای مالکیت از شخصی که مال را با قولنامه خریده بود تحت عنوان فروش مال غیر شکایت نموده ، حال تکلیف خریدار قولنامه ای اول و دوم چه خواهد بود؟

اگر شخصی که زمین را از ایشان خریداری شده  مالک زمین نباشدشخص خریدار با اثبات به عدم اطلاع از این مهم مسئولیتی نخواهید داشت و فقط میتواند برای استرداد ثمن که پرداخت نموده اقدام  نماید.

 

تفاوت  غصب  با  در حکم غصب چیست؟

اصطلاح غصب زمانی به کار می‌رود که شخص بر مال شخصی دیگر به زور و بدون رضایت او مسلط می‌شود اما اگر شخص، بدون استفاده از زور بر مال دیگران مسلط شود، عملش در حکم غصب تلقی میگردد.

 

مدت تشخیص رابطه ی جنسی توسط پزشک قانونی چقدر است؟

مدت تشخیص رابطه ی جنسی با فرد خاصی در پزشک قانونی حداکثر 48 ساعت است . در صورتیکه تا حدود یک هفته از رابطه گذشته باشد تعیین زمان آن به طور دقیق وجود دارد ولی  بعد از 1 هفته فقط پزشکی قانونی میتواند زمان حدودی آن را مشخص نماید.

 

در صورتی که پزشک هنگام عمل جراحی مرتکب تقصیر و موجب ایجاد آسیب به فرد گردد در کدام مرجع قضایی میتوان شکایت کرد؟

در صورتیکه از جانب پزشک تقصیری رخ داده باشد میتوانید از ایشان در دادسرای جرائم پزشکی شکایت نمایید. احراز  تقصیر توسط پزشکان متخصص و نظر کارشناسی متخصصین خواهد بود.

 

آیا صدای ضبط شده دلیلی بر مزاحمت تلفنی تلقی میشود؟

شما میتوانید با استفاده از صدای ضبط شده در صورتیکه مزاحمت تلفنی رخ داده باشد و ارکان آن محقق شده باشد ،در دادسرا و یا مخابرات شکایت کیفری تنظیم نمائید.

 

آیا میتوان علیه شخصی که در تلگرام فحاشی و توهین کرده شکایت نمود؟

بله میتوان تحت عنوان توهین و فحاشی در دادسرا ی صالح از ایشان شکایت کرده و پیامک های آنها نیز به عنوان اماره قابل استناد خواهند بود میباشد.

 

آیا بغل کردن دو نفر بدون داشتن رابطه ی شرعی برای دلداری رابطه ی نا مشروع محسوب میگردد؟

در صورت نبود علقه ازدواج بین زن و مرد رابطه ی نا مشروع میسر است و مجازات آن تا 99 ضربه شلاق تعزیری است. (ماده ی 637 عنصر قانونی جرم مذکور میباشد)

 

آیا استراق سمع از سوی شوهر جرم است و آیا میتواند به صدا هایی که از این راه ضبط نموده یرای اثبات جرم رابطه ی نا مشروع استناد نماید؟

استراق سمع مطابق ماده ی 730 قانون مجازات اسلامی مشمول قانون راجع به شنود غیر مجاز میباشد ولی این امر دلیل بر این نمیشود که وی نتواند به عنوان اماره به صدا های ضبط شده استناد نماید و همچنین تنها با استناد به صدای ضبط شده نمیتوان رابطه نامشروع را اثبات نمود زیرا صدای ضبط شده تنها یک اماره میباشد نه دلیل اثباتی.و در صورتی که نتوانند اتهام انتسابی را اثبات نمایند میتوان علاوه بر اعاده حیثیت،  از باب شنود غیر مجاز نیز شکایت کیفری تنظیم نمود.

 

فردی از طریق هک کردن تلگرام به جای من به مخاطبان من پیام های نا مربوط ارسال نموده الان مشخصات فرد دوم که به تلگرام من دسترسی دارد همچنان روی برنامه میباشد چگونه میتوانم از ایشان شکایت نمایم؟

شما میتوانید با یادداشت اطلاعات نوشته شده راجع به هکر در اسرع وقت با استناد به قانون جرایم رایانه ای علیه ایشان در دادسرا شکایت کیفری تنظیم نمایید در صورت احراز شرایط توسط مراجع ذی صلاح و پیگیری های پلیس فتا حسب مورد وی به مجازات حبس و جزای نقدی محکوم خواهند شد.

 

میزان وجه الکفاله توسط قاضی چگونه تعیین میشود؟

علی اصول قاضی نمیتواند به کمتر از میزان ضرر و زیان ،وجه الکفاله تعیین نماید و در صورتی که به کمتر از میزان وجه الکفاله تعیین نماید ، مرتکب تخلف انتظامی گشته و قابل مجازات میباشد.در برخی جرایم مهم قاضی به چند برابر ضرر و زیان ،وجه الکفاله تعیین مینماید.

 

مجازات شهادت دروغ چیست و چگونه قابل اثبات است؟

در صورتی کرد فرد برای اثبات ادعای خود به شاهد استناد نماید و شما یقین به دروغ بودن شهادت ایشان داشته باشید میتوانید شهادت را جرح نمایید،البته جرح شاهد زمان خاصی دارد. استفاده از این حق باید قبل از ادای شهادت به عمل آید مگر اینکه موجبات جرح پس از شهادت معلوم شود. در هر حال دادگاه موظف است به موضوع جرح رسیدگی نماید.مطابق ماده 170 قانون آیین دادرسی کیفری بیان اسباب جرح و تعدیل شاهد لازم نیست بلکه شهادت به جرح به صورت مطلق کفایت می‌کند. پس اگر ذی‌نفع با ارائه گواهی اعلام کند شاهد فاسق است لزومی به ارائه ی دلیل برای اثبات ادعای خود ندارد.

 

تفاوت دلیل و اماره در مقام اثبات دعوی چیست؟

با وجود دلیل قاضی مکلف است به لحاظ کردن ان ها در طول رسیدگی و صدور حکم ، ولی امارات صرفا در راستای علم قاضی کمک کننده به فرآیند رسیدگی و صدور حکم می باشند. پس درجه اهمیت اماره کمتر از دلیل است.

 

نظام آزادی مشروط چیست و کی میتوان به آن استناد نمود؟

آزادی مشروط نوعی آزادی است که پیش از پایان دوره محکومیت به محکومان به حبس داده می‌شود تا چنانچه محکوم از خود رفتا پسندیده ای نشان داده و دستور دادگاه را اجرا کرده باشد، در  حبس کمتر از 10 سال  با سپری کردن یک سوم 3/1 مجازات و در مواردی که حبس بیش ار 10 سال باشد با گذشت نصف مجازات آزادی مشوط متصور است بنا بر قانون پیشنهاد دهنده دادستان و یا قاضی اجرای احکام میباشد که  بر این اساس، رییس زندان گزارش مربوط به وضع زندانی و اینکه وضعیت او نشان می‌دهد پس از آزادی، مرتکب جرم دیگری نخواهد شد، تهیه می‌کند و به تایید قاضی اجرای احکام می‌رساند و قاضی اجرای احکام مکلف است پیشنهاد آزادی مشروط را پس از احراز وجود شرایط، به دادگاه صادرکننده حکم تقدیم نماید و دادگاه نیز پس از بررسی پیشنهاد آزادی، می‌تواند نسبت به صدور حکم آزادی مشروط تصمیم گیری نماید.

 

آیا محکوم شدن به یک سال حبس طی ارتکاب به جرم کیفری تحت عنوان ضرب و جرح سؤ پیشینه خواهد داشت؟

این میزان حبس برای کسی موجب بوجود آمدن سؤ پیشینه ی مؤثر نخواهد بود لذا جرایمی که برای آنها سؤ پیشینه مؤثر متصور است مطابق قانون شامل موارد زیر میباشد:

محکومیت به حد مانند حد زنا ، حد شرب خمر ، محکومیت به قطع نقص عضو، محکومیت لازم الاجرا به مجازات حبس از یک سال به بالا در جرائم عمدی، محکومیت قطعی به جزای نقدی به مبلغ بیست میلیون( 000/000 /20 ) ریال یا بالاتر در جرائم عمدی ، سابقه محکومیت لازم‌الاجرا دو بار یا بیشتر به علت جرم‌های عمدی مشابه با هر میزان مجازات و جرم‌های سرقت، کلاهبرداری، اختلاس، ارتشا، خیانت در امانت جز جرم‌های مشابه محسوب می‌شوند.

 

اگر چک ضمانتی باشد چگونه میتوان خیانت در امانت را اثبات نمود؟

اگر موارد ضمانت که چک برای آن صادر شده است محقق گشته باشد در این صورت صاحب چک ابتدا در دادگاه صالح دادخواست استرداد چک را به طرفیت دارنده تنظیم و ارائه نماید و اگر ایشان نسبت به وصول وجه چک اقدام نمود در این صورت میتوان شکوائیه ای مبنی بر خیانت در امانت در دادگاه تنظیم نمود.

 

اگر شخصی از طریق  هک و استفاده از حساب یکی از کارکنان وارد پنل شرکتی شود و اجناس بی کیفیت خود را به جای اجناس شرکت به فروش برساند مشمول چه جرمی شده است؟

با توجه به موارد گفته شد این شخص مطابق قانون جرایم رایانه ای مجرم شناخته میشود و شاکی میتواند با ارائه ی مستندات به دادسرا مراجعه و مطابق قانون جرائم رایانه ای از وی شکوائیه تنظیم نماید بنابر ماده 6 قانون جرایم رایانه ای  به مجازات حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد.

 

آیا ادمین یک کانال در تلگرام اجازه ی پخش و افشاء یکی از اعضای کانال را دارد؟ آیا میتوان از ایشان به دلیل عدم رضایت از عمل ارتکابی شکایت نمود؟

در مورد فوق مطابق ماده ی 745ق.م.ا مرتکب به دلیل نشر اسرار دیگری از طریق فضای سایبری بدون اجازه ی آن شخص ،حسب مورد به حبس و یا جزای نقدی و یا هر دو محکوم خواهد شد.

 

مهلت شکایت از شخصی که مرتکب یکی از جرایم رایانه شده است چقدر میباشد؟

ظرف یک سال از تاریخ وقوع جرم بزه دیده میتواند بر علیه بزهکار شکایت کیفری تنظیم نماید در غیر این صورت دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت مگر این که ثابت نماید تحت سلطه ی بزهکار بوده است.

 

در صورتی که پزشک نتواند تشخیص صحیح نسبت به بیماری بدهد و موجب مرگ بیمار شده است قابل پیگیری و شکایت میباشد؟

البته، در این صورت میتوان با مراجع به دادسرای ویژه جرایم پزشکی شکوائیه ای تنظیم کنید در صورت احراز قصور پزشک وی به جرم قتل شبه عمد محکوم خواهد شد البته عنایت داشته باشید در موارد مشابه معمولا پزشک قبل از هر گونه اقدامی رضایت نامه ای را تنظیم و به امضای بیمار یا همراهان وی میرساند که در این صورت مشمول بند 2 ماده 59 سابق قانون مجازات اسلامی شده و موجبات برائت وکیل را در پی دارد.

 

شکایت فروش مال غیر توسط فردی غیر از مالک ممکن میباشد؟

خیر،برای تنظیم شکایت در خصوص شکایت فروش مال غیر مالکیت شاکی شرط است لذا شاکی باید مالک و یا نماینده ی قانونی (وکیل) وی باشد ،در غیر این صورت شکایت غیر مسموع خواهد بود.

 

فرق معامله فضولی و فروش مال غیر در چیست؟

در فروش مال غیر ،فردی که معامله میکند خود را اصیل معرفی مینماید ،همچنین دارای سؤ نیت بوده و ممکن است با چندین نفر معامله نماید در صورتی که در معامله فضولی اینچنین نیست همچنین ید امانی در حالت اخیر متصور است  و در صورت تنفیذ معامله توسط مالک معامله صحیح میباشد. البته عنایت داشته باشید بنا بر نص صریح قانون معامله بغیر جز بعنوان ولایت ،وصایت،وکالت نافذ نمیباشد . لذا در صورتی که معامله توسط یکی از عناوین مذکور باشد جرم فروش مال غیر محقق نخواهد گشت.

 

در بحث خیانت در امانت اگر شخصی مبلغی پول بابت خرید اجناس به شخص دیگری بدهد و وی اجناسی بخرد که در میان آنها تعدادی جنس تاریخ گذشته وجود داشته باشد آیا خیانت در امانت محقق میگردد ،و اگر وی به اشتباه خود پی برده باشد و ادعا کند سهوا این اجناس را خریده و قسد جبران ضرر را دارد،آیا طرف اول میتواند به جای جبران از سوی او ، وی را روانه ی زندان نماید؟

خیر   اولا  ایشان به دلیل بی اطلاعی از گذشتن تاریخ  اجناس اصلا مرتکب جرم خیانت در امانت نشده اند  لذا احراز مجرمیت فرد به عهده ی قاضی میباشد و نه شاکی همچنین در مورد فوق فرد به اشتباه خود اعتراف کرده و قسد جبران خسارت دارد.

 

مجازات خیانت درامانت متناسب با قانون مجازات چیست لطفاً بصورت کامل شرح دهید ؟

هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا اسنادی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شد و بنابراین بوده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن‌ها را به ضرر مالکان یا متصرفان آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود کند، به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم خواهد شد.

 

در صورتیکه فردی از تحویل خودروی امانت گرفته شده امتناع ورزد چه مجازاتی را در پی خواهد داشت ؟ یا مصداق جرم سرقت میشود؟

خیر مصداق جرم سرقت نخواهد بود زیرا مالک با رضایت کامل خودروی خود را در اختیار فرد قرار داده لیکن میتوان با مراجعه به دادسرای صالح شکوائیه ای مبنی بر خیانت در امانت تنظیم نمود.

 

سرقت از محل کار با شهادت شهود قابل اثبات است؟

یکی از ادله های قابل استناد در دادگاه شهادت شهود میباشد لذا در صورتی که شهادت شهود در دادگاه پذیرفته شود و شهادت شهود در دادگاه جرح نگردد  و دلایلی دیگری نیز مبنی بر سارق نبودن  شخص در دست نباشد قاضی با توجه به شهادت شهود علم به سرقت پیدا خواهد کرد.

 

آیا اگر حافظ مال ،مال را سرقت نماید میتوان علیه ایشان شکایت مبنی بر سرقت تنظیم نمود؟

علی الصول در مواردی همچون مورد فوق هم جرم خیانت در امانت و هم  جرم سرقت متصور است .

 

اگر شخصی گوشی تلفنی را خریداری نماید بدون اطلاع از این که گوشی سرقتی بوده آیا مجازاتی در پی خواهد داشت؟

در صورتیکه اثبات شود گوشی ها از فرد سارق خریداری شده است و خریدار اصلا  اطلاعی از سرقتی بودن آنها نداشته است ،در این صورت  باید گوشی ها را به صاحب اصلی آن مسترد کرده و سپس برای استرداد وجه آنها از سارق اقدامات لازم مبذول فرمایند.

 

خرید و فروش کالای مسروقه .در صورت عدم اگاهی از سرقتی بودن کالا دارای چه ضمانت اجرایی خواهد بود؟

در صورت عدم آگاهی از  مسروقه بودن مال  و اثبات آن مجازاتی برای مال خر در نظر گرفته نمیشود و عین مال مسروقه در دست هر کس باشد  به مالباخته عودت میگردد و خریدار اموال مسروقه در صورت اثبات بی گناهی‌اش فقط حق مراجعه به سارقان را دارد و باید علیه آنان مطابق مقررات دادخواست حقوقی تنظیم کند و وجه پرداخت شده را از آنان مطالبه نماید.

 

در جرم محاربه اگر متهم اسلحه ی بدون فشنگ را مورد استفاده قرار دهد آیا جرم محاربه محقق میگردد و در صورت محقق شدن این جرم آیا سبب تخفیف در مجازات خواهد شد؟

باتوجه به ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی ٬۱۳۹۲ یکی از مواردی که محاربه صدق میکند٬ ارعاب مردم توسط کشیدن سلاح به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد لذا با توجه به مطالب گفته شده محاربه محقق میگردد و در خصوص تخفیف مجازات در جرائم حدی تخفیف مجازات متصور نمیباشد.

 

آیا در جرم محاربه به کار بردن سلاح باید منجر به ترسیدن و سلب امنیت و آسایش مردم شود یا اینکه صرف به کار بردن سلاح ولو این که منجر به سلب امنیت مردم هم نشود، منجر به تحقق محاربه می شود؟

رکن اساسی محاربه٬ کشیدن سلاح (دست بردن به اسلحه) به قصد جان٬ مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنهاست؛ لذا در صورتی که کشیدن صلاح موجب نا امنی و ایجاد رعب و وحشت نگردد علی الصول جرم محاربه محقق نمیگردد.

 

مجازات جرم محارب چیست؟

مطابق ماده 285 قانون مجازات اسلامی حد محاربه یکی از چهار مجازات زیر است:

الف ـ اعدام 

ب ـ صلب

پ ـ قطع دست راست و پای چپ

ت ـ نفی بلد

 

مجازات فردی که به اخذ رشوه محکوم شده و خود یک کارمند جزء میباشد چه میباشد؟

در ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و ...در این باره آمده است: هر یک از مستخدمین و مأمورین دولتی ....برای انجام دادن یا انجام ندادن امری که مربوط به سازمان های مزبور می باشد وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را مستقیماً یا غیرمستقیم قبول نماید در حکم مرتشی است...ˈو مرتشی حسب مورد محکوم به حبس ،شلاق،جزای نقدی محکوم خواهد شد.

 

مجازات جرم جاسوسی رایانه ای چیست و به چه اموری اطلاق میگردد؟

در قانون مجازات اسلامی جرم جاسوسی رایانه ای به این شکل تعریف شده است: "هر کس به طور غیر مجاز نسبت به داده های سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده مرتکب اعمال زیر شود به مجازات های مقرر محکوم خواهد شد : الف) دسترسی به داده های مذکور یا تحصیل آنها یا شنود محتوای سری در حال انتقال به حبس از یک تا سه سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا شصت میلیون ریال یا هر دو مجازات ب) در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای اشخاص فاقد صلاحیت به حبس از دو تا ده سال ج) افشا یا در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای دولت ، سازمان ، شرکت یا گروه بیگانه یا عاملان آنها به حبس از پنج تا پانزده سال".

 

معنی نیاز به ارائه اصل سند مجعول چیست؟

منظور این است که باید اصل سند حاضر شود. چون در این مرحله می خواهند کپی را با اصل سند تطبیق کنند. با تطبیق اصل سند و کپی آن مشخص خواهد شد اصولا جعل اتفاق افتاده یا خیر و اگر اتفاق افتاده در چه حدی جعل صورت گرفته است.

 

در خصوص رابط نا مشروع اگر هر دو طرف راضی به ایجا ارتباط با یکدیگر باشند چه مجازاتی خواهند داشت؟

مطابق ماده 637 قانون مجازات اسلامی هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد،مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل‌یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و با اکراه باشد فقط اکراه‌کننده تعزیر می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث خانواده

 

آیا دعوای حضانت دعوای خانوادگی است؟ در کجا به حضانت بچه رسیدگی می شود؟

بله حضانت فرزندان نوعی دعوای خانوادگی است و در صلاحیت دادگاه خانواده است.

 

متاسفانه به دختر خانمی تعرض جنسی شده و خانواده قصد شکایت دارند آیا باید به دادگاه خانواده مراجعه کنند ؟

این موضوع در صلاحیت دادگاه های کیفری است . می توانید شکایت کیفری تنظیم نمایید.

 

دادگاه صالح برای دعوی استرداد جهیزیه کجاست ؟

دادگاه محل اقامت خوانده جهت رسیدگی به دعوی استرداد جهیزیه، دادگاه صالح است لذا باید دادخواست استرداد جهیزیه در دادگاه محل اقامت زوج مطرح گردد.

 

دادگاه صالح در دعاوی حضانت کجاست ؟

مرجع صالح به رسیدگی به  دعاوی حضانت از نظر صلاحیت ذاتی دادگاه خانواده می باشد. هریک از زوجین اگر دعوایی را تحت عنوان حضانت فرزند مطرح سازد طبق ماده ۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه محل اقامت خوانده صالح به رسیدگی می باشد.

 

اگر زوجه به حکم الزام به تمکین توجهی نکند چه تبعاتی برای وی دارد ؟

با صدور حکم الزام به تمکین زن و عمل نکردن به آن ، حق دریافت نفقه زن قطع می شود .

 

اگر مرد تقاضای طلاق دهد اما زن راضی به طلاق نباشد، آیا عدم رضایت زن تاثیری در طلاق دارد؟

خیر تاثیری ندارد و مرد می تواند حتی در صورت مخالفت همسرش طلاق بگیرد.

 

اگر تقاضای طلاق از طرف زن باشد، باید حتما از مهریه اش صرف نظر کند؟

خیر، زن می تواند اگر دلایل کافی برای طلاق داشته باشد هم برای طلاق اقدام کند و هم مهریه اش را دریافت کند .

 

در طلاق توافقی در مورد چه چیزهایی باید توافق کرد؟

مهریه و حقوق مالی زن مثل نفقه و اجرت المثل _ حضانت فرزندان مشترک و نحوه سرپرستی شامل روزها و ساعات ملاقات، مبلغ نفقه بچه ها _ جهیزیه زن _ حساب و کتابهای مالی مشترک فی مابین مثل املاک، سهام، تسهیلات و ...

 

آیا بعد از اعطای حق طلاق، زوج می تواند زوجه را از وکالت در طلاق عزل کند؟

وکالت در طلاق مثل هر وکالت نامه ی دیگری می تواند به صورت بلا عزل یا قابل عزل تنظیم شود. اگر وکالت بلاعزل باشد مرد نمی تواند زن را از وکالتی که داده عزل کند .

 

حذف اسم همسر سابق از شناسنامه به چه صورتی انجام می شود؟

اگر زوجین رابطه جنسی نداشته باشند و زن باکره باشد، اسم طرفین بعد از طلاق (در صورت درج در حکم دادگاه)  از شناسنامه پاک می شود و اگر رابطه جنسی داشته باشند اسم زوجین قابل حذف شدن نیست تا زمانی که ازدواج مجدد کنند، بعد از ازدواج مجدد می توانند شناسنامه جدید بگیرند که در ان فقط اسم همسر جدید درج می شود .

 

چگونه میتوان حکم رشد را لغو کرد؟

در صورتی که شخص به سن قانونی رسیده باشد و بالغ محسوب شده باشد اما بعد از سن بلوغ فاقد اهلیت گردد لغو حکم رشد او را باید در دادگاه مطرح نمود که دادگاه پس از درخواست لغو حکم امر مطروحه را به پزشکی قانونی ارجاع میدهد و توسط کارشناس مربوطه بررسی میشود و در صورتی که عدم اهلیت شخص ثابت شود دادگاه حکم رشد را لغو کرده و حکم به حجر را صادر می نماید  و قاضی  در صورتی که قیم و یا ولی نداشته باشد برای او قیم و یا ولی تعیین میکند .در صورت قطعی شدن حکم دارای اعتبار مختومه خواهد بود و نمیتوان مجدداً از همان جهت رسیدگی کرد.

 

آیا برای تعداد دفعات درخواست تعدیل مهریه برای طرفین محدودیتی وجود دارد؟

زوج و زوجه هر کدام بسته به تغییر شرایط مالی و وجود بحران می توانند هر چند باردادخواست تعدیل بدهند ولی اینکه رای مبنی بر تغییر پرداخت اقساط صادر شود مشروط به نظرو تشخیص قاضی می باشد.

 

نحوه احتساب مهریه وجه رایج به چه صورت خواهد بود؟

با توجه به نوسانات و تورم موجود، اگر مهریه وجه رایج باشد، بر اساس سال عقد و شاخص تورم که توسط بانک مرکزی تعیین می شود مهریه محاسبه خواهد شد.

 

هزینه دادرسی بری ثبت دادخواست مهریه چه میزان است؟

از آنجا که دعوای مطالبه مهریه یک دعوای مالی محسوب می شود، اگر ارزش خواسته تا دویست میلیون ریال باشد دونیم درصد و بیش از دویست میلیون ریال سه نیم درصد باید هزینه دادرسی پرداخت شود.

 

منظور از فسخ نکاح چیست؟

اگر هریک از مرد یا زن مبتلا به بیماری که در قانون مدنی به آن تصریح شده است بشود طرف مقابل می تواند اقدم به فسخ نکاح نماید که با طلاق متفاوت است.همچنین اگر زوج  برای نکاح زوجه را فریب دهد و با وی ازدواج نماید، جدای از وصف کیفری موضوع، زوجه با اثبات این امر می تواند اقدام به فسخ نکاح نماید.

 

چی کسانی نمی توانند قیم باشند؟

کسانی که خود تحت قیومت فرد دیگری باشند نمی توانند به عنوان قیم انتخاب شوند.

کسانی که مرتکب جرمی شده و حکم قطعی در مورد جرم انجام شده برای آن ها صادر شده باشد. مانند ارتکاب به جرم: سرقت، خیانت، کلاهبرداری، هتک ناموس،.....

کسانی که معروف به فساد در اخلاق باشند.

کسانی که ورشکسته شده و بدهی های مربوط به ورشکستگی خود را نتوانسته اند تسویه نمایند.

کسانی که خود و یا اقوام درجه یک آن ها دعوایی بر محجور داشته باشند.

زن بدون رضایت شوهرش نمی تواند قیم فردی صغیر، مجنون و یا غیر رشید باشد.

خویشاوندان در صورتیکه شرایط ذکر شده برای قیمومت را دارا باشند نسبت به سایر افراد برای پذیرش قیمومت فرد محجور در اولویت هستند.

 

آیا می توان مهریه را بعد از مرگ زوج مطالبه کرد؟

مطالبه مهریه بعد از مرگ هم امکانپذیر است و از اموال متوفی برداشت می شود.

 

آیا ملکی که به عنوان مهریه در نظر گرفته و نوشته شده است اما در عقدنامه مشخص نشده را می توان مطالبه کرد؟

در صورتیکه در سند ازدواج قید نشده باشد نمیتوان شخص را ملزم به تنظیم سند رسمی کرد مگر اینکه مشخصات ملک به صورت واضح ثبت شده باشد.

 

زوجه مهریه را به اجرا گذاشته، اما چند ماه قبل از اجرا مهریه زوج خودرو خود را فروخته است، آیا معامله فرار از دین محسوب میشود؟

معامله صورت گرفته را نمی توان به قصد فرار از دین دانست مگر بتوان این امر را با دلیل اثبات کرد.

 

در صورتی که مهریه زوجه عندالاستطاعه باشد آیا می توان زوج را ممنوع الخروج کرد؟

در صورتی که مهریه زوجه عندالاستطاعه باشد بهر حال زوج محکوم به پرداخت آن خواهد شد و در صورتی که مالی داشته باشد زوجه می تواند آن را توقیف نماید و امکان ممنوع الخروجی نیز وجود دارد.

 

درخواست دریافت مهریه عندالاستطاعه با توجه به استطاعت زوج چگونه است؟

بهترین روش آنست که به اجرای ثبت (اداره ثبت اسناد محل عقد ) مراجعه کرده و تقاضای صدور اجرائیه کرد و ضمن معرفی اموال زوج برای توقیف آنها اقدام کرد.

 

زن و شوهر درباره مالکیت اثاث خانه ای که در آن زندگی می کنند اختلاف دارند و هیچکدام هم دلیلی بر مالکیت خود ندارند حالا تکلیف چیست؟

چنانچه اختلافی بوجود آید از اموال منقول موجود در محل سکونت زوجین آنچه معمولاً و عادتاً مورد استفاده اختصاصی زن باشد ، متعلق به زن و آنچه مورد استفاده اختصاصی مرد باشد متعلق به شوهر و بقیه از نظر مقررات این قانون مشترک بین آنان محسوب می گردد مگر اینکه خلاف آن ثابت گردد .

 

زوج مدتی است در خارج از کشور اقامت دارد که زوجه تقاضای طلاق کرده و زوج را مجهول المکان  اعلام می نماید، بنابراین با نشر آگهی خوانده به دادرسی دعوت و حکم غیابی صادر می شود حال حکم مذکور چگونه به اطلاع زوج می رسد؟

اگر محکوم علیه مجهول المکان اعلام شده باشد، حکم با درج در روزنامه کثیرالانتشار ابلاغ قانونی می شود و پس از انقضای مهلت اعتراض، قابل اجراست .

 

اگر در طلاق توافقی زن و شوهر در دو شهر مختلف زندگی کنند زن می تواند بدون حضور در اقامتگاه مرد طلاق بگیرد؟

در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین، زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه ی دعوا کند مگر در موردی که خواسته، مطالبه ی مهریه ی غیر منقول باشد .

 

چنانچه زوجی در خارج از کشور قصد جدایی داشته باشند آیا می توان دو وکیل از طرف زوج و زوجه در داخل کشور طلاق توافقی را جاری کنند؟

می توانند با انتخاب وکیل و با تقدیم دادخواست طلاق به دادگاه خانواده تقاضای طلاق نمایند، اگر وکالت در خارج از کشور تنظیم گردد، باید مورد گواهی سفارت ایران یا مامورین سیاسی یا کنسولی جمهوری اسلامی ایران در کشور خارج قرار گیرد .

 

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش زوجین برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق چند ماه است و در صورت عدم ارائه اعتبار گواهی صادر شده به چه صورت است؟

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی شدن رأی است، چنانچه گواهی مذکور ظرف این مدت تسلیم نشود یا طرفی که آنرا به دفتر خانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفتر خانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط می شود.

 

در مواردی که پدر اجازه ازدواج به دخترش نمی دهد چه باید کرد؟

ازدواج دختر باکره با اجازه پدر و جدپدری است اما اگر دادگاه تشخیص دهد که مخالفت پدر با ازدواج دخترش یا فقدان اجازه پدر به دلیلی غیرشرعی است، می تواند اجازه ازدواج دختر را صادر نماید.

 

اگر زوج بعد از عقد مجنون شود چه باید کرد؟

جنون در مرد چنانچه بعد از عقد هم حادث شود، موجب حق فسخ برای زن خواهد بود .

 

شکایت تصرف ارث توسط برخی از وراث به چه صورت است؟

ورثه دیگر حق تصرف بدون اذن را ندارند و در این مورد می توان مطالبه اجرت المثل روزهایی که ملک در تصرف آن ها بوده است را دریافت کرد.

 

در صورت عدم توافق بر تقسیم ارث به چه صورت باید عمل کرد؟

در صورتیکه یک یا چند نفر از وراث برای فروش ما ترک متوفی مخالفت نمایند و یا قدرت خرید سهم بقیه ی وراث را نداشته باشند یکی از وراث به طرفیت بقیه میتواند به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای دستور فروش نمایند بعد از دستور فروش بقیه وراث موظف به فروش میشوند.

 

در صورتی که ماترک متوفی بدون حضور یکی از وراث فروخته شود می توان تقاضای ابطال آن معامله را نمود؟

در صورتی که بدون تقسیم ارث و انحصار وراثت اقدام به فروش ملک شده باشد و آن هم در شرایطی که یکی از وراث رضایت نداشته، آن معامله غیر نافذ بوده و از جانب ورثه ناراضی قابل ابطال است.

 

آیا می توان صغیر، مجنون یا فرزندی که حضانتش را پدر یا مادر برعهده دارد، را از محل حضانت خارج کرد؟

نمی‌توان بدون رضایت ولی، قیم یا شخصی که حضانت و نگهداری به او واگذار شده است، از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد؛ مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی‌حق این امر را اجازه دهـد، دادگاه در صـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذی‌نفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ می‌کند.

 

شکایت از شوهر به دلیل عدم حضور در منزل امکانپذیر است؟

در صورتیکه غیبت طولانی مدت داشته باشد زن میتواند با استناد به شروط ضمن عقد و اثبات عسر و حرج برای طلاق اقدام کند.

 

رفع ممنوع الخروجی قبل از اتمام اقساط مهریه امکانپذیر است؟

زوجه میتواند تا زمان دریافت تمامی مهریه زوج را ممنوع الخروج کند اما اگر رضایت بدهد ممنوع الخروجی رفع می شود.

 

زوجه در ازدواج دائم چنانچه با عسر و حرج روبه‌رو شود دادگاه می‌تواند پس از اثبات آن حکم به طلاق زوجه صادر نماید، آیا در عقد موقت نیز برای زوجه این امکان وجود دارد؟

چنانچه در مواردی زوجه با عسر و حرج روبه‌رو شود و این موضوع بر دادگاه ثابت گردد در این صورت دادگاه می‌تواند حکم به اجبار زوج به بذل بقیه مدت متعه و در صورت میسر نشدن این امر حکم به انحلال زوجیت و قطع بقیه مدت نکاح موقت صادر نماید.

 

در دعاوی الزام به تمکین، گاهی زوجه از رفتن به منزل شوهر امتناع می‌کند در این موارد نحوه اجرای حکم چگونه خواهد بود؟

چنانچه حکم دادگاه صرفاً حکم به تمکین باشد وظیفه دادگاه فقط ابلاغ حکم به زوجه است اما اگر دادگاه حکم به الزام زوجه به بازگشت به منزل شوهر صادر کرده باشدر در این صورت رأی صادره باید به همان ترتیب اجراء شود.

 

چنانچه ضمن عقد نکاح، زوج به زوجه، وکالت داده باشد که چنانچه همسر دیگری انتخاب کرد خود را مطلقه نماید و در طول زناشویی، زوج بر اثر عدم تمکین زوجه اقدام به تجدید فراش بکند آیا وکالت‌نامه به قوت خود باقی است و زوجه می‌تواند در صورت تحقق شرط وکالت، خود را مطلقه سازد؟

هرگاه زن ضمن عقد نکاح وکالت داشته باشد که در صورت ازدواج مجدد شوهر، خود را مطلقه نماید به محض تحقق شرط وکالت یعنی ازدواج شوهر وکالت زن محقق می‌شود و حق استفاده از این وکالت را خواهد داشت تمکین یا عدم تمکین زن تأثیری در آن ندارد. زیرا بین عدم تمکین و انتفاء وکالت، ملازمه‌ای وجود ندارد. زوج می‌تواند در صورت عدم تمکین زوجه الزام او را به تمکین از دادگاه درخواست نماید، لیکن چنانچه بدون موافقت وی همسر دیگری اختیار کند؛ زوجه می‌تواند از وکالت استفاده نماید.

 

حکم طلاق با پرداخت مهریه و نفقه و غیره به نفع شوهر صادر شده و در مرجع تجدیدنظر نیز تأیید شده است، در این شرایط آیا زوج می‌تواند از اجرای حکم طلاق خودداری نماید؟

صرف صدور حکم اجازه طلاق به زوج، مادام که صیغه طلاق اجرا نشده و مدت عده تمام نشده است (در مواردی که زن ملزم به نگهداری عده است) سبب قطع رابطه زوجیت نیست به خصوص که درخواست طلاق به تقاضای زوج بوده و او می‌تواند از اجرای آن منصرف شود. بنابراین زن موظف به تمکین از شوهر خواهد بود.

 

زوجه با بذل مهر، به طلاق خلع مطلقه شده و در سند رسمی طلاق نیز ذکر گردیده است که طبق توافق حضانت و نگهداری تنها فرزند مشترک به عهده مادر و با هزینه شخصی مشارالیها تا سن 18 سالگی نگهداری شود. اکنون مادر طفل طی دادخواستی، خواستار تحویل فرزند مذکور به پدر گردیده و پدر نیز مدعی است به لحاظ مجرد بودن و نداشتن بستگان نزدیک از پذیرش فرزند معذور است، تکلیف دادگاه چیست؟

با توجه به اینکه زوج ضمن سند رسمی طلاق متقبل حضانت و نگهداری فرزند مشترک با هزینه شخصی خود شده است، لذا نامبرده نمی‌تواند به موجب دادخواست بعدی از خود سلب تکلیف نماید چنین درخواستی قابلیت پذیرش ندارد.

 

چنانچه در قباله نکاحیه، زوج شرط نموده باشد که هرگاه طلاق به درخواست زوجه نبوده و ناشی از تخلف او نباشد یا سوءرفتاری از وی مشاهده نشده باشد تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی کسب نموده است به زوجه بدهد آیا این ارقام شامل اموالی نظیر ارث که به زوج می‌رسد خواهد بود؟

در صورتی که طلاق به درخواست زوج صورت گرفته و به تشخیص دادگاه سوءرفتاری از زوجه مشاهده نشده و تخلفی از وظایف خانوادگی نکرده باشد دادگاه می‌تواند به درخواست زوجه حداکثر تا معادل نصف دارایی اکتسابی زوج را در ایام زناشویی به زوجه بدهد ولی اموالی نظیر ارث که طبق مقررات قانونی به زوج می‌رسد از شمول آن خارج خواهد بود.

 

حکم به طلاق داده شده و چون زوج محکوم‌علیه، غایب بوده است و سند سجلی زوج در اختیار زوجه نبوده دفترخانه از ثبت حکم طلاق خودداری کرده است، آیا زوجه مکلف به ارائه سند سجلی زوج می‌باشد؟

زوجه مکلف به ارائه سند سجلی زوج نیست و چون دفترخانه صادرکننده دفترچه ازدواج مشخصات مندرج در سند ازدواج را از روی شناسنامه ارائه شده از ناحیه زوج تنظیم کرده است لذا در شرایطی که زوج غایب بوده و شناسنامه‌اش در دسترس نباشد مسؤول دفتر طلاق باید با توجه به مشخصات مندرج در دادنامه و عقدنامه، واقعه طلاق را ثبت نماید.

 

آیا دادسرا قبل از تقسیم ترکه با حفظ حقوق صغار می‌تواند اجازه فروش را صادر نماید یا الزاماً باید با توجه به وجود صغیر جهت تقسیم ترکه به دادگاه مراجعه و از این طریق اموال صغیر را بفروشد؟

رئیس دادگستری یا معاونین او می‌توانند اجازه فروش مال مولی‌علیه خود را با رعایت مصلحت وی بدهند، ولو اینکه فروش مال قبل از تقسیم ترکه باشد.

 

چنانچه قیم یا ولی صغیر در ارتکاب جرمی که مجنی‌علیه آن صغیر است مداخله داشته و یا در اخفای دلایل و مدارک جرم دخالت داشته باشد چگونه می‌توان برای حفظ حقوق صغیر اقدام کرد؟

در جایی که تعقیب جرم موقوف به شکایت متضرر از جرم است و متضرر از جرم صغیر می‌باشد که باید قیم یا ولی او مبادرت به شکایت نماید و قیم یا ولی شخصاً در ارتکاب جرم یا اخفای ادله جرم دخالت داشته است در این صورت باید برای صغیر قیم اتفاقی تعیین گردد.

 

آیا دادگاه موظف به احراز شرایط داوران خصوصاً شرط عدم اشتهار به فسق و فساد می‌باشد یا اینکه صرف اعلام معرفی‌کننده کفایت می‌کند؟

بررسی صلاحیت با دادگاه است.

 

زوجه برای وصول مهریه علیه شوهر کارمند خود، طرح دعوی نموده و حکم قطعی بر محکومیت زوج به پرداخت مهریه صادر شده از صدور اجرائیه، زوج حقوق خود را برای وصول محکوم‌به، معرفی کرده است ولی زوجه متقاضی اجرای ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی شده است، تکلیف دادگاه چیست؟

اگر محرز شود که کارمند دولت مالی بجز حقوق مستمری و مستثنیات دین ندارد و قادر به پرداخت بدهی خود دفعتاً نیست و به عبارتی دیگر بر اعسار او صادر شود به علت اعسار از بازداشت معاف است ولی در صورت عدم اثبات اعسار او و همچنین اگر محرز شود که اموالی را پنهان کرده با پنهان کردن آن قصد دارد که بدهی خویش را به صورت اقساط (کسر از حقوق) پرداخت نماید مشمول ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی خواهد بود.

 

 

اگر زن در خانه شوهر باشد و از وی تمکین نکند، آیا می‌تواند تقاضای دریافت نفقه بدهد؟

اگر ثابت شود که زوجه تمکین نمی‌کند، ناشزه است و مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.

 

زوجه بدون اجازه، منزل را ترک کرده و به زادگاه خود که محل وقوع عقد ازدواج بوده، رفته است. آیا زوج برای دادن دادخواست الزام به تمکین باید در محل اقامت فعلی زوجه طرح دعوا نماید یا در محل سکونت خود؟

دادخواست الزام به تمکین باید در دادگاه محل سکونت زوجه طرح شود.

 

در صورت عدم تمکین زن، نفقه از او ساقط می‌شود یا مهریه؟

با توجه به این‌که در پی عدم تمکین زوجه، دادخواست از ناحیه زوج در دادگاه مطرح می‌شود، صدور حکم تمکین نشان از عدم تمکین زوجه از زمان تقدیم دادخواست داشته و در نتیجه از آن زمان نفقه به زوجه تعلق نمی‌گیرد.

 

حکم الزام به تمکین زوجه توسط نیروی انتظامی اجرایی شده، اما زوجه در منزل حضور نداشته و عدم حضور وی به اطلاع دادگاه رسیده است. آیا فرستادن اظهارنامه با در دست داشتن حکم الزام به تمکین برای زوجه لازم است؟

پس از صدور حکم تمکین از طریق صدور اجراییه، عملیات اجرایی با دعوت از زوجه به اجرا درمی‌آید و نیازی به ارسال اظهارنامه نیست.

 

زوجه به‌محض انعقاد عقد، مهریه خود را به اجرا گذاشته و اعلام داشته است که تا زمان دریافت مهریه، به منزل زوج نمی‌رود. آیا زوجه می‌تواند در این مورد حکم جلب زوج را از دادگاه بگیرد؟

در این مورد زوجه از حق حبس استفاده نموده است. زن می‌تواند تا مهریه‌اش به او تسلیم نشده، از ایفای وظایفی که در مقابل زوج دارد امتناع نماید. بنابراین نمی‌توان گفت که عمل وی مصداق کلاه‌برداری است. با وصف محکومیت قطعی زوج به پرداخت مهریه و ابلاغ اجراییه، چنانچه زوج مهریه را نپردازد یا اعسار خویش را در همان دادگاه به اثبات نرساند، وی می‌تواند با اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی حکم جلب زوج را بگیرد.

 

آیا زوجه میتواند با ارائه دادخواستهای متعدد و بصورت سریالی و هر کدام به میزان 20 عدد سکه برای مطالبه 200 عدد سکه از طریق شورای حل اختلاف اقدام کند، آیا امکان رسیدگی همزمان کلیه دادخواستها در یک روز و در یک شعبه وجود دارد؟

خیر ایشان نمیتوانند برای مطالبه مهریه خود از طریق شورای حل اختلاف اقدام کنند و به آن رسیدگی نخواهد شد و یا باید از طریق اجرای ثبت اقدام کنند و یا از طریق دادگاه خانواده

.

چنانچه مهلت اعتراض به رای صادرشده شورا درخصوص پرداخت مهریه به اتمام رسیده باشد شورا میتواند حکم جلب صادرکند؟

بله علی‌الاصول شوراها جهت رسیدگی به اختلافاتی که در حدود صلاحیت آنان قرار دارد، دارای همان اختیاری هستند که در قوانین برای محاکم مقرر شده است

.

در صورت فوت پدر و وصیت شفاهی مبنی بر رد نمودن اموال به همسر آیا وراث حق درخواست ارث درزمان حیات مادر خود را دارند اگر یکی از وراث اظهار نارضایتی کند تکلیف چیست؟

 وارث حق دارد درخواست ارث کند

.

آیا در دعاوی خانوادگی ارجاع طرفین به داوری امکانپذیر است؟

دادگاه در صورت تقاضای هر یک از طرفین مکلف است، موضوع دعوی را به استثنای رسیدگی به اصل نکاح و طلاق به یک‌ تا سه داور ارجاع نماید همچنین دادگاه در صورتی که مقتضی بداند راسا نیز دعوی را به داوری ارجاع خواهد کرد

.
درصورتی که طرفین به تعیین داور تراضی نکرده یا داور خود را معرفی ننمایند دادگاه چه تصمیمی خواهد گرفت؟

درصورتی که طرفین به تعیین داور تراضی نکرده یا داور خود را معرفی ننمایند دادگاه داور یا داوران را به ترتیب از اقربا یادوستان یا آشنایان آنان انتخاب خواهد کرد هرگاه اشخاص مذکور ازقبول داوری امتناع کرده یا انتخاب آنان از جهت عدم حضور در محل‌یا جهات دیگر میسر نباشد افراد دیگری به داوری انتخاب می‌شوند.

 

در صورتی که زن و شوهر با توافق از هم  طلاق بگیرند و مرد حق حضانت  فرزندان را به زن واگذار کند آیا  مرد بعد از مدتی می تواند  تقاضای سلب حضانت فرزندان را از زن بنماید؟

زوجین مزبور با توافق خویش حضانت فرزندان مشترک را به زوجه محول نموده و بر همین اساس اقدام به طلاق کرده‌اند، هرگاه زوج بر خلاف توافق خود، تقاضای سلب حضانت فرزندان را از مادر بنماید، اگر علت حادث و جدیدی برای سلب حضانت از زوجه عنوان نکرده باشد، با توجه به تعیین تکلیف این قضیه با توافق زوجین و لازم‌الوفا بودن توافق مزبور موضوع خواسته زوج محکوم به رد است.

 

اگر در عقد نامه شرط شده باشد که اگر شوهر  بدون اجازه همسرش همسر دیگری بگیرد و ازدواج مجدد داشته باشد   آیا زن می تواند  به وکالت از شوهر  خود را طلاق دهد حال اگر شوهر بدون رضایت همسر اول ولی با اجازه دادگاه مبادرت به ازدواج کند آیا بازهم زن حق طلاق خواهد داشت یا خیر؟

اجازه دادگاه برای ازدواج مجدد لطمه ای به حق همسراول که ناشی از عقد نکاح و شرایطی که در عقد نامه و به نفع او شده لطمه ای وارد نمی آورد و همسر اول می توان برای طلاق از طریق دادگاه اقدام کند.

 

پس از فوت زن با داشتن  ورثه از قبیل پدر، مادر و فرزند و همسر تکلیف جهیزیه زن چه خواهد بود؟

همسران در مسائل مالی خود استقلال دارند، به همین دلیل جهیزیه نیز مالی است که متعلق به زوجه است و اگر زمانی زن فوت کند، اموالی که از او به جا می ماند به میزان سهم الارث به ورثه تعلق می گیرد. جهیزیه نیز همینطور است اگر زوج و زوجه صاحب فرزند باشند، یک چهارم اموال به مرد به ارث می رسد و اگر صاحب فرزندی نباشند، یک دوم اموال به مرد به ارث رسیده و بقیه اموال میان سایر وراث تقسیم می شود

.

آیا زوج می تواند در ضمن عقد ازدواج، به همسرش وکالت بدهد که اگر نفقه او را مثلا به مدت 6 ماه نداد بتواند خود را مطلقه کند؟

این شرط و شروطی که در ضمن عقد می شود در قالب قانون مدنی درست و صحیح است و همین که مخالف اصل عقد نیست کفایت می کند و قابلیت استناد و اجرا دارد و این وکالت در طلاق نیز از آنجا که در ضمن عقد نکاح شرط شده است و عقد نکاح هم عقدی لازم است ، قابل عزل نخواهد بود بنابرین زن برای طلاق وکیل خواهد بود لیکن برای اجرای طلاق، زن لازم است که به دادگاه مراجعه نماید تا دادگاه به زن اجازه طلاق دهد که با استفاده از وکالت بلا عزل اعطایی از زوج خود را مطلقه نماید.

 

زوجه مهریه خود را مطالبه کرده و قبل از آن قرار تامین خواسته و توقیف اموال شوهرش صادر و مال او توقیف شده است اگر زوج در جلسه اول به دادگاه نیاید  آیا دادگاه رای محکومیت مهریه را صادر می کند یا باز وقت دیگری را برای رسیدگی می گذارد؟

اگر اخطاریه دادگاه درست ابلاغ شده باشد و زوج از وقت دادگاه اطلاع داشته و در روز رسیدگی حاضر نشود دادگاه به صورت غیابی او را به پرداخت کل مهریه محکوم می کند.

 

آیا زنی که مدت چهار سال است که از همسرش خبری نیست می تواند با شخص دیگری ازدواج کند؟

در اینگونه موارد زن با عنایت به این دلیل که شوهرش به عنوان غایب مفقود الاثر مطرح است می تواند رسما از دادگاه در خواست طلاق نماید و پس از صدور حکم و اجرای صیغه طلاق و گذشتن مدت عده ازدواج او مانعی ندارد.

 

زوجه در طلاق خلعی، مهریه خود را به زوج بذل مینماید، پس از طلاق و در ایام عده به مبذوله خود رجوع می کند، در این صورت آیا زوجیت ادامه دارد؟

زن تنها در این موارد که با بخشیدن مال به شوهر ، رضایت او را برای طلاق جلب میکند، میتواند با مطالبه مالی که به شوهر بخشیده است  به او امکان دهد از حق رجوع استفاده کند .

 

آیا می توان منزل مسکونی را بابت مهریه توقیف کرد؟

توقیف منزل مسکونی در مرحله تامین خواسته و یا همان توقیف اموال بلا مانع است ولی مرد می تواند به توقیف اعتراض و به عنوان مستثنیات دین درخواست رفع آن را از دادگاه بخواهد.

 

آیا بعد از صدور حکم طلاق همچنان می توان درخواست اجرت المثل را داد؟

بعد از صدور حکم طلاق نیز می توان درخواست اجرت المثل ایام زوجیت را مطرح کرد و محدودیتی وجود ندارد .

 

نپرداختن نفقه معوقه تعیین شده توسط دادگاه چه تبعاتی برای زوج خواهد داشت؟

زوجه با اثبات نپرداختن نفقه بعد از شش ماه متوالی و توجه و استناد به شروط ضمن عقد، حق وکالت در طلاق خواهد داشت.

 

 

آیا زوجه می تواند در مرحله درخواست طلاق به درخواست زوج، ادعای جهیزیه پس از چند سال زندگی کند؟

چنانچه زوجه لیستی از جهیزیه تهیه کرده باشد و این لیست به تایید و امضاء زوج رسیده باشد یا یکی از اقوام زوج آنرا تایید و امضاء کرده باشد، زوجه می تواند به آن استناد کند، اما اگر زوج فاکتوری دارد که این اجناس را در طول زندگی خریداری کرده می تواند به دادگاه ارائه دهد.

 

آیا می توان زوجه را به دلیل بیماری طلاق داد؟

این عیوب در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود: 1.قرن، 2.جذام، 3.برص، 4.افضا، 5.زمینگیری، 6.نابینایی از هر دو چشم.
 

 

آیا حکم الزام به تمکین در دوران عقد هم جاری است؟

بله الزام به تمکین در دوره عقد نیز جاری است اما زوجه می تواند از حق حبس خود استفاده نماید و تا زمانی که مهریه خود را نگرفته تمکین نکند.

 

آیا در دوران عقد نفقه تعلق می گیرد؟

به محض عقد زن مستحق نفقه میباشد و چنانچه  زن باکره باشد نصف مهریه به  وی تعلق می گیرد

.
 

اگر در دوران عقد زن تقاضای طلاق کند باید طلاهایی که بعد از عقد توسط زوج داده شده را پس دهد؟

هر هبه ای را می توان رجوع کرد مگر اینکه از دسترس خارج شده باشد و در جواب ادعای مطالبه طلاها می توان پاسخ داد که طلاها فروخته شده و این امر کفایت می کند و قابل استرداد نیست.

 

آیا می توان با در دست داشتن رأی دادگاه مبنی بر عدم تمکین زوجه با توجه به رأی دادگاه تقاضای اجازه ازدواج مجدد نمود؟

صرف حکم عدم تمکین برای اجازه ازدواج مجدد کافی نمی باشد، بلکه باید پس از قطعیت رأی تقاضای اجراء را مطرح و با صدور اجرائیه و دعوت زوجه یا محکوم علیها حاضر به تمکین نباشد مراتب توسط اجرای احکام صورت جلسه و سپس رأی قطعی به ضمیمه صورت جلسات امتناع زوجه از تمکین ضمیمه دادخواست ازدواج مجدد شده و دعوی اجازه ازدواج مجدد مطرح گردد.

 

برای گرفتن نفقه از طریق دادگاه چگونه باید اقدام کرد؟

به دادگاه خانواده محل سکونت مراجعه و با تقدیم دادخواست و تصاویر مصدق سند ازدواج و شناسنامه خویش و پرداخت هزینه دادرسی می توان اقدام کرد. ضمن آن که می توان ازطریق دادسرای محل سکونت مراجعه و شکایت کیفری طرح کرد وسریعتر به نتیجه می رسد. برای دریافت نفقه صرفاً از طریق دادگاه خانواده و یا دادگاهی که به قائم مقامی دادگاه خانواده رسیدگی می نماید و در محل اقامت زوج و یا محل وقوع عقد ازدواج قابل مطالبه می باشد و ضمیمه دادخواست دلائل نیزضمیمه می گردد ولی برای شکایت کیفری ترک انفاق فقط دردادسرای محل وقوع زندگی قابل طرح می باشد.

 

در سند ازدواج درج شده است که زوج به زوجه وکالت بلاعزل داد هرگاه بخواهد و به هر طریق که مایل باشد به هر نوع که بخواهد طبق مقررات خود را مطلقه کند، آیا زوجه می تواندبدون مراجعه به دادگاه به محضر برود و طلاق بگیرد؟

دفاتر طلاق چنین اختیاری ندارند، باید از طریق دادگاه با وکالتی که وجود دارد اقدام کرد، باید دادخواست به دادگاه ارائه شود و هرگونه تقاضای طلاق بایستی در دادگاه خانواده مطرح گردد.

 

آیا زوج می تواند بدون حضور همسرش در دفتر طلاق صیغه ی طلاق را جاری کند؟

بدون صدور رأی قطعی دادگاه نمی تواند اما چنانچه دادگاه گواهی عدم امکان سازش و طلاق صادر کرده باشد و قطعی هم شده باشد و اجرای صیغه طلاق فقط با ارائه حکم طلاق و یا گواهی عدم امکان سازش امکان پذیر است.

 

آیا مردی که وکالت طلاق بلاعزل به زنش می دهد می تواندوکالت را باطل کند؟

موکل می تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر این که وکالت وکیل یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرایط شده است البته در صورتی که موکل ثابت نماید عقد لازم موضوع وکالت بلاعزل وجود خارجی نداشته است از طریق دادگاه می تواند وکالت مذکور را باطل کند.

 

آیا برای طلاق توافقی حضور مرد در جلسه دادرسی ضرورت دارد یا با دادن وکالت به شخص دیگر می تواند این امر صورت پذیرد؟

حضور هیچ کدام از زوجین بر فرض داشتن وکیل الزامی نیست، منظور وکیل دادگستری است یعنی وکیلی که از مراجع قانونی پروانه وکالت داشته باشد والا سایر وکلایی که از طریق دفاتر اسناد رسمی وکالت به اصطلاح کاری دارند حق مراجعه به محاکم را ندارند.

 

پدری که در قید حیات است آیا میتواند اموال خود را با وصیت‌نامه‌ دستی به فرزندان منتقل کند یا باید حتماً در محضر اسناد رسمی انتقال صورت گیرد؟

تا ثلث مال خود را در اختیار وصیت دارد و میتواند تا ثلث از اموال خود را به دیگران منتقل نماید.

 

وضعیت مهریه بعد از فوت زن چگونه است؟

باتوجه به قانون افرادی که از ماترک متوفی ارث می برند می توانند به طرفیت زوج طرح دعوی نمایند.

 

بعد از مرگ شوهر تکلیف مهریه چیست؟

همسر متوفی به میزان مهریه  از محل سهم الارث و دارایی خود از اموال متوفی می تواند تقاضای دریافت مهریه  را نماید.

 

چنانچه شخصی چندین سال پیش فوت کرده باشد و ورثه وی همگی اقدام به انحصار وراثت کرده باشند اما بعد از چند سال وصیتنامه ای پیدا می شود که بیانگر اینست که متوفی ملکی را به یکی از وراث واگذار کرده حال باتوجه به تقسیم قانونی( از طریق انحصار وراثت ) تکلیف چیست؟

درصورتی که وصیتنامه واجد اوصاف قانونی بوده و بتوان صحت و اصالت آنرا اثبات نمود کاملاً مستند و قانونی است و در هرحال متوفی تا میزان یک سوم اموال خود را در زمان حیاتش می تواند وصیت کند لذا مالکیت آن شخص نسبت به میزان قانونی است و هرگونه تقسیمی ولو با حضور و نظر شخص مزبور صورت گرفته باشد چون بعداً دلیلی بر خلاف آن کشف شده است با درخواست وی ابطال و اصلاح خواهد شد .

 

زوج محکوم به پرداخت نفقه ماهیانه در حق فرزند است با وجود صدور اجرائیه تا کنون زوجه نتوانسته این مبلغ را از وی دریافت کند آیا می توان زوج را ملزم به پرداخت نفقه کرد؟

برای ترک انفاق کیفر حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه تعیین گردیده است، زوجه می تواند با مراجعه به دادسرای محل سکونت او از زوج شکایت کند و در صورت عدم پرداخت نفقه در موعد مقرر از محل حقوق وی اقدام نماید و چنانچه محکوم علیه از پرداخت نفقه فرزند خود امتناع نماید پس از تقاضای اجرا از ناحیه محکوم له، چنانچه محکوم علیه از پرداخت نفقه امتناع و مالی از وی بدست نیاید محکوم له می تواند در اجرای ماده 2 قانون نحوه محکومیتهای مالی تقاضای حبس وی را بنماید و یا در اجرای ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی تقاضای کسر از حقوق وی را بنماید.

 

سقف نفقه زن و فرزند چه قدر است؟

در قانون سقفی برای نفقه تعیین نشده بلکه موکول به عرف وتشخیص دادگاه گردیده که با رعایت شأن و نیازهای اولیه زندگی و در مواردی جلب نظر کارشناس تعیین می شود

.

اگر پرداخت مهریه را قسطی کرده باشند به محض دریافت اولین قسط باید تمکین صورت گیرد یا این که تا دریافت کل مهریه زوجه می تواند تمکین نکند؟

تقسیط مهریه توسط دادگاه مانع از استفاده زوجه از حق حبس نمی باشد بنابراین با توجه به ماده 1085 قانون مدنی تا پرداخت کلیه مهریه زوجه می تواند از تمکین امتناع و نفقه را مطالبه نماید.

 

اگر خانمی در موقع عقد و قبل رفتن به خانه مشترک مهریه خود را اجرا بگذارد و زوج توان پرداخت آن را نداشته باشد آیا در این مورد ماده 2 نحوه اجرای محکومیتهای مالی اجرا می شود و زوج به علت عجز از پرداخت به زندان می رود؟

پس از عقد، زوجه مالک مهریه است و می تواند آن را مطالبه کند. پس از صدور حکم قطعی محکومیت زوج وی می تواند از دادگاه تقاضای تقسیط مهریه را با طرح دادخواست اعسارنماید. در صورت تقسیط مهریه و پرداخت به موقع اقساط، ماده 2 اعمال نمی شود والا با درخواست زوجه اعمال و زوج تا پرداخت مهریه یا تقسیط مهریه زندانی می شود.

 

 زوجه به چند طریق می تواند مهریه را مطالبه نماید؟

با وقوع عقد ازدواج زن مالک مهر شده و می تواند مهریه را به دو طریق مطالبه نماید. از طریق اجراییه اداره ثبت و با مراجعه به دفتر ازدواج و با صدور اجرائیه به اجرا ثبت اسناد ارسال و از این طریق باید مال از ناحیه زوج معرفی و از طریق مزایده مهریه خود را از زوج اخذ نماید و یا با اعمال ماده 96 اجرای احکام مدنی از طریق کسر حقوق، مهریه را اخذ نماید ولی اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در خصوص حبس محکوم علیه بدون رأی دادگاه امکان پذیرنمی باشد ولی اگر مهریه را از طریق دادگاه خانواده مطالبه نمود و با صدور رأی و قطعیت آن و صدور اجرائیه چنانچه مالی از محکوم علیه به دست نیامد، ماده 2 قانون فوق الذکر قابل اعمال است و حبس محکوم علیه تا صدور حکم اعسار مطلق و یا تقسیط و یا پرداخت یکجا مهریه ادامه می یابد.

 

آیا پس از ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی امکان بازگشت مجدد زن به تابعیت ایرانی و پیشین خود وجود دارد؟

در صورت فوت شوهر یا جدایی، وی می‌تواند با داشتن 3 شرط: 1.تابعیت ایرانی قبلی زن از نوع تابعیت های اصلی (و نه غیراکتسابی) باشد، 2.عامل تغییر و تحمیل تابعیت دوم (تابعیت دولت متبوع شوهر)، یعنی عامل ازدواج به طریقی، از جمله جدایی فی مابین یا بر اثر درگذشت مشارالیه، از میان رفته باشد، 3.از سوی او از دولت ایران (وزارت امور خارجه) درخواست شده باشد، از طریق وزارت خارجه نسبت به بازگشت به تابعیت پیشین خود (تابعیت ایرانی) اقدام کند.

 

در ارتباط با طلاق بین زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت تابع کدام قانون خواهند بود؟

 اگر زوجین تبعه یک دولت نباشند، روابط شخصی و مالی بین آنها تابع قوانین دولت متبوع شوهر خواهد بود.

 

در ارتباط با اقامتگاه زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت، تابع کدام دولت خواهند بود؟

زن باید در منزلی که شوهر تعیین می‌کند، سکنی گزیند. علاوه بر این، زن می‌تواند در صورت نامعلوم بودن اقامتگاه شوهر، برای خود اقامتگاه داشته باشد.

 

در ارتباط بین روابط بین اولاد و قیمومیت زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت وضعیت به چه صورت است؟

ولایت قانونی بر طبق قوانین دولت متبوع مولی علیه خواهد بود. بنابراین، اگر یک طفل ایرانی، ولی خارجی داشته باشد، طرز اجرای حق قانونی ولی طبق قانون دولت ایران که در واقع، همان دولت متبوع مولی علیه(طفل) بوده، خواهد بود و ولی خارجی نمی‌تواند حق ولایت خود را براساس قوانین دولت متبوع خویش اعمال کند.

 

طفل متولد شده در خارج از ایران  که پدر ایرانی دارد می تواند تابعیت ایران را تحصیل کند؟

کسانی که پدر آنها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند تبعه ایران محسوب می شوند. این تابعیت، در بدو تولد طفلی که پدر او ایرانی است به وی داده می شود، این نوع تابعیت را تحصیل تابعیت با اعمال سیستم خون می نامند.

 

تابعیت ایران به طفلی که از مادر ایرانی متولد شده است اعطا می گردد؟

قانون فقط تابعیت پدر را مد نظر قرار داده است و اشاره‏ای به اعطاء تابعیت به طفلی که از مادر ایرانی متولد شده، ننموده است، یعنی اینکه طبق قانون ایران، فقط تابعیت از طریق پدر ایرانی به طفل تحمیل می شود و تابعیت مادر به طفل منتقل نمی‏گردد.

 

اطفالی که از پدر خارجی در ایران متولد شده باشند به شرط اقامت تا چه سنی در ایران می توانند تابعیت ایران را کسب کنند؟

کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام لا اقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند ایرانی محسوب می شوند والا قبول شدن آنها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است. کسب تابعیت ایرانی از این طریق مشروط بر این است که شخص پس از رسیدن به سن ۱۸ سالگی حداقل یک سال در ایران اقامت داشته باشد، مسلماً علاوه بر آن نیز قبل از رسیدن به سن ۱۸ سالگی می بایستی در ایران اقامت داشته باشد تا بتواند تابعیت ایران را کسب بنماید.

 

آیا فرزند خوانده از ارث بهره‌مند می‌شود؟

بر اساس ماده 2 قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و به استناد ماده 861 قانون مدنی ، فرزندخواندگی از موجبات ارث نیست. یعنی نه فرزندخوانده از پدر و مادرخوانده‌اش و نه آنان از فرزندخوانده ارث می‌برند. به بیان قانون: این سرپرستی به منظور تامین منافع مادی و معنوی طفل برقرار می‌گردد ولی در هر حال از موجبات ارث نخواهد بود. لکن به خاطر جلوگیری از بروز مشکلاتی برای کودک و جبران خلأ مذکور در آینده در ماده 5 این قانون آمده که یکی از شرایط صدور حکم سرپرستی تامین هزینه نگهداری و تربیت و تحصیل طفل تا سن بلوغ و تا زمان فوت سرپرست است، همچنین طبق تبصره ذیل ماده 5 مذکور: هرگاه وجوه یا اموالی از طرف زوجین سرپرست به طفل تحت سرپرستی، صلح شده باشد در صورت فوت طفل وجوه و اموال مذکور از طرف دولت به زوجین سرپرست تملیک خواهد شد، و دادگاه در صورتی حکم سرپرستی صادر می‌نماید که درخواست‌کننده سرپرستی بخشـی از اموال یا حقوق خـود را به کودک یا نوجـوان تحت سرپرستی تملیک کند که تشخیص نوع و میزان مال یا حقوق مزبور با دادگاه است و دستور اخذ تعهد کتبی به تملیک بخشی از اموال یا حقوق در آینده را صادر و پس از قبول درخواست‌کننده و انجام دستور، حکم سرپرستی صادر می‌کند.
 
 

 

حضانت فرزند دختر و پسر تا چند سالگی با مادر و تا چند سالگی با پدر است؟
حضانت دختر تا 7 سالگی با مادر و تا 9 سالگی با پدر است، حضانت فرزند پسر تا 7 سالگی با مادر و تا 15 سالگی با پدر است. دختر از سن 9 سالگی و پسر از سن 15 سالگی از سن حضانت خارج میشوند.
 
 
در صورتیکه پدر و مادر از هم جداشده باشند و دارای فرزند 3 ساله باشند که وی اکنون تحت تکفل مادر است و مادر بدون اطلاع اقدام به ازدواج مجدد نموده باشد. حال پدر برای گرفتن حضانت فرزند باید دادخواست را با چه خواسته و بر حسب چه دلیلی تنظیم کند؟
باید دادخواست نگهداری (حضانت ) به دلیل ازدواج مادر تنظیم نماید.
 
 
در صورتی که شوهر فوت نماید و حضانت طفل به مادر واگذار شود چنانچه مادر مجدداً ازدواج نماید، در این صورت آیا می‌شود حق حضانت مادر را سلب و به ولی قهری (پدربزرگ) طفل واگذار نمود یا خیر؟ درصورتی که مصلحت طفل قابل تشخیص نباشد و یا تشخیص مصلحت مشکل باشد در این مورد حق حضانت با مادر است یا ولی قهری؟
طبق ماده 43 قانون حمایت خانواده 1391 حضانت فرزندانی که پدر آن‌ها فوت شده باشد با مادر است. چنانچه مادر ازدواج نماید و دادگاه خانواده اعطای حضانت به مادر را خلاف مصلحت فرزند بداند به تقاضای ولی قهری یا دادستان حضانت را به ولی قهری طفل واگذار خواهد کرد و چنانچه مصلحت قابل تشخیص نباشد حق حضانت مادر استصحاب می‌شود.
 
 
آیا پدر میتواند از ملاقات مادر با فرزند امتناع کند؟
خیر در صورتیکه پدر و یا مادر از ملاقات دیگری با فرزند امتناع کند به مجازات حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد.
 
 
چه مواردی می تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد؟
1-اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر، قمار
2-اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء
3-ابتلاء به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی
4-سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد، فحشاء، تکدی‌گری، قاچاق
5-تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
6-در صورت وجود موارد فوق، پدر یا مادری که حضانت طفل را بر عهده دارد اگر مشمول موارد فوق شده باشد با حکم دادگاه صلاحیتش سلب و فرزند از وی گرفته می‎شود.
 
 
آیا پدر باید بعد از طلاق نفقه فرزندش را بپردازد؟
تا زمانیکه پدر در قید حیات میباشد پرداخت نفقه فرزند بر عهده او خواهد بود. 
 
 
آیا در دوران نامزدی مهریه و نفقه به زوجه تعلق می گیرد؟
اگر عقد کرده باشد هم مهریه و هم نفقه به زوجه تعلق می گیرد. پس از عقد زن مالک مهریه می گردد و می تواند آن را مطالبه نماید ولی استحقاق دریافت نفقه مستلزم تمکین وی از شوهر است مگر این که زن بخواهد در اجرای ماده 1085 قانون مدنی بخواهد از حق حبس استفاده نماید.
 
 
استرداد هدایای دوران نامزدی به چه صورت است؟
حکم استرداد هدایا در ماده 1037 ق .م حکم خاصی است که صرفا قابل اعمال و اجرا در مقطع زمانی دوران نامزدی می باشد چرا که هدف از اعطای این هدایا که یک نوع هبه می باشد صرفا جهت انجام وصلت منظور می باشد و چنانچه این وصلت واقع نشد چون علت و جهت هدیه از بین رفته است پس قابل استر داد می باشد.
 
 
اگر زن و مردی از هم جدا شوند آیا مرد می‌تواند درخواست استرداد طلاهایی که به همسرش داده است را نماید؟
در صورتی که قاضی دادگاه در مورد طلاها تصمیمی در حکم طلاق نگرفته باشد اگر طلاها را مرد به همسرش تملیک کرده باشد نمی‌تواند آنها را پس بگیرد، ولی اگر آنها را هدیه داده باشد تا زمانی که عین آن طلاها موجود باشد یعنی زن آنها را نفروخته ، تعویض نکرده ، به فرد دیگری نبخشیده و گم نکرده باشد مرد می‌تواند آنها را مطالبه کند.
 
 
برای گرفتن نفقه از طریق دادگاه چگونه باید اقدام کرد؟
به دادگاه خانواده محل سکونت مراجعه و با تقدیم دادخواست و تصاویر مصدق سند ازدواج و شناسنامه خویش و پرداخت هزینه دادرسی می توان اقدام کرد. ضمن آن که می توانید از طریق دادسرای محل سکونت مراجعه و شکایت کیفری طرح کرد و سریعتر به نتیجه می رسد. برای دریافت نفقه صرفاً از طریق دادگاه خانواده و یا دادگاهی که به قائم مقامی دادگاه خانواده رسیدگی می نماید و در محل اقامت زوج و با توجه به ماده 13 قانون آئین دادرسی در امور مدنی محل وقوع عقد ازدواج قابل مطالبه می باشد و ضمیمه دادخواست دلائل نیز ضمیمه می گردد ولی برای شکایت کیفری ترک انفاق فقط در دادسرای محل وقوع زندگی قابل طرح می باشد.
 
 
مقدار نفقه زن و فرزند چقدر است؟
در قانون سقفی برای نفقه تعیین نشده بلکه موکول به عرف و تشخیص دادگاه گردیده که با رعایت شأن و نیازهای اولیه زندگی و در مواردی جلب نظر کارشناس تعیین می شود. در هر صورت با رعایت اصل عدم اثبات پرداخت نفقه با مدعی آن (زوج) است. در مورد زندان نیز هم از لحاظ حقوقی (اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی) و هم کیفری (ترک نفقه) زندان وجود دارد. در میزان نفقه زوجه وفق ماده 1107 قانون مدنی همه نیازهای زن در حد متعارف مورد لحاظ قرار می گیرد. به این توضیح که در تعیین میزان نفقه نیاز زن مورد نظر قانونگذار است و نه وضعیت مالی مرد ولی در تعیین میزان نفقه فرزندان وفق ماده 1204 قانون مدنی صرفاً به قدر رفع حاجت از فرزند و با درنظر گرفتن درجه استطاعت پدر (منفق) مورد نظر مقنن است.
 
 
آیا در عده طلاق مرد باید به زن نفقه بدهد؟
فقط در طلاق رجعی در اجرای تبصره 4 از ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق که زن تکلیف به اسکان در محل زندگی شوهر را دارد نفقه به او در دوران عدّه تعلق می گیرد و اگر بعد از صدور حکم طلاق حاضر به حضور در محل زندگی زوج نباشد نفقه ای به وی تعلق نمی گیرد و در طلاق از نوع بائن که زن تکلیف به حضور در منزل زوج نداشته نفقه ای در دوران عدّه به زن تعلق نمی گیرد.
 
 
طلاق به دلیل عدم تمکین زوجه به چه صورت است؟
عدم تمکین زوجه ارتباطی به حقوق مرد مبنی بر تقدیم دادخواست طلاق ندارد و با توجه به ماده 1133 قانون مدنی مرد هر زمان می تواند با رعایت مقررات و تقدیم دادخواست همسر خود را مطلقه کند و عدم تمکین زوجه موجب می گردد که با تقاضای مرد مبنی بر طلاق زن نتواند از حقوق خود مثل، تا نیمی از دارایی و یا اجرت المثل موضوع تبصره ماده 6 قانون اصلاح مقررات طلاق استفاده نماید.
 
 
آیا زوجه ای که زوج او را به مدت پنج ماه ترک است می تواند درخواست طلاق بدهد؟
خیر باید شش ماه تمام سپری شود تا زوجه وکالت در طلاق را داشته باشد.
 
 
درچه مواردی زن می تواند از شوهرش تمکین نکند؟
مانع مشروع به آن قبیل عذر های شرعی و قانونی اطلاق می شود که زن با وجود آنها از انجام وظایف زوجیت معذور است، مانند حیض و نفاس ، روزه واجب ، انجام هر گونه عمل واجبی که وقت ان مضیق باشد ، و یا کسالتی که پزشک او را از آمیزش ممنوع کرده است ، زن با داشتن موانع مشروع می تواند از تمکین خودداری و امتناع کند و این باعث از بین رفتن حق نفقه و سایر حقوق زن نخواهد بود و باعث نشوز او هم نمی شود.
 
 
زوجه به دلیل عدم تمکین و بدون اجازه زوج در منزل پدر خود به سر می برد و در غیاب زوج قسمتی از اثاثیه منزل را برده، مراحل قانونی آن چگونه است؟
جهیزیه از جمله دارایی زن می باشد که با بردن به منزل شوهر به او اجازه استفاده می دهد و اگر زوج با بردن جهیزیه توسط زوجه موافق نباشد مشارالیها می تواند به دادگاه مراجعه نماید و تأثیری در طلاق ندارد ولی چنانچه زوجه به همراه جهیزیه خود مقداری از اثاثیه متعلق به زوج را به عنوان جهیزیه معرفی و در هنگام تأمین اموال با خود ببرد زوج می تواند به دادگاه موضوع را اعلام و استرداد آن را مطالبه نماید ولی موضوع جنبه کیفری ندارد و صرفاً زوجه ضامن مثل و یا قیمت آن می باشد.
 
 
با در دست داشتن رأی دادگاه مبنی بر عدم تمکین زوجه، آیا می توان با توجه به رأی دادگاه تقاضای اجازه ازدواج مجدد نمود؟
صرف حکم عدم تمکین برای اجازه ازدواج مجدد کافی نمی باشد، بلکه باید پس از قطعیت رأی تقاضای اجراء را مطرح و با صدور اجرائیه و دعوت زوجه یا محکوم علیها حاضر به تمکین نباشد مراتب توسط اجرای احکام صورت جلسه و سپس رأی قطعی به ضمیمه صورت جلسات امتناع زوجه از تمکین ضمیمه دادخواست ازدواج مجدد شده و با استناد به مواد 17 و 16 قانون حمایت دعوی اجازه ازدواج مجدد مطرح گردد.
 
 
اگر خانمی در موقع عقد و قبل از ازدواج مهریه خود را اجرا بگذارد زوج توان پرداخت آن را نداشته باشد آیا در این مورد ماده 2 نحوه اجرای محکومیتهای مالی اجرا می شود و زوج به علت عجز از پرداخت به زندان می رود؟
پس از عقد، زوجه مالک مهریه است و می تواند آن را مطالبه کند. پس از صدور حکم قطعی محکومیت زوج وی می تواند ازدادگاه تقاضای تقسیط مهریه را با طرح دادخواست اعسارنماید. در صورت تقسیط مهریه و پرداخت به موقع اقساط، ماده 2 اعمال نمی شود والا با درخواست زوجه اعمال و زوج تا پرداخت مهریه یا تقسیط مهریه زندانی می شود. با وقوع عقدازدواج زن مالک مهر شده و می تواند مهریه را به دو طریق مطالبه نماید. از طریق اجراییه اداره ثبت اسناد و املاک وبا مراجعه به دفتر ازدواج و با صدور اجرائیه به اجرا ثبت اسناد ارسال و از این طریق باید مال از ناحیه زوج معرفی و از طریق مزایده مهریه خود را از زوج اخذ نماید و یا با اعمال ماده 96 اجرای احکام مدنی از طریق کسر حقوق، مهریه را اخذ نماید ولی اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در خصوص حبس محکوم علیه بدون رأی دادگاه امکان پذیرنمی باشد ولی اگر مهریه را از طریق دادگاه خانواده مطالبه نمود و با صدور رأی و قطعیت آن و صدور اجرائیه چنانچه مالی از محکوم علیه به دست نیامد، ماده 2 قانون فوق الذکرقابل اعمال است و حبس محکوم علیه تا صدور حکم اعسار مطلق و یا تقسیط و یا پرداخت یکجا مهریه ادامه می یابد.
 
 
دختری به عقد شخصی درآمده، قبل از این که به خانه شوهرش برود تمکین نموده و دیگر دختر نباشد و حال زوج پس از گذشت چندین ماه حاضر نباشد وی را به خانه ببرد، آیا علاوه بر مهریه می تواند دادخواست نفقه بدهد؟
از تاریخ عقد زوجه مستحق نفقه و مهریه است و ارتباطی به عدم تمکین و یا تمکین ندارد و هرزمان می تواند مطالبه نماید ولی وقتی استحقاق دریافت نفقه را دارد که در تمکین مرد باشد و در صورت امتناع از تمکین مرد می تواند دادخواست الزام به تمکین را در دادگاه خانواده مطرح نماید.
 
 
زوجه تقاضای مطالبه مهریه را داده و حکم به نفع ایشان صادر شده، چگونگی شرایط اعسار و تقسیط مهریه چه موقع است؟
دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را به دادگاه ارائه و تقاضای تقسیط نمایند با احراز اعسار محکوم به پرداخت قسطی مهریه خواهد شد.
 
 
آیا در نکاح موقت زوج نسبت به امرار معاش زوجه باید نفقه پرداخت کند یا خیر؟
قانونگذار تنها در عقد دائم زوج را ملزم به انفاق می داند لکن چنانچه در عقد موقت شرط نفقه موجود باشد یا عقد موقت بر مبنای نفقه منعقد شده باشد زوج مکلف به انفاق زوجه موقت می باشد.
 
 
ارث به زن صیغه ای بعد از فوت متوفی تعلق خواهد گرفت؟
خیر در صورتیکه زن در نکاح موقت باشد بعد از فوت همسرش هیچ ارث و حقوق مستمری به ایشان تعلق نخواهد گرفت مگر اینکه نکاح دائم باشد.
 
 
در چه صورتی نصف اموال به زوجه تعلق می گیرد؟
تنصیف دارایی زوج قانون نیست بلکه توافقی است میان زوجین که هنگام عقد ازدواج دائم زوج با امضاء شرایط ضمن عقد مندرج در نکاحنامه رسمی به زوجه وکالت بلاعزل می دهد تا در صورتی که طلاق به درخواست زوجه نباشد و یا این که طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد تا نصف دارایی موجود که مرد در ایام زناشویی بدست آورده را به زوجه منتقل نماید. بنابراین در صورت تحقق شرایط مذکور با دادخواست زوجه دادگاه حکم به تنصیف دارایی مرد صادر خواهد نمود.
 
 
مهریه زنی که 30 سال پیش ازدواج کرده چگونه محاسبه می شود؟
با در نظر گرفتن نرخ تورم متوسط اشیاء مختلف محاسبه و پرداخت می شود و می توانید از بانک مرکزی بپرسید. 
 
 
دختر خانمى ازدواج نموده، و پس از آن طبق نظر متخصّصان و اقرار خانواده و خود دختر، معلوم شده که قبل از ازدواج داراى مرتبه اى از جنون بوده، و اکنون ادامه زندگى با ایشان غیر ممکن است. آیا شوهر حق فسخ دارد؟
شوهر حق فسخ دارد و اگر دخول واقع شده باید مهر المسمى را بپردازد.
 
 
زنی فوت کرده و مهریه خود را نگرفته است. در حالی که شوهر او زنده است آیا ورثه او شامل پدر و مادر و خواهر و برادر یا دیگر ورثه می توانند ادعایی در خصوص مطالبه مهریه او داشته باشند؟
مهریه زوجه مانند بقیه اموال است، به پدر و مادر و شوهر و فرزندان او می رسد و دیگران سهمی ندارند و آنها که سهم دارند می توانند مطالبه کنند. 
 
 
زوجی پس از 10 سال ازدواج به دلیل مشکل خانم دارای فرزند نشدند، در حال حاضر به دلایلی زوجه دادخواست مهریه واجرت المثل داده، آیا زوج میتواند دادخواست ازدواج مجدد به خاطر بچه دار نشدن بدهد؟
زوج به خاطر بچه دار نشدن امکان ازدواج مجدد دارد، بایستی دادخواست تجویز ازدواج مجدد به دادگاه خانواده بدهد. 
 
 
آیا شوهر می تواند زن خود را از اشتغال منع کند؟
شوهر می تواند زن خود را از اشتغال به اموری که با مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن منافات داشته منع کند. اما به طور مسلم می‌توان گفت اشتغال زن نباید موجب اخلال در جریان عادی امور خانواده و مانع از اداره خانه و تربیت فرزندان شود. همین که زن بتواند در عین شاغل بودن به اداره منزل و تربیت فرزندان نیز بپردازد، کافی است تا شوهر نتواند مانع اشتغال او شود.
 
 
تشخیص منافات اشتغال به اموری که با مصالح خانوادگی یا حیثیات مرد یا زن داشته با چه کسی است؟
شوهر شخصاً نمی‌تواند به محل کار همسرش رجوع کرده و منع اشتغال وی را بخواهد و باید از طریق دادگاه دادخواست منع اشتغال زوجه را تقدیم و بعد از گرفتن حکم منع اشتغال زوجه آن را به محل کار زن برده و به طور قانونی وی را از کار کردن منع کند. بنابراین مرد نمی‌تواند به صرف ادعا از اشتغال یا ادامه اشتغال همسرش جلوگیری به عمل آورد، بلکه در این مورد شوهر ابتدا باید به عنوان مدعی در دادگاه اقامه دعوی کند و بعد از اثبات منافی بودن شغل زن با مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن منع او را از دادگاه بخواهد.بدیهی است در این مورد اگر به تشخیص دادگاه اشتغال زن با مصالح خانوادگی یا حیثیات زن یا شوهر منافات نداشته باشد، مرد نمی‌تواند از آن جلوگیری کند.
 
 
شرایط برای اجازه ازدواج مجدد مرد چیست؟
1-رضایت همسر اول،
2-عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی،
3-عدم تمکین زن از شوهر پس از صدور حکم الزام به تمکین وی،
4-ابتلای زن به جنون یا امراض صعب‌العلاج، 
5-محکومیت قطعی زن در جرائم عمدی به مجازات حبس بیش از یک سال یا جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت به بازداشت بیش از یک سال تبدیل می‎شود، است.
6-ابتلای زن به هرگونه اعتیاد مضر که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد کند، 
7-سوء رفتار یا سوء معاشرت زن به حدی که ادامه زندگی را برای فرد غیرقابل تحمل می‌کند،
8-ترک زندگی خانوادگی از طرف زن به مدت بیش از 6 ‌ماه، 
9-عقیم بودن زن و غایب شدن زن به مدت بیش از یک ‌سال، است که بر اساس آن مرد اجازه ازدواج مجدد را خواهد داشت.
 
 
حقوق همسر شاغل آیا باید با اجازه شوهر خرج شود؟
کلیه اموال و درآمدهای زن متعلق به خود زن بوده و شوهر حق هیچ دخل و تصرفی در اموال زوجه را ندارد مگر با رضایت زن. همچنین شوهر نمی‌تواند زوجه خود را مجبور کند که سهمی از درآمدش را به شوهر بدهد.
 
 
ازدواج موقت در چه موادی الزاماً ثبت می‌شود؟
ازدواج موقت طبق قانون در سه صورت الزاماً ثبت می‌شود:
1ـ باردارشدن زوجه
2ـ توافق طرفین
3ـ شرط ضمن عقد
 
 
آیا می توان منزل مسکونی را بابت مهریه توقیف کرد؟
توقیف منزل مسکونی در مرحله تامین خواسته و یا همان توقیف اموال بلا مانع است ولی مرد می تواند به توقیف اعتراض و به عنوان مستثنیات دین درخواست رفع آن را از دادگاه بخواهد ولی اگر در مرحله اجرای حکم باشد معمولا منزل مسکونی توقیف نمی شود.
 
 
اگرزوج توانایی پرداخت اقساط مهریه را نداشته باشد آیا می تواند تقاضای تقلیل اقساط را نماید؟
درصورتیکه مدارک و مستندات برای مرجع رسیدگی کننده مبرز باشد مبنی بر اینکه توان پرداخت اقساط میزان محکومیت خود رابا توجه به آخرین رای صادره از دادگاه ذیصلاح ندارد علی القاعده میزان پرداخت اقساط با توجه به نظر قاضی کاهش پیدا می کند.
 
 
آیا از طریق یک کاغذ ساده، زن می تواند مهریه خود را ببخشد؟
بهتر است برای اینکه مهریه قابل رجوع نباشد، زوجه ذکر کند کلیه حقوق ناشی از مهریه را از خود سلب و ساقط نموده و دیگر حق دریافت آنرا ندارم، اما پیشنهاد می شود به دفتراسناد رسمی مراجعه و در سند اقرارنامه این مورد را ذکر نماید.
 
 
اگر زن از مراجعه به دفتر طلاق خودداری کرد مرد چه می تواند انجام دهد؟
اگر زن از مراجعه به دفتر طلاق خودداری کند، از آنجا که هنوز هم اصولا حق طلاق با مرد است،  مرد شخصا به دفتر طلاق مراجعه می کند و صیغة طلاق را جاری می کند و دفتر طلاق مراتب را به زن ابلاغ خواهد کرد .
 
 
طلاق توافقی چیست؟
در این نوع طلاق فرض بر این است که زن و شوهر با جدایی موافق اند، در این صورت دادخواست طلاق توافقی را به دادگاه تسلیم می کنند . دادگاه معمولا از میان افراد نزدیک خانواده های زن و شوهر دو داور بر می گزیند و اگر آنها نتوانند میان زن و شوهر سازش برقرار نمایند بایستی توافق آنها را در مورد مسایل مالی، حضانت و ملاقات اطفال مشترک جلب و به دادگاه ارایه کنند تا دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر کند. در صورتی که در مورد مسایل یاد شده توافق نشود، دادگاه از صدور حکم عدم امکان به عنوان طلاق توافقی خودداری می کند و کسی که خواهان طلاق است باید به روش دیگر اقدام کند .
 
 
تشریفات اجرای صیغه طلاق چیست ؟
صیغة  طلاق در حضور دست کم دو مرد عادل صورت می گیرد . اخیرا حضور شاهد زن را نیز می پذیرند و طلاق دهنده باید عاقل ، قاصد و مختار باشد .
 
 
آیا می توان طلاق را به شرطی معلق کرد؟
طلاق را نمی توان به شرطی معلق کرد . مثلا مرد نمی تواند بگوید : تو را طلاق می دهم به شرطی که با مرد دیگری ازدواج نکنی اما طرح شرایطی مثل حضانت فرزندان ، چگونگی ملاقات با آنان یا نفقه ای که پدر باید به فرزندان بپردازد و غیره ، معلق کردن طلاق محسوب نمی شود .
 
 
آیا می توان صیغة طلاق را توسط وکیل جاری نمود ؟
آری می توان برای جاری شدن صیغة طلاق به دیگری وکالت داد .
 
 
سوء رفتار شوهر نسبت به زن چگونه ثابت می‌شود و چه چیزهایی جزء سوء رفتار حساب می‌شود؟
سوء رفتار در مقابل حسن معاشرت است که مورد تاکید قانونگذار در ماده 1103 قانون مدنی است. آزارهای جسمی و روحی به نحوی که عرفاً‌ غیرقابل تحمل باشد از مصادیق سوءرفتار است و تشخیص آن به نظر دادگاه است و هر یک از آنها باید با دلائل شرعی و قانونی به دادگاه ارائه شود و صرف ادعا پذیرفته نیست.
 
 
 به علت مجهول المکان بودن پدر جهت ازدواج دختر چه مقدار زمان می برد که دادگاه اجازه را صادر کند؟
بعد از نشر آگهی تا حضور استشهاد در دادگاه چهل روز طول می کشد و مدت زمانی که دختر بتواند اجازه از دادگاه  بگیرد شصت روز طول می کشد.
 
 
آیا می توان از زوجی که به مدت دوسال نفقه نداده است مطالبه نفقه کرد؟
زوجه میتواند در دادگاه خانواده نفقه گذشته هم مطالبه کند و همچنین می تواند درخواست طلاق بدهد.
 
 
آیا با داشتن حق طلاق از شوهر در دفترخانه میتوان بدون نیاز شوهر طلاق گرفت؟
بله امکان پذیر است، به شرطی که از طرف شوهر، شخصی بعنوان وکیل دادگستری حضور یابد، مهریه را هم می توان مطالبه کرد.
 
 
آیا حکم الزام به تمکین در دوران عقد هم جاری است؟
بله الزام به تمکین در دوره عقد نیز جاری است اما زوجه می تواند از حق حبس خود استفاده نماید و تا زمانی که مهریه خود را نگرفته تمکین نکند.
 
 
چگونه می توان زوج را ممنوع الخروج کرد؟
از طریق به اجرا گذاشتن مهریه وعدم تودیع پرداخت آن از ناحیه همسر می توان ایشان را ممنوع الخروج کرد.
 
 
آیا فرستادن اظهارنامه مانع ارائه دادخواست الزام به تمکین خواهد شد؟
اظهارنامه یکی از طرق قانونی اعلام به مخاطب می باشد که در حد فی ذاته واجد اثر می باشد و ربطی به ارائه دادخواست ندارد.
 
 
وصیتنامه ای بعد از انحصار وراثت پیدا شده و معلوم شده که سهم الارث متفاوت با انحصار وراثت است تکلیف چیست؟
در صورتی که وصیتنامه واجد اوصاف قانونی بوده و بتوان صحت و اصالت آنرا اثبات نمود کاملاً مستند و قانونی است و در هرحال متوفی تا میزان یک سوم اموال خود را در زمان حیاتش می تواند وصیت کند لذا مالکیت آن شخص نسبت به میزان قانونی است و هرگونه تقسیمی ولو با حضور و نظر شخص مزبور صورت گرفته باشد چون بعدا دلیلی بر خلاف آن کشف شده است با درخواست وی ابطال و اصلاح خواهد شد .
 
 
آیا مجازات حبس ترک انفاق قابل بخشش است؟
اگر در سریعترین زمان ممکن نفقه زوجه به حساب ایشان واریز شود از حبس زوج جلوگیری میشود لذا دادگاه نیز در این گونه موارد و در صورت پشیمانی زوج مهلتی را برای پرداخت نفقه به زوج خواهد داد.
 
 
آیا زوجه مکلف است در ایام عده در منزل شوهر یا منزلی که شوهر برای او انتخاب می کند سکونت کند یا خیر؟
به موجب تبصره 4 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 که مقرر می دارد: در طلاق رجعی گواهی کتبی اسکان زوجه مطلقه در منزل مشترک، تا پایان عده الزامی است و در صورت تحقق رجوع صورتجلسه طلاق ابطال و در صورت عدم رجوع در مهلت مقرر صورتجلسه طلاق، تکمیل و ثبت می گردد. صورتجلسه تکمیلی طلاق با امضا زوجین و حکمین و عدلین و سر دفتر دفترخانه معتبر است. با این حال اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد با توجه به صراحت ماده 1115 قانون مدنی، زن می تواند مسکن علیحده انتخاب کند.
 
 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث تجاری و غیر تجاری

 

چگونه سفته را به اجرا می گذارند؟

با مراجعه به اجرای اسناد رسمی واقع در اداره ثبت میتوان علیه صادرکننده ، ضامن و پشت نویس ، توقیف اموال و وصول طلب را در خواست کند و برای اجرا گذاشتن از طریق مراجع قضایی باید در نظر داشت که دارنده سفته باید در دادخواست حقوقی اقامه دعوی کند و در صورتی که موفق به وصول طلب نگردد یا محکومین فاقد مالی باشند منجر به بازداشت آنها میگردد .

 

واخواست سفته چیست ؟

اگر صادر کننده سفته در تاریخ سررسید مبلغ تعیین شده را پرداخت نکند شخص دارنده سفته اعتراض خود را از طریق واخواست سفته در مدت ده روز از تاریخ مقرر اعلام میکند . شخص طلبکار از طریق دادگاه اقدام به تنظیم و ارسال واخواست سفته میکند.

 

اگر برات امضا یا مهر نداشته باشد مشکلی به وجود می آید ؟

اگر بدون امضاء یا مهر صادر شده باشد، نوشته صادر شده نه تنها سند تجاری به حساب نمی‌آید، بلکه اصلاً سند محسوب نمی‌شود.

 

چگونه چک برگشتی را به اجرا گذاریم؟

به سه روش می توان این کار را کرد . در روش کیفری می توان از صادر کننده به جرم صادر کردن چک برگشتی شکایت کرد که این شکایت با مراجعه به دادسرا و تنظیم شکواییه صدور چک برگشتی امکان پذیر خواهد بود و در روش حقوقی دارنده چک می تواند با تنظیم یک دادخواست حقوقی ، چک برگشتی را به اجرا بگذارد و در روش ثبتی ابتدا باید به بانک محال علیه مراجعه کرده و گواهی عدم پرداخت وجه چک برگشتی را دریافت کند . در مرحله بعد ، می تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد محل ، فرم مخصوص صدور اجراییه برای چک برگشتی یا چک پرداخت نشده را دریافت نموده و تکمیل کند و کپی چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت چک را نیز به آن ضمیمه و تقاضای صدور اجراییه چک برگشتی نماید .

 

صد میلیون سفته دارم از کسی سه سال پیش تاریخ سررسید بوده البته طرف امروز و فردا کرد تا اینکه از تاریخش گذشته آیا میتونم پیگیری کنم؟

بله در دادگاه می‌تونید موضوع رو پیگیری کنید.

 

برای توقیف اموال منقول باید چه اقدامی انجام داد ؟

در درجه اول باید صورت برداری از اموال انجام بگیرد و سپس بررسی و ارزیابی را انجام داد. در صورت لزوم جابجایی و انتقال مال به مکان دیگر از طرف دادگاه یک نفر به عنوان امین انتخاب خواهد شد تا مال را تا رسیدن به مقصد تعیین شده همراهی نماید

 

مالی که در رهن بانک باشد امکان بازداشت دارد؟

بله

 

آیا امکان بازداشت مال قولنامه ای وجود دارد ؟

اگر مالی قولنامه ای باشد و مالکیت آن ثابت نشود، قابلیت بازداشت شدن ندارد.

 

آیا بهای مال توقیفی باید با میزان بدهی برابر باشد ؟

بهای مال توقیفی باید با میزان بدهی برابری کند و چنانچه بیشتر یا کمتر باشد از طرق کارشناسی و تشریفات مزایده و ... می توان اقدام نمود.

 

درصورت برگشت خوردن چک می توان دسته چک جدید دریافت کرد ؟

در صورتی که چک شما برگشت بخورد و نسبت به رفع سواثر چک برگشتی خود اقدام نکنید به هیچ عنوان نمی توانید دسته چک جدید دریافت کنید.

 

دریافت مالیات از کسبه جز چگونه است؟

 

براساس قانون مالیات های مستقیم و بند 94 این قانون، مشاغل به سه دسته تقسیم می شوند: دسته اول مشاغلی هستند که دارای دفتر کل، دفترمعین و روزنامه هستند، دسته دوم آن دسته از مشاغلی هستند که تنها دفتر درآمد- هزینه دارند.اما مشاغلی که دفاتر رسمی حسابداری ندارند سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات از این مشاغل مبنا را خود اظهاری قرار می دهد. خوداظهاری که مودیان مالیاتی معمولا در خرداد و تیر اعلام می کنند و می گویند به چه میزان درآمد اخذ کرده اند و چه هزینه هایی را متقبل شده اند. اگرچه سازمان امور مالیاتی مودیان مالیاتی را در پر کردن این اظهار نامه ها آزاد گذاشته است، اما شرایطی را قرار داده است که اگر آن ها را رعایت کنند سازوکار رسیدگی به پرونده های آن ها تسریع می گردد و سازمان امور مالیاتی به اظهار نامه های آن ها اعتماد می کند و تنها درصد کمی(بین 4 تا 12 درصد) را به عنوان نمونه مورد بررسی قرار می دهد. اما چنانچه مودیان مالیاتی اظهارنامه های خود را خلاف توافق نامه اصناف و امورمالیاتی پرکنند، مالیات آن ها به صورت علی الراس محاسبه می گردد یعنی اظهار نامه ها را کنار می گذارند و از ابزار های دیگری برای تعیین درآمد مشاغل استفاده می کنند.

 

آیا مدیر عامل شرکت تاجر محسوب می گردد؟

با توجه به تعریف تاجر (تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجاری قرار دهد) منظور از شغل معمولی فعالیتی است که تکرار و استمرار داشته باشد . و دو شرط لازم برای تاجر بودن: 1 ) شغل معمولی خود را معاملات تجاری قرار دهد 2 ) معاملات مزبور را به حساب خود انجام دهد ، مدیر عامل شرکت از آنجایی که معاملات را به اسم خود انجام نمیدهد تاجر محصوب نمیگردد.

 

شرکت بیمه تجاری است یا خیر ؟

خدمات بیمه نیز همچون سایر ارگان های اقتصادی در انحصار قانونی دولت قرار داشت اما قانون تاسیس شرکتهای بیمه خصوصی گام بزرگی در راه خصوصی سازی خدمات بیمه به شمار می رود لذا شرکت بیمه خصوصی تجاری محسوب میشوند.

 

فرق اسم و علامت تجاری چیست ؟

اسم تجاری اسمی است که برای شناساندن و تمایز شرکت ، تجارتخانه یا موسسه تجارتی از بنگاه های تجاری دیگر به کار می رود ، اما علامت تجاری نشانه ای است که کالا و خدمات یک موسسه یا تولیدی را از کالاها و خدمات هم صنفان و رقیبان متمایز و جدا می سازد ، علامت تجاری برای محصولات تجاری است ولی اسم تجاری برای تاجر یا موسسه تجاری است . ممکن است اسم و علامت تجاری هم یکی باشند . ( اسم تجاری حق انحصاری ایجاد می کند و شامل نوع شرکت و اسم شرکت است ) علامت تجاری هر نشان قابل رٶیتی که بتوان کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز کرد .

 

 

در سال 93 با شرکتی جهت بروز رسانی دستگاه ها قرار داد بسته شد ، شرکت در تهران و محل کارگاه شهر قم بوده به دلایل غیر موجهی شرکت از انجام موضوع توافق شده امتناع می ورزد، آیا میتوان به استناد به این قرار داد بر علیه شرکت مذکور شکایت نمود و همچنین دادخواست جبران خسارت برای تأخیر انجام تعهد تنظیم نمود؟ و سوال دیگر این که برای شکایت باید به دادگاه تهران مراجع نمود یا میتوان از طریق دادگاه قم نیز اقدام نمود؟

برای این که بتوان جواب دقیقتری ارائه نمود ابتدا باید متن قرار داد فی مابین را به طور کامل مورد  بررسی قرار دهیم ولی در شایط کلی تأخیر اگر از مدتی که عرفاً موجب ضرر باشد ،فراتر رود در این صورت میتوان بر علیه طرف قرار داد علاوه بر دادخواست الزام به انجام تعهد نسبت به ضرر و زیان نیز اقدام نمود ، همچنین مطابق ماده 20 آیین دادرسی مدنی :کلیه دیون از حیث صلاحیت محاکم در حکم منقول هستند.بنابراین دادگاه صالح برای رسیدگی به مطالبه طلب، محل اقامتگاه خوانده است که تهران می باشد. اما اگر قرارداد دارید، ممکن است بتوانید به استناد ماده 13 قانون آیین دادرسی مدنی در مرجع قضایی محل سکونت خود اقامه دعوا نمایید.

 

در پرونده مالی ،آیا امکان بازداشت در جلسه رسیدگی به پرونده ی اعسار وجود دارد؟ و در صورت مثبت بودن جواب چه اقدامی برای جلوگیری این امر باید انجام داد؟

در این خصوص باید توجه کنید که آیا پرونده اجرایی تشکیل و حکم جلب صادر شده یا خیر در صورتی که پرونده اجرایی تشکیل شده و حکم جلب نیز صادر شده باشد در این صورت احتمال اینکه قاضی محکوم علیه را تا زمان صدور رأی بازداشت نماید وجود دارد ، البته بسته به شرایط و میزان خواسته قاضی میتواند با قبول وثیقه و یا کفیل تا زمان صدور رأی از بازداشت محکوم علیه خودداری نماید.

 

در تاریخ 92 قراردادی با شخصی بسته شد مبنی بر خرید اقساطی یک دستگاه صنعتی ،که مقرر گشت وجه دستگاه در سه قسط طی یک سال پرداخت شود و بابت آن چکی ضمانتی به مبلغ کل قیمت دستگاه گرفته شد ،خریدار توانست دو قسط اول را پرداخت کند ولی به دلیل شرایط بد بازار کار و مشکلات اقتصادی بخشی از قسط سوم را پرداخت نمود ولی ما بقی را نتوانسته بود پرداخت کند ، که فروشنده با به اجرا گذاشتن تمام مبلغ چک ضمانتی و گرفتن حکم جلب از طریق دادگاه خریدار را تهدید مینماید که در صورت نپرداختن کل مبلغ وی را به زندان خواهد انداخت ،حال بگویید تکلیف چیست؟

در ابتدا باید گفت خریدار میتواند با استناد به مدارکی که در دست دارند و دال بر پرداخت است بر علیه فروشنده طرح دعوی نماید و با استناد به مدارک در صورتی که مواعد قانونی تجدید نظر خواهی سپری نشده باشد به رأی اعتراض و احقاق حق بنماید ، و در نهایت تنها به مبلغی که بدهکار است ، ملزم خواهد شد که  میتواند در صورت عسر و حرج  و عدم فسخ قرار داد توسط فروشنده دادخواست اعسار تنظیم کرده و در صورت معسر بودن به صورت اقساطی بدهی را پرداخت نماید.،در خصوص چک نیز میتوان شکایت کیفری خیانت در امانت مطرح نموده .

 

آیا صدور چک بدون امضا قابل وصول در بانک میباشد؟ و در صورتی که بانک پذیرنده چک را صادر شده تلقی کند چه  حالتی متصور است؟

مطابق قانون چنین چکی در بانک ها پذیرفته نخواهد شد و حتی اگر بنا به هر دلایلی بانک گواهد عدم پرداخت صادر نماید ، مراجع قضایی به آنها ترتیب اثر نخواهند داد.

 

شخصی در زمان اخذ وام ضامن داشته و از همان ابتدا اقساط وام را پرداخت نکرده و این اقساط از حقوق مستمری ضامن کسر میشوند با توجه به اینکه از مدت وام مدت زمان زیادی مانده آیا ضامن میتواند از طرق قانونی ضمانت خود را پس بگیرد؟

متأسفانه باید گفت چنین امکانی برای ضامن وجود ندارد ؛ با توجه به اینکه ضمانت عقدی لازم  بوده و عقد لازم بر هم نمی خورد؛ مگر در موارد خاص که مشمول اعمال خیارات قانونی بشوند . اما در هر حال ضامن به میزانی که پرداخت می کند،میتواند به شخصی که از وی ضمانت نموده رجوع کرده و مبلغ پرداختی به وام را از ایشان بگیرد.

 

در خصوص تعویض پلاک اگر فروشنده در دست نباشد و هیچ آدرس و شماره تلفنی که بشود با او تماس گرفت در دست نداشته باشیم ، چگونه میتوان کار های تعویض پلاک را انجام داد؟

در این صورت میتوان با ارائه دادخواست و دعوی فک و استرداد پلاک در محاکم حقوقی حوزه آدرس خود به صورتی که نشانی خوانده یا خواندگان را مجهول المکان اعلام کنید ، نسبت به تعویض پلاک اقدام نمایید.

 

در صورتی که فرد محکوم علیه مجهول المکان باشد ، و نتوان از طریق نزدیکان آدرس وی را گرفت چه راهکاری برای یافتن وی از نظر قانونی پیش بینی میشود؟

امکان پیدا کردن محدوده حضور یا شهری که در آنجا میباشند از طریق سامانه های تلفن و نیز کارت های اعتباری بانکی مقدور میباشد که برای این کار ابتدا باید حکم قضایی داشته و به مراجع مربوطه ارائه داد.

 

در مقابل عدم پرداخت وجه چکی یک آپارتمان برای مزایده از طرف دادگاه تعیین شده و تاریخ مزایده نیز مشخص شده، کارشناس دادگستری قیمت بالاتری نسبت به عرف تعیین نموده که نتیجتا در مزایده اول بفروش نمی‌رسد. سوال اینست که آیا مزایده دوم چگونه برگزار میشود، آیا میتوان به نظر کارشناسی اعتراض کرد؟ آیا مجددا کارشناسی میشه؟

باید نسبت به نظر کارشناس اعتراض کرد، زیرا کارشناس در مورد انجام کار خود کوتاهی نموده و اگر عنوان مبلغ بیش از حد در اعتراض آورده شود .دادگاه یا کارشناس دیگری را مشخص می نماید و  یا همان کارشناس در نظر خودش تجدید نظر خواهد نمود.

 

آیا نصب آگهی مزایده درمحل و اطراف ملک موردنظرپس از صدور اجرائیه ، منع وایراد قانونی دارد یا خیر؟

با توجه به اینکه این که حکم  به مرحله تعیین مزایده رسیده و تایید شده است از نظر قانونی منعی برای نصب آگهی مزایده در محل ملک وجود نخواهد داشت.

 

هنگام تأسیس شرکت بهتر است چه نوع شرکتی تأسیس شود تا بتوان راحتتر از تسهیلات بانکی وشرکت در مناقصات بهرهمند گشت؟

 برای اینکه بتوان از تسهیلات ،وام بانکی و شرکت در مناقصات  بهرهمند شد بهتر است شرکت با سهامی خاص تشکیل داد.

 

آیا توقیف اموال به معنای جلو گیری از فروش مال است ؟ و در این خصوص نمیتوان کار دیگری انجام داد؟

منظور از توقیف اموال این است که طلبکار در آن می تواند اموال بدهکار را تا میزان بدهی توقیف نماید تا هم از فروش آن جلوگیری شود و هم در صورت عدم وصول طلب بتواند از طریق فروش آن مال، به طلب خود دست پیدا کند.

 

اگر چکی به صورت امانتی صادر گردد و همچنین پشت چک توسط شخصی به عنوان ضامن ظهر نویسی گردد ، در صورت اجرایی شدن چک و توقیف اموال صادر کننده به طوری که از مبلغ چک نیز بیشتر میباشد ،آیا امکان توقیف اموال ضامن نیز وجود دارد و آیا هزینه های کارشناسی بر عهده چه کسی میباشد؟

در صورتی که مال توقیف شده کفاف پرداخت بدهی را بدهد دیگر نیازی به توقیف اموال ضامن نیست،در خصوص هزینه های کارشناسی نیز باید گفت علی القاعده این هزینه ها بر عهده ی خواهان است ولی در صورت محکومیت میتوان تحت عنوان هزینه های دادرسی و ضررو زیان از خوانده مطالبه نمود.

 

توقیف اموال شرکت به چه صورت است؟

اگر حقانیت شخص در برابر شرکت ثابت گردد در این صورت میتوان پس از گرفتن حکم دادگاه اموال شرکت را توقیف نمود و در صورت عدم پرداخت بدهی توسط شرکت میتوان طلب را از محل فروش این اموال تأمین نمود ، البته باید توجه نمود که اموال توقیف شده جزو ابزار کار و فعالیت شرکت نباشد.

 

آیا نیرو انتظامی صلاحیت پلمپ واحد صنفی بدون مجوز را دارد؟

محل دایر شده به‌وسیله هر شخص حقیقی یا حقوقی که پروانه کسب برای آن صادر نشده است با درخواست اتحادیه و تأیید اتاق اصناف شهرستان توسط نیروی انتظامی پلمب می‌شود. درصورت عدم شناسایی یا عدم درخواست پلمب واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب ازسوی اتحادیه مربوط، اتاق اصناف شهرستان و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفند واحدهای فاقد پروانه کسب را شناسایی و پلمب نمایند.

 

اگر در قراردادی شرط داوری به عنوان روش حل وفصل اختلافات عنوان گردد و رأی داوری با دلایل واهی به ضرر یکی از طرفین شده باشد این امر مانع مراجع به محاکم خواهد بود؟

با توجه به این شرط داوری در قرار داد عنوان گردیده علی الاصول برای طرفین تبعیت از نظر حکم یا داور الزامیست ،لیکن اگر رأی داوری به صورت قابل دفاعی به ضرر یکی از طرفین باشد میتوان طرح دعوی در خصوص ابطال رأی داوری نمود.

 

در خصوص اخذ نمایندگی در صورتی که چک ویا سفته تضمینی برای حسن انجام تعهدات آمده باشد آیا میتوان بدون دلیل این چک و سفته را اجرایی نمود؟

خیر ،با توجه به این که این اسناد برای تضمین آمده بدون اثبات تقصیر نمیتوان اجرایی کرد ، و در صورتی که اجرائی گردد یا به بیان دیگر تقصیر ثابت شود ،عدم تقصیر بر عهده ی محکوم علیه خواهد بود .

 

آیا در قرارداد های پیمانکاری بیمه کردن توسط کارفرما اجباری است و در صورتی که بیمه نشود حق شکایت دارد یا خیر؟

در هر صورت پیمانکار باید کارگران خود را بیمه نماید و در صورتی که این امر را در قرارداد پیمانکاری بر عهده گرفته باشد موظف به تبعیت از آن است و در خصوص مورد اخیر بله کارگر حق شکایت در صورتی که طی مدت معلوم بیمه نگردد را دارد.

آیا میتوان اموال شرکت یک شخص را به عنوان طلب از آن شخص توقیف نمود؟

خیر، از آنجایی که شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقلی میباشد لذا در صورت مدیون گشتن شرکاء و یا مدیر عامل نمیتوان اموال شرکت را توقیف نمود.

 

آیا شرکتی که تازه تأسیس گشته و نوز فعالیت خود را آغاز نکرده نیاز به داشتن دفاتر سالانه دارد؟ و در صورت داشتن دفاتر سالانه مالیات تعلق خواهد گرفت؟

در هر صورت شرکت باید دفاتر سالانه را داشته باشد و مالیات با توجه به درآمد سالانه شرکت محاسبه میگردد، لذا در صورتی که هنوز فعالیت خود را آغاز ننموده باشد مالیات به شما تعلق نخواهد گرفت.

 

برای پلمپ دفاتر سالانه باید به کدام اداره مراجعه نمود؟ و اگر دفاتر پلمپ نشود چه تبعاتی دارد؟

برای این کار کافیست به اداری پست نزدیک محل شرکت مراجعه نمود. مطابق قانون دفاتر تجارتی ارباب رجوعی که جهت پلمپ دفاتر قانونی خود به ادارات ثبت مراجعه می کند، باید اول ورقه اظهار نامه پلمپ دفتر تجارتی که در قسمت فروش اوراق بهادار هست با ذکر این که تعداد دفاتر چند جلد هست تهیه کند. ورقه اظهار نامه را باید مدیر شرکت یا مؤسسه یا بازرگان شخصاً تکمیل و ممهور به مهر شرکت با قید شماره ثبت شرکت یا مؤسسه در ورقه منعکس شود مگر شرکت یا مؤسسه که هنوز مهر تهیه نکرده است این است که همه شرکتها بمجرد به ثبت رساندن شرکت یا مؤسسه خویش اقدام به پلمپ دفاتر می کند.

 

آیا برای شکایت از یک مغازه غذای خانگی که مجوز نداشته و از نظر بهداشتی نیز با ایجاد بو های آزار دهنده در اوقات مختلف روز و حتی شب و بامداد موجب سلب آسایش و همسایگان شده ،باید به کدام مرجع قضایی روجوع کرد؟

ابتدا میتوان با مراجعه به اتحادیه اغذیه فروشان و گذارش فعالیت غیر مجاز این واحد میتوانید اقدامات لازم را جهت پلمپ مغازه انجام دهید و در ادامه میتوانید به واحد بهداشت مراجعه نموده و اعلام کنید که این واحد از تهویه متناسب برخوردار نبود و از نظر بهداشتی به نظر میرسد دارای استاندارد های لازم نمیباشد.

 

آیا ایجاد یک گروه برای فعالیت های بازرگانی نیاز به ثبت شرکت دارد؟

نه خیر زمانی ثبت شرکت الزامیست که در فعالیت مورد نظر نیاز به شرکت و شخصیت حقوقی داشته باشد.

 

آیا امکان خارج نمودن یکی از سهامداران بدون دخالت اراده ی آن شخص امکان پذیر میباشد؟

در این حالت با تشکیل مجمع عمومی فوق العاده ،در صورتی که مجمع تصمیم به خروج یکی از سهامداران بگیرد با طی اقدامات لازم این امر ممکن خواهد بود .

 

آیا مدیر عامل یک شرکت سهامی خاص تاجر محسوب میگردد؟

مدیر عامل یک شرکت تاجر محسوب نمیشود مگر زیرا شخصیت حقوقی شرکت مستقل از شخصیت حقیقی مدیر عامل بوده و در صورتی که فعالیت شرکت عملیات تجارتی باشد در این صورت شرکت مستقلا تاجر محسوب میشود لیکن در خصوص بدهی های شرکت در صورتی که مدیر عامل حق امضا داشته باشد مسئولیت تضامنی خواهد داشت.

 

آیا یک شخص میتواند در دو شرکت متفاوت مدیر عامل شود؟

جواب سوال منفیست، یک شخص میتواند در هر شرکت سمت متفاوتی داشته باشد ،لذا نمیتواند در هر دو شرکت با سمت یکسان فعالیت داشته باشد.

 

در صورتی را که رئیس هیأت مدیره شخص دیگری را به جای خود معرفی نماید آیا همچنان مسئول پرداخت تسهیلات بانکی شرکت خواهد بود؟

اگر تسهیلات بانکی در زمان فعالیت این شخص از بانک اخذ گشته باشد به هیچ عنوان نمیتواند شخص دیگری را برای عدم پرداخت خود معرفی نماید.

 

افرادی که از اعضای شرکت نبوده لیکن از نزدیکان شرکاء شرکت باشند میتوانند بازرس شرکت بشوند؟ و در صورتی که اصلا برای شرکت بازرس تعیین نگردد آیا قانون مشکلی برای شرکت ایجاد خواهد نمود؟

اقربای سببی یا نسبی مدیران و مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم را از قبول سمت بازرسی شرکت منع نموده و در صورتی که بازر تعیین نگردد: در صورتی که مجمع عمومی بدون دریافت گزارش بازرس یا بازرسان یا بر اساس گزارش اشخاصی که بر خلاف قانون به عنوان بازرس تعیین شده اند ، صورت دارایی و ترازنامه و حساب سود وزیان شرکت را مورد تصویب قرار دهد این تصویب به هیچوجه اثر قانونی نداشته و از درجه اعتبار ساقط است . عدم رعایت مقررات این ماده از طرف مجمع عمومی بر اساس قانون  به هرذینفع اجازه می دهد تا بطلان تصمیم مجمع را از دادگاه تقاضا نماید و در صورتیکه پس از تقاضای بطلان از دادگاه و قبل از صدور حکم بطلان تصمیم مجمع ، موجب بطلان رفع شود یعنی بازرس یا بازرسانی تعیین بر اساس مقررات حسابها رابررسی و نهایتاً تأئید شود  ،  دادگاه قرار سقوط دعوای بطلان را صادر خواهد کرد به غیر از مسئولیت حقوقی از نظر کیفری هم هر کسی با وجود منع قانونی عالماً سمت بازرسی در شرکت سهامی را بپذیرد و به آن عمل کند به حبس از دو ماه تا شش ماه یا به جزای نقدی از ۲۰ هزار تا ۱۰۰ هزار ریال یا به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

 

 آیا با توجه به این که شرکت با مسئولیت محدود تنها متشکل از دو عضو میباشد میتوان اعضای آن را تاجر محسوب کرد؟

شرکت با مسئولیت محدود یک شرکت سرمایه است لکن شخصیت شرکا در نقل وانتقال سهام در نظر گرفته شده ولی شرکاءبواسطه عضویت در شرکت تاجر محسوب نمی شوند .

 

آیا بازنشتگان دولت میتوانند در شرکت های سهامی خاص عضو هیأت مدیره شوند؟

مطابق اصل چهل یکم قانون اساسی کارمندان دولتی حق عضویت در شرکت  سهامی خاص را ندارند.

 

در صورتی که شرکاء یک شرکت غائب باشند چگ.نه میتوان نسبت به انحلال شرکت اقدام نمود؟

در ابتدا با مراجعه به اداره ثبت شرکت باید درخواست آگهی دعوت داده شود ، در دو مرحله  این آگهی صادر میشود و اعضای غایب جهت انحلال شرکت به محل شرکت دعوت میشوند. اگر شرکا حاضر نگشتند میتوان با شماره نامه آگهی دعوت صورتجلسه انحلال شرکت توسط شرکاء حاضر تنظیم گردد.

 

در صورتی که شاکی رضایت ندهد دادگاه میتواند پرداخت بدهی را تقسیط بندی کند؟

در صورتی که دادگاه فرد را معسر بداند حصول رضایت یا عدم حصول آن تأثیری در تقسیط بدهی نخواهد داشت .

 

اتومبیلی خریداری شده و خریدار نتوانسته چند قسط آنرا پرداخت کند، فروشنده اتومبیل را توقیف نموده ؟ آیا این امر وجاهت قانونی دارد؟ وقتی قولنامه شده اتومبیل مگر غیر این است که خریدار مالک خودرو شده است؟

تا زمای که ثمن معامله پرداخت نگردد فروشنده میتواند از طریق مراجع قضایی درخواست پرداخت ثمن بدهد و اگر خودرو دست خریدار باشد میتواند از طریق شورای حل اختلاف اتومبیل را توقیف نماید.

 

آیا میتوان به حکم اعسار اعتراض کرد ؟ و در صورتی که پس از مدتی معسر معاملاتی انجام دهد و تمکن مالی داشته و اموالی را تملک نماید با توجه به این که قبلا در دادگاه حکم به اعسار داده شده و قسط بندی صورت پذیرفته محکوم له میتواند نسبت به پرداخت بدهی اعتراضی بکن؟

در پاسخ باید گفت حکم اعسار توسط هر کدام از محکوم علیه و محکوم له ممکن میباشد و معترض میتواند از دادگاه درخواست تعدیل بنماید و دادگاه به توجه به  نرخ تورم بر اساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور و یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم‌علیه، در خصوص تعدیل میزان اقساط اقدام مینماید و همچنین در صورتی که پس از رای اعسار اگر معسر مالی را تملک نماید محکوم له میتواند جهت وصول طلب با استناد به آن مال با حکم دادگاه مال را توقیف نماید .

 

 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث بازرگانی

در بازرگانی بین المللی پرداخت به روش T/T  چیست؟

امروزه به دلیل اعمال تحریم ها علیه بانکها و وجود مشکلات جهت روش پرداخت LC  روش TT رواج پیدا کرده، منظور از TT همان پرداخت نقدی از طریق حواله می باشد. TT مخفف کلمه Telegraphic Transfer   یا انتقال تلگرافی است.

در این روش فروشنده خارجی ابتدا مبلغی بین 10 تا 50 درصد وجه  کالا (طبق پروفرما) را به عنوان پیش پرداخت از خریدار مطالبه می نماید. ((Down Payment or Deposit اعلام این رقم بستگی به نظر فروشنده دارد و نمیتوان برای آن قاعده مشخصی نظر گرفت، اما معمولا از 50 درصد تجاوز نمیکند و معمولا"قابل چانه زنی است. ( البته متداول ترین و معقول ترین رقم درصد پیش پرداخت معمولا 30% می باشد). سپس خریدار پس از توافق با فروشنده مبلغ پیش پرداخت را به حساب اعلام شده فروشنده حواله ارزی خواهد نمود. اما از آنجائیکه بانکهای ایران در مورد ارسال حوالجات ارزی متاثر از تحریم های بین المللی میباشند ، بهتر است  از طریق یک شرکت صرافی از نوع دوم  اقدام کرد. پس از دریافت پیش پرداخت فروشنده خارجی اقدام به تولید و آماده سازی و نهایتا" بارگیری کالا مینماید و در ازای ارائه کپی بارنامه و سایر اسناد حمل الباقی مبلغ پروفرما را از خریدار مطالبه مینماید.

 

 آیا در تجارت های بین المللی راهکاری برای جلوگیری از ضرر و زیان وجود دارد؟

1ـ  خرید از منابع مطمئن و قابل اعتماد

2ـ  استفاده از سیستم بانکی برای شناخت ظرفیت اعتباری طرف تجاری

3ـ  استفاده از روش پرداخت مناسب‌تر، یعنی اعتبار اسنادی L/C و در غیر این صورت T/T

4ـ  امکان استفاده ازمکانیزم پرداخت مرحله‌ای

5ـ  درخواست ازشرکت‌های بازرسی کالا برای تهیه  Audit Report از عملکرد فروشنده و انجام بازرسی کمی و کیفی بر اساس دستورات خریدار

 

منظور از BPO چیست؟

Bank Payment Obligation مه معنی تعهد پرداخت بانک   میباشد مشروط بر اینکه اطلاعات کامل الکترونیکی توسط بانک/بانکها دریافت و تطابق بین این اطلاعات و اسناد به درستی صورت گیرد.

 

آیا مقررات اجع به ضمانت نامه های ریالی برای ضمانت نامه ای ازی نیز متصور است؟

متأسفانه پاسخ منفی میباشد علی رغم اینکه مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بخش زیادی از مقررات قابل تعمیم به ضمانتنامه ارزی می‌باشد و با اینکه اصولاً ضمانتنامه‌ها دارای ماهیت یکسان و کاربرد استانداردی هستند و از مقررات مشترکی تبعیت می‌نمایند، معهذا ضمانتنامه‌های ارزی به دلیل ارتباط آنها با قراردادهای بین‌المللی، در بانکداری بین‌الملل از مقررات خاصی بهرهمند میگردند.

 

به طور کلی چند نوع کارت بازرگانی وجود دارد؟

کارت بازرگانی در دو نوع حقیقی و حقوقی صادر می شود.کارت حقیقی برای اشخاص و کارت حقوقی برای شرکتها میباشد.

 

در بیمه های حمل و نقل بین المللی مزیت های کلوزهای A نسبت به کلوزهای B چیست؟

در کلوز های A مواردی پیش بینی شده است که در کلوز های B به چشم نمیخورند از جمله مواردی همچون : ۱-طوفان ۲-دزدی دریایی وسرقت ۳-خسارت های ناشی از فعل یا ترک فعل اشخاص ثالث ۴-خسارت های ناشی از آفتاب و باران و هوا (دم) ۵-عدم تحویل ۶-دله دزدی ۷-ریزش ، کسری کرم زدگی، موش خوردگی ... ۸-آلودگی به روغن ، گل ، اسید بو گرفتگی از کالای مجاور ۹-خسارت ناشی از قلاب و آسیب های لب پریدگی ، شکستگی ، خراشیدگی و...

 

تعهد و مسئولیت بارفرابر در بیمه های حمل و نقل بین المللی به چه صورت است؟

بارفرابر متصدی حمل را فقط در صورتی می‌توان نسبت به تامین بیمه باربری (کالا) مسئول و پاسخ گو دانست که صرحا و کتبا در این مورد بین او و مشتری توافق به عمل آمده باشد. به عبارت دیگر مشتری (صاحب کالا) از بارفرابر طرف قرارداد خود خواسته باشد که برای و به نفع وی و به هزینه وی بیمه باربری خریداری نماید و متقابلا بارفرابر انجام چنین وظیفه ای را پذیرفته باشد. همان طور که می‌دانید در روی بارنامه های صادره توسط بارفرابران(برای مثال  FBL)عباراتی وجود دارد که تکلیف این امر را روشن می‌سازد و علامت زدن به هر یک از آنها نشان دهنده تعهد و مسئولیت بارفرابران میباشد آن عبارات عبارتند از:

CARGO INSURANCE THROUGH THE UNDERSIGNED

NOT COVERED

COVERED ACCORDING TO THE ATTACHED POLICY

چنان چه بارفرابر تعهد به بیمه کالا را بر عهده گرفته باشد، بایستی کادر زیرین را علامت زده و نسخه ای از بیمه نامه خریداری شده را به بارنامه ضمیمه نماید .

 

 

منظور از فعالیت فورواردی چیست؟

فعالیت فورواردی عبارتست از عمل هماهنگی و ترتیب حمل کالا به یکی از طریق مختلف زمینی، هوایی، دریایی و یا ترکیبی از آنها و قبول مسوولیت به موجب بارنامه صادره و قراردادهای منعقده توسط شرکت حمل کننده .

 

در صورتی که قرارداد فی ما بین طرفین FOB باشد ، آنالیز استاندارد بودن و مرغوبیت کالا بر عهده چه کسی بوده و در صورتی که خریدار نهایی در کشور خارج بر اساس آنالیز های تهیه نموده از مؤسسه های بین المللی ، غیر استاندارد بودن کالا و عدم انطباق آن با انالیزهای شرکت تأمین کننده را ثابت نموده و درخواست ضرر و زیان نماید ، مسئولیت پرداخت هزینه های ضرر و زیان مربوطه بر عهده چه کسی میباشد؟

برای پاسخی دقیق تر ابتدا باید پرونده به طور کامل بررسی گردد ولی به طور کلی با توجه به تعاریف اینکوترمز در قرارداد ها FOB  از آنجایی که تحویل کالا بر روی عرشه کشتی میباشد ،تأمین کننده یا همان فروشنده موظف است تمامی آنالیز ها و حتی خسارت های کالا را تا زمان تحویل بر عهده بگیرد ، حال ابتدا باید با بررسی قرار داد دریابیم آیا برای چنین اختلافاتی ضمانت های اجرایی پیش بینی شده و یا چگونگی رفع اختلاف در مواقع اختلاف (مانند تعیین داور و داوری )تعیین شده  یا نه ولی در حالت عمومی تأمین کننده مسئول پاسخگویی برای فروش کالای غیر استاندارد ، مسئول خواهد بود .

 

در خصوص بیمه نامه شرکت های حمل و نقل بین المللی در صورتی که کالا در مسیر راه به دلیل استفاده وسیله های نقلیه و در حین جابجایی از بین برود در این صورت ، آیا شرکت طرف قرارداد بیمه میتواند بابت ضرر و زیان های وارده طرح دعوی نماید؟

به موجب بند ۱ ماده ۲۲ قانون بیمه مصوب سال ۱۳۱۶ مسئولیت بیمه گر در بیمه های حمل و نقل خسارت برحسب قیمت مال در مقصد حساب می‌شود» حداکثر تعهد بیمه گر بهای تمام شده کالا یا بهای روز آن در مقصد است. لذا هر گونه هزینه مازاد بر ذمه بیمه گر تحمیل نخواهد شد مگر طی یک تعهد نامه دیگری که چنین امری شرط گردد که امروزه شرکت های بیمه طبق اصول کلی قرار داد تنظیم مینمایند.

 

در حمل و نقل دریایی آیا گیرنده میتوانند بدون تحویل بارنامه در هنگام تحویل کالا ضمانت نامه شخصی بدهد؟این امر بدون اطلاع فرستنده  قانونی تلقی میگردد؟

در شرایطی که بارنامه بنا به هر دلیلی در دسترس گیرنده نباشد ،و به دلیل اضطرار مجبور به تحویل بار گردد در این صورت ابتدا باید  قبل از هرچیز، برای گرفتن ضمانت نامه از بانک خود، کارگزار، یا نماینده‌ی خط، استعلام نماید. و درصورتی‌که به نتیجه نرسد، می‌تواند از خط، یا شرکت کشتی‌رانی جویا شود، که آیا حاضر هستند درمقابل یک تضمین بانکی، اجناس را تحویل دهند یا خیر در صورتی که از هیچ جهت نتواند به نتیجه برسد معمولا دادن ضمانت نامه شخصی توصیه نمیگردد که البته قبول این ضمانت نامه میسر نمیگردد مگر در مواقعی که، مبلغ مورد معامله، سنگین نبوده، و شرکت خریدار (گیرنده)، دارای اعتبار تجاری کافی، و حسن سابقه، باشد. حتی ضمانت‌نامه‌ی بانک‌های ناشناخته نیز، مورد تردید قرار میگیرند. در هر دو صورت، مشورت با فرستنده، ضروری است. لیکن یک امر غیر قانونی نمی باشد.

 

آیا میتوانید انواع بیمه های حمل و نقل بین المللی شرح داده و توضیح دهید که آیا میتوان قراردادی را طبق قواعد DDP تنظیم نمود و در عین حال قرار داد بیمه حمل و نقل بین المللی متناسب با یکی از کلوز های موجود بست؟

امروزه شرکت های بیمه برای کالا به طور عمومی از سه مجموعه شرایط مختلف کلوز استفاده میکنند که شامل مجموعه شرایط کلوز A , B , C  میباشد

کلوز A : این نوع بیمه کاملترین نوع بیمه حمل و نقل است و بیشتر برای کالاهای حساس و آسیب پذیر مورد استفاده قرار می‌گیرد و کلیه خطرات به جز موارد استثنا شده را شامل می‌شود.

کلوز B : در بیمه با شرط B بیمه‌ گر متعهد جبران کلیه خطراتی که در کلوز C تحت پوشش می‌باشد بانضمام خسارات ناشی از خطرات (زلزله ، آتش سوزی و ...) میشود ،ضمناُ ضمنا در بیمه کالا به شرط B علاوه بر خطرات مذکور در کلوز B خطرات عدم تحویل، دزدی، ‌دله دزدی، سائیدگی، زنگ زدگی، نشت، شکست، لب پریدگی، کج شدن، خراشیدگی و ضربه دیدگی و خسارت ناشی از چنگک، ریزش ، کسری نیز پذیرفته می‌شود.

کلوز C : که شامل ، کلوز C با‌عدم تحویل: به ازای پرداخت درصد در نظر گرفته شده برای این مورد، در صورتی‌که کالای بیمه شده بنا به دلایل نامعلوم به دست گیرنده نرسد، بیمه‌ گذار می‌تواند ادعای خسارت کند.کلوز C بدون عدم ‌تحویل: در صورتی ‌که کالای بیمه شده به دست گیرنده نرسد، بیمه تعهدی نسبت به پرداخت خسارت ندارد. به هر حال طرفین میتوانند حسب توافق ، شرایط اینکوترمز را جرح و تعدیل کنند: برای مثال خریدار می‌تواند تحت شرط CIF از فروشنده بخواهد که به جای بیمه کلوز C به نفع او بیمه کلوز A را تامین نمایددر چنین حالتی خریدار شرط خواهد کرد که «CIF با کلوز A» در این صورت تامین کلوز A با فروشنده است که نوعی پوشش بیمه ای فراگیر است.

 

 تعیین میزان ضمانت نامه و همچنین اخذ ضمانت نامه چگونه است؟

با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده صاحب کالا و بالأخص فاکتور مربوط، براساس 50% ارزش کالا بعلاوه حقوق وعوارض کامل گمرکی براساس تعرفه کالا مشخص میگردد.  البته این میزان با توجه به نوع کالا و حساسیت آن با تشخیص رئیس گمرک محل تا چند برابر ارزش و حقوق وعوارض ممکن است افزایش یابد.

 

برای تمدید پروانه های عبور موقت که از موعد آنها یک سال گدشته چه باید کرد؟

متقاضی بایستی حداقل یک ماه قبل ازتاریخ سررسید مهلت انقضاء یکساله با مراجعه به دفتر امور صادرات ، تکمیل فرم مربوطه وارائه دلایل توجیهی عدم تسویه پروانه ورود موقت،‌ درخواست تمدید نماید که بعد از بررسیهای لازم ، به تشخیص گمرک ایران حداکثر تا یکسال دیگر قابل تمدید می باشد.

 

آیا کارمندان حق العمل کار گمرک مجوز گرفتن کارت بازرگانی دارند؟

به استناد ماده 382 آ.ا.ق.ا.گ مستخدمین تجارتخانه و یا حق العملکار صرفأ و منحصرأ کارهای مربوط به تجارتخانه و یا حق العملکار مربوطه را انجام میدهند لیکن چنانچه بخواهد با اخذ کارت بازرگانی نسبت به واردات کالا برای شخص خود اقدام نماید در چارچوب مقررات منعی وجود ندارد.

 

برای خروج فرش دستباف برای استفاده شخصی آیا نیازی به انجام اقدامات خاصی هستیم؟

مسافرانی که از مرزهای هوایی کشور خارج می‌شوند می‌توانند در ازای هر گذرنامه 20 مترمربع فرش دستباف بدون محدودیت در تعداد به همراه خود از کشور خارج نمایند. برای خروج فرش ارائه گذرنامه و بلیط هواپیما ضروری است. همراهانی که گذرنامه مستقل ندارند مجاز به خارج کردن فرش نیستند البته لازم به ذکر است ، خروج فرش برای مسافران عازم عراق ،‌عربستان و سوریه ممنوع میباشد.

 

در خصوص کسر دریافتی مطالبه شده از سوی گمرک حداکثر تا چه مدت می توان اعتراض نمود و به کجا مرجع باید رجوع کرد؟

تا سی روز از تاریخ ابلاغ مطالبه نامه و می بایست کتبأ به گمرک صادرکننده کسر دریافتی اعتراض نمود.

 

 

صادرات آهن قراضه چه مدارکی نیاز دارد؟ چه مدت زمانی طول می‌کشد تا انجام شود؟

کارت بازرگانی، وکالتنامه، معرفی نامه، کدی که خود گمرک به آن شخص می‌دهد. در ضمن هرکیلو ۳۰ درصد ارزش عوارض صادراتی دارد و اگر بار همراه شخص باشد خدمات گمرکی آن طی ۳ الی ۴ ساعت انجام می پذیرد.

 

شرایط ورود وصدور طلا چگونه است؟

در حال حاضر ورود و صدور طلا فقط با مجوز بانک مرکزی صورت می‌پذیرد.

 

کالا تا چه تاریخی می‌تواند در انبارهای گمرکی باشد و مشمول کالای متروکه نشود؟

مدت مجاز نگهداری کالادر انبارهای گمرکی از تاریخ تحویل کالا به اماکن گمرکی سه ماه است .درصورت تقاضای کتبی صاحبان کالا یا شرکت‌های حمل ونقل درمورد کالای عبوری و وجود علل موجه به تشخیص گمرک وبا پرداخت هزینه انبارداری تا تاریخ موافقت گمرک این مدت حداکثر تا دو ماه دیگر قابل تمدید است. درصورتیکه ظرف مهلت مقررصاحب کالا برای تشریفات گمرکی اقدام نکند کالا مشمول مقررات متروکه واز طریق سازمان جمع آوری واموال تملیکی به فروش خواهد رسید.

 

معافیت های گمرکی که شامل لوازم زندگی فرد می‌شود،‌ کدام است؟

کلیه لوازم مستعمل زندگی هموطنان مقیم به هنگام بازگشت به کشور مشمول معافیت‌های گمرکی خواهد بود و هیچ‌گونه حقوق و یا سودی از آنان دریافت نخواهد شد به شرط آنکه: وسایل مورد نیاز حداقل یک ماه زودتر، همراه یا ۹ ماه پس از ورود صاحب کالا به کشور، حداقل در ۵ سال گذشته از چنین معافیتی استفاده نکرده باشد.

همچنین شش ماه آخر اقامت آنان در خارج از کشور متوالی بوده باشد. ماموران دولتی که برای یک ساله یا بیشتر به خارج اعزام می‌شوند، مشمول بند فوق نخواهند بود. معافیت و تسهیلات گمرکی فوق مشمول ورود خودرو،‌ موتورسیکلت،‌ قایق موتوری و هم‌چنین لوازم منزل نو نخواهد بود. آلات و ابزار دستی مربوط به کار و شغل هموطنان مقیم خارج از کشور مشمول معافیت از حقوق گمرکی خواهد بود.

 

مدارک مورد نیاز جهت تایید ثبت نام در سایت وزارت بازرگانی چیست؟

مدارک لازم جهت تایید ثبت نام وارد کننده حقیقی

1- اصل کارت بازرگانی به همراه تصاویر

2- اصل کارت ملی به همراه تصاویر

3-اصل شناسنامه مدیرعامل به همراه تصاویر

مدارک لازم جهت تایید ثبت نام وارد کننده حقوقی

1- اصل کارت بازرگانی به همراه کپی

2- اصل کارت ملی به همراه کپی

3-اصل شناسنامه مدیرعامل به همراه تصاویر

4-آگهی تاسیس شرکت به همراه کپی

5- آگهی تغییرات در صورت داشتن به همراه کپی

6- اصل پروانه بهره برداری در صورت تولیدی بودن به همراه کپی

پرسش های واردکنندگان خودرو

 

مراحل ترخیص بعد از ورود کالا چیست؟

مراحل بعدی به ترتیب شامل بارنامه، قبض انبار، گواهی مبدا و ارائه کارت بازرگانی ،میباشند.

 

چه کالاهایی نیازبه ترخیص از گمرک دارند؟

با توجه به قوانین کلیه کالاهایی مجازی که ارزش آنها بیش از ۸۰ دلار باشد ، الزاما باید از طریق گمرک ترخیص گردند.

 

در خصوص واردات موقت کالا برای نمایش در نمایشگاه  ها ه مواردی باید ملاحظه گردد؟

این کار با نامه وزارت بازرگانی یا شرکت نمایشگاه های کشورمبنی برشرکت درنمایشگاه و سپردن تضمین برای کالاهای نمایشگاهی امکان پذیراست.

 

تفاوت ترخیص کالاهای خریداری شده از طریق بانک با خریدهای شخصی در چیست؟

برای ورود کالا باید ثبت سفارش بازرگانی شده باشد، به جز موارد معدود و اگر بدون ارز یا در مقابل صادرات، واردات انجام شده باشد نیاز به گشایش اعتبار نیست.در غیر این صورت باید خریدار از طریق بانکی باشد. درنوع ترخیص از گمرک و حقوق ورودی تفاوتی بین هزینه‌های بانکی و غیر بانکی نیست.

 

کالا های چینی با برندهای معوف مانند adidas  و nike  را آیا میتوان از طریق گمرک وترد نمود؟ قوانین در این خصوص چیست؟

ورود کالاهای فوق به دلیل اغفال خریدار ممنوع است.

تقسیم بندی کالاهای صادراتی و وارداتی

کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه تقسیم میشوند‌:

1. کالای مجاز – کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد.

2. کالای مشروط – کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکان پذیر است.

3. کالای ممنوع – کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شروع مقدس اسلام (به اعتبار خرید و فروش یا مصرف ) و با به موجب قانون ممنوع گردد.

چنانچه کالای قاچاقی از کسی گرفته شود آیا پس از پرداخت جریمه نقدی اصل کالا را به صاحب کالا توسط گمرک عودت داده میشود یا خیر؟ اگر خیر به نفع چه شخصی ضبط می‌شود؟

خیر. کالا با حکم قاضی دادگاه به نفع دولت ضبط می‌شود و از طریق سازمان اموال تملیکی به مزایده گذاشته می‌شود.

گواهی های بازرسی چند نوع هستند؟

دو نوع هستند: 1- گواهی بازرسی پیش از حمل، 2- گواهی بازرسی کالا در مبدا

 

چه زمانی به گواهی بازرسی نیاز است؟

زمانی که ارزش کالای خریداری شده خیلی زیاد است و یا زمانی که یک مشتری حساسیت بالایی دارد ممکن است که گواهی بازرسی و استاندارد خواسته شود، این گواهی به مشتری این اطمینان را می دهد که کالا دقیقا محصول مورد نظر او بوده و از لحاظ کیفی نیز مطابق با خواست خریدار است.

 

اعتبار اسنادی ال سی چیست ؟

اعتبار اسنادی تعهدی از بانک است که به خریدار و فروشنده داده می شود. تعهد می شود که میزان پرداختی خریدار به فروشنده بموقع و با مبلغ صحیح به دست فروشنده خواهد رسید.هرگاه که خریدار قادر به پرداخت مبلغ خرید نباشد، بانک موظف است باقیمانده یا تمام مبلغ خرید را بپردازد.اعتبارات اسنادی اغلب در معاملات بین المللی به منظور اطمینان از دریافت مبالغ پرداختی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

جهت دریافت اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی اصولا باید کجا مراجعه کرد ؟

محل دریافت اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی اداره ثبت شرکت واقع در اداره ثبت اسناد می باشد.

 

آیا کارکنان دولت میتوانند کارت بازرگانی داشته باشند و همچنین افرادی که مدرک لیسان دارند میتوانند کارت بازرگانی داشته باشند؟ آیا نیاز به معرفی خواهند داشت؟

اولاً کارکنان دولت مجوز داشتن کارت بازرگانی ندارند ، ثانیاً  خیر افرادی که دارای مدرک کارشناسی یا بالاتر هستند با ارائه کپی و رؤیت اصل مدرک دیگر نیازی به معرف ندارند.

 

اخذ کارت بازرگانی حقوقی نیاز به معرف خواهد داشت؟

اخذ کارت بازرگانی حقوقی یا به بسان عامیانه تر کارت بازرگان شرکت نیاز به معرف نخواهد داشت.

 

برای اخذ کارت بازرگانی المثنی چه کاری باید کرد؟

 ابتدا باید به سازمان بازرگانی واقع در هر استان مراجعه نمود تا به منظور جلوگیری از سوء استفاده احتمالی مفقودی کارت به دستگاههای ذیربط اعلام و همچنین در روزنامه رسمی اعلام مفقودی آن را به چاپ برسانیم. پس از 3 ماه از چاپ در روزنامه رسمی می بایست به اتاق بازرگانی مراجعه و با دست داشتن آگهی مفقودی و سایر مدارک نسبت به اخذ المثنی اقدام نمود

.

منظور از هزینه های گمرکی ، حقوق گمرکی ، عوارض گمرکی چیست؟

هزینه های گمرکی وجوهی است که میزان و شرایط آن باتصویب هیئت وزیران برای تخلیه و باربری و بارگیری و خدمات فوق العاده تعیین می گردد.

قوق گمرکی وجهی است که میزان آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ضمیمه این قانون تعیین و دریافت میشود.

عوارض دریافتی به وسیله گمرک وجوهی است که وصول آن طبق مقررات بعهده گمرک واگذار میشود.

 

منظور از کالای تجاری چیست؟

کالاهایی که به تشخیص گمرک برای فروش وارد یا صادر میگردد، اعم از اینکه به همان شکل یا پس از انجام عملیات تولیدی، تفکیک و بسته بندی به فروش برسد تجاری تلقی خواهد شد.

 

حد مجاز ارزی که مسافران میتوانند با خود از ایران خارج کنند چقدر است؟

به موجب مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، حداکثر ارز مجاز برای خروج مسافر از کشور توسط هر مسافر صاحب گذرنامه ۵۰۰۰ دلار (اسکناس، چک مسافری و یا ترکیبی از هر دو) و به ازای هر همراه حداکثر معادل ۲۵۰۰ دلار است. خروج ارز بیشتر از سقف مجاز مستلزم داشتن اظهارنامه یا گواهی انتقال از شبکه بانکی است. خروج دینار عراقی، روبل روسیه و افغانی افغانستان بصورت مسافری و تجاری ممنوع است. خروج پول رایج در جمهوری اسلامی ایران به میزان ۵۰۰ هزار ریال به همراه مسافر مجاز است.

 

کارت بازرگانی چیست؟ برای صدور کارت بازرگانی به کدام مرجع میتوان مراجعه نمود؟

کارت بازرگانی سندی است که به موجب آن می توان اقدام به صادرات و واردات کالا نمود و توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به نام متقاضیان اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر می شود.

هرگاه کالای تولیدی داخل به سازمان ها و اشخاصی که معافیت وارداتی کالای مشابه را دارند فروخته شود و آن کالا از مواد و کالاهای وارداتی باشد وجوه پرداختی بابت آنها چه وضعیتی خواهد داشت؟

وجوه پرداختی برای ورود کالاها و مواد، اجزاء و قطعات آن قابل استرداد به تولید کننده می باشد.

 

هزینه های ورود کالا چگونه محاسبه میشود؟

هر کدام از کالاهای ورودی بصورت جداگانه داری تعرفه و ارزش می باشد.

 

کارت احتیاطی در حمل و نقل بین المللی  به چه صورت است؟

کارت احتیاطی و بعبارت دیگر فرم کارت احتیاطی برگه‌ای است که در بر گیرنده مشخصات فیزیکی و شیمیایی ماده و نحوه استفاده درست از آن،‌ اقدامات احتیاطی در حین حمل و نقل و انبارکردن مواد، نحوه اطفاء حریق، استفاده از تجهیزات ایمنی، اطلاعات بهداشتی، پیشگیری و کمکهای اولیه پس از بروز سانحه می‌باشد.

 

گواهی بازرسی به چه صورت است؟

گواهی بازرسی یک گواهی است که عموما برای واردات اقلام کالایی نظیر محصولات گوشتی، کالاهای فاسدشدنی و تجهیزات صنعتی لازم است.. این گواهی قرار داشتن کالاها در شرایط مناسب و داشتن مشخصات و ویژگی های مورد نیاز آن ها را مورد تایید قرار می دهد. همچنین تایید می کند که حجم اعلام شده کالاها هنگام خروج از بندر درست می باشد. این گواهی یا تاییدیه را گزارش یا گواهی بازرسی می گویند.

 

 
به اختلافات ناشی از اجرای مقررات گمرکی و مقررات عمومی صادرات و واردات که بین صاحبان کالا و گمرکات اجرایی حادث می شود در کجا رسیدگی می شود؟
به اختلافات ناشی از اجرای مقررات گمرکی و مقررات عمومی صادرات و واردات که بین صاحبان کالا و گمرکات اجرایی در فرآیند تشریفات ترخیص کالا حادث می شود در کمیسیون های رسیدگی به اختلافات گمرکی رسیدگی می شود. رأی کمیسیون بدوی، قابل اعتراض در کمیسیون تجدیدنظر و رأی کمیسیون تجدیدنظر نیز قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد.
 
 
اگر رأی کمیسیون تجدیدنظر و کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی مورد اعتراض باشد چگونه اقدام میشود؟
در رابطه با رأی صادره توسط کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی ،‌ در صورتیکه ما به التفاوت بیش از مبلغ 5000000 ریال باشد هریک از طرفین می توانند ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی درخواست کمیسیون تجدیدنظرنمایند. لیکن وفق اصلاحیه ماده 52 قانون امور گمرکی،‌ رأی کمیسیون تجدیدنظرقطعی و لازم الاجراست.
 
 
تمدید پروانه های ورود موقت که بیش از یکسال گذشته به چه صورت است؟
متقاضی بایستی حداقل یک ماه قبل ازتاریخ سررسید مهلت انقضاء یکساله با مراجعه به دفتر امور صادرات، تکمیل فرم مربوطه وارائه دلایل توجیهی عدم تسویه پروانه ورود موقت،‌ درخواست تمدید نماید که بعد از بررسیهای لازم، به تشخیص گمرک ایران حداکثر تا یکسال دیگر قابل تمدید می باشد.
 
 
تمدید پروانه های ورود موقت که بیش از دوسال گذشته به چه صورت است؟
تمدید پروانه ورود موقت حداکثر تا سقف 2 سال از تاریخ صدور پروانه در اختیار گمرک می باشد و بیش از آن از اختیارات کمیسیون 4 نفره مستقر در وزارت بازرگانی و تصویب هیئت وزیران می باشد.
 
 
پس از وقوع اختلاف گمرکی  موضوع چگونه بررسی می شود؟
معمولاً پس از وقوع اختلاف گمرکی در گمرک اجرایی موضوع در کمیته فنی آن گمرک با حضور صاحب کالا مطرح می شود و چنانچه نظریه کمیته فنی مورد قبول صاحب کالا واقع نشود، با اعتراض و درخواست وی از دفتر ستادی ذیربط استعلام می گردد. صاحب کالا می تواند به کارشناسان دفتر ستادی ذیربط مراجعه و دلایل و مدارک و توضیحات خود را ارائه دهد. نظریه کارشناسی به معاون دفتر ستادی ارائه و پس از اعلام نظر معاون، گزارش به رؤیت مدیر دفتر ستادی می رسد و ایشان نیز ممکن است گزارش را بهمراه نظریه خود به استحضار معاون امور گمرکی گمرک ایران رسانده و در نهایت بر اساس نظر معاونت امور گمرکی اقدام شود ولی ممکن است در برخی موارد  با توجه به اهمیت و پیچیدگی موضوع، معاون نیز تشکیل کمیته فنی گمرک ایران را جهت بررسی موضوع و اتخاذ تصمیم لازم بداند. در نهایت پس از اعلام نظر کتبی گمرک ایران، صاحب کالا می تواند ضمن اعتراض به آن، رسیدگی کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی را درخواست نماید. 
 
 
 
نحوه عمل گمرک در مرز خروج هنگام تشریفات گمرکی چگونه است؟
نحوه ارزیابی و خروج کالای صادراتی که در گمرک داخلی اظهار شده باشد ،‌بعد از رسیدن وسیله نقلیه به گمرک مرزی، پس از رؤیت پلمپ وسیله نقلیه توسط مأموران گمرک مرز در صورتیکه پلمپها دست نخورده باشد اجازه عبور کالا از مرز داده میشود. در صورت ظن قوی و یا صدمه خوردن به پلمپها، گمرک مرز با حضور حامل کالا مورد معاینه و ارزیابی قرار می دهد و در صورت مطابقت کامل با پروانه، کالا ترخیص و مراتب با قید تاریخ خروج کالا از مرز و نام وسیله حمل در پشت پروانه گمرکی، پروانه را به حامل مسترد می نماید، مطابقت کامل با پروانه، کالا ترخیص و مراتب،‌ با قید تاریخ خروج کالا از مرز و نام وسیله حمل در پشت پروانه گمرکی،‌ پروانه را به حامل مسترد می نماید.
اگر در گمرک ورودی، کالایی برای ترانزیت خارجی اشتباه اظهار شده باشد یعنی اسناد اشتباه بوده و کالا هم چیزی غیر از آنچه موجود است
 
 
 
اظهار شده باشد، آیا گمرک این حالت را قاچاق می نامد؟
طبق مقررات قانون امور گمرکی و آیین نامه اجرایی آن، اساساً کالای ترانزیت خارجی در گمرک ورودی قاچاق تلقی نمی شود.
 
 
ورود و صدور چه کالاهایی به طور کلی ممنوع است؟
براساس قوانین و مقررات گمرک جمهوری اسلامی ایران ‌ورود برخی کالاها و یا صدور آنها به طور کلی ممنوع است. بعضی از این کالاها عبارتند از: مشروبات الکلی، وسایل قمار، ‌اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه، ‌مواد مخدر،‌ نشریات، تصاویر، ‌فیلم، ‌عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد،‌ هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی، ‌سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارد و یا ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.
 
 
کالا تا چه تاریخی می‌تواند در انبارهای گمرکی باشد و مشمول کالای متروکه نشود؟
مدت مجاز نگهداری کالادر انبارهای گمرکی از تاریخ تحویل کالا به اماکن گمرکی سه ماه است. درصورت تقاضای کتبی صاحبان کالا یا شرکت‌های حمل ونقل درمورد کالای عبوری و وجود علل موجه به تشخیص گمرک وبا پرداخت هزینه انبارداری تا تاریخ موافقت گمرک این مدت حداکثر تا دو ماه دیگر قابل تمدید است. درصورتیکه ظرف مهلت مقررصاحب کالا برای تشریفات گمرکی اقدام نکند کالا مشمول مقررات متروکه و از طریق سازمان جمع آوری واموال تملیکی به فروش خواهد رسید.
 
 
واردات(کالای ورودی) از لحاظ قانون گمرک دارای چه تقسیم بندی است ؟
واردات(کالای ورودی) از لحاظ قانون گمرک تحت عناوین زیر قرار می گیرد :
1-ورود قطعی، 2-ورود موقت ، 3-کالای مرجوعی، 4- ترانزیت خارجی، 5-ترانزیت داخلی
 
 
خروج کالای غیر مجاز یا ممنوع از گمرک قاچاق گمرکی محسوب می شود یا خیر ؟
صرف خروج کالای غیر مجاز یا ممنوع از گمرک قاچاق گمرکی نیست زیرا ممکن است این قبیل کالاها با انجام تشریفات گمرکی و رعایت کامل مقررات از گمرک خارج شده باشد که در این صورت مسئله قاچاق مطرح نخواهد بود ، البته ممکن است سوال شود چگونه کالای ممنوع اجازه خروج از گمرک را می یابد.
 
 
 
 
 
 
 
 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث بین الملل

آیا ازدواج زن مسلمان ایرانی با مردی که تابع ایران نیست و همچنین غیر مسلمان میباشد از نظر قانونی مجاز میباشد؟

از دیدگاه قانونی نکاح خانم مسلمان با مرد غیر مسلمان جایز نیست و موضوع اختلاف در مذهب زوج و زوجه صور متعددی دارد که در فرض سوال ازدواج جایز نبوده و در جایی که ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی منع قانونی ندارد موکول به اجازه از طرف دولت است.

 

آیا برای دزیافت گواهی عدم سوپیشینه برای کارکنانی که اتباع خاری هستند در ایران به کدام ماجع باید مراجعه نمود؟

مطابق قوانین موجود و رویه های جاری اداره کل پلیس بینالمللی ناجا موظف به استعلام سوابق کیفری اتباع کشورهای خارجی، حسب خواسته مراجع قضایی و انتظامی از کشور متبوع آن ها میباشد.

 

آیا در صورتی که راننده اتوبوس از محتویات بار مسافران اگاهی نداشته باشد و در بررسی های مرزی نیز محتویات مسافر که مواد مخدر نباشد شناسایی نگردد و پس از آن د طول مسیر در زمان تجسس پلیس راهور کشور بیگانه این مواد کشف گردد ، تکلیف چه خواهد بود ایا راننده و مالک اتوبوس در این خصوص مسئولیتی دارند؟

باتوجه به مقررات برخی کشورهای همسایه، چنانچه صاحبان اتوبوس ها، کامیون ها و یا خودروهای شخصی در زمان ورود به این کشورها نسبت به سوار نمودن مسافران غیر قانونی از جمله افراد بدون گذرنامه، دارندگان گذرنامه های جعلی و افرادی که مهر ورود در گذرنامه آنها درج نگردیده یا حتی اقدام به حمل برخی اجناس غیر قانونی (مثل مواد مخدر حتی به میزان کم) نمایند، خودروهای آنان به نفع دولت آن کشور مصادره خواهد شد. ولی در خصوص مورد فوق بسته به شرایط به دلیل حاضر بودن خود مسافر امکان تسریع مجازات نسبت به راننده یا مالک اتوبوس منتفی میگردد.

 

حضور بیش از سه ماه د کشور ترکیه چه پیامد هایی خواهد داشت؟

حضور بیش از سه ماه در کشورهایی که دارای قرارداد لغو روادید می باشند، مستلزم اجازه رسمی از مقامات آن کشور و تمدید مدت اقامت می باشد از این رو اقامت بیش از حد مجاز جریمه و حتی اخراج را به همراه خواهد داشت.

 

رسیدگی به دعاوی مدنی و کیفری کشتی‌های خصوصی و یا تجاری خارجی در آبهای داخلی در صلاحیت کدام کشور است؟

رسیدگی به کلیه‌ دعاوی مدنی و کیفری که به نحوی مربوط به کشتی‌های خصوصی و یا تجاری خارجی در آبهای داخلی می‌شود در صلاحیت کشور ساحلی است. تنها در سه مورد رسیدگی به این دعاوی از صلاحیت دولت ساحلی خارجی و به صلاحیت دولت صاحب پرچم داخل می‌شود:

1-دعاوی مدنی خدمه‌ی کشتی علیه یکدیگر، 2-دعاوی مدنی ناشی از تصادم و برخورد دو کشتی با تابعیت یکسان، 3-جرایم ارتکابی در کشتی به سه شرط: الف: اثر جرم به خارج از کشتی سرایت نکند؛ ب: وقوع جرم موجب بر هم زدن نظم عمومی دولت ساحلی نشود؛ ج: اشخاص دیگری غیر از خدمه کشتی درگیر جرم نباشند.

 

وضعیت حقوقی کشتیهای نظامی در آبهای داخلی به چه صورت است؟

کشتیهای نظامی در آبهای داخلی تابع مقررات و قوانین کشور متبوع (صاحب پرچم) خود هستند و در آبهای داخلی از کلیه مصونیتها برخوردار می باشند، با این حال این کشتیها در دو مورد تحت صلاحیت کشور ساحلی قرار می گیرند: 1-عاوی مدنی ناشی از خدمات غیر رسمی خدمه کشتی، 2-جرایم ارتکابی در خارج از کشتی نظامی که با خدمات رسمی یا عمومی آن کشتی ارتباط نداشته باشد. حتی در شرایط فوق دولت ساحلی اجازه استفاده از زور علیه کشتی نظامی را ندارد. از طرفی مصونیت کشتی های نظامی به معنای عدم مسئولیت دولت صاحب پرچم آن کشتی در مقابل دولت ساحلی نمی باشد و مقررات مسئولیت بین المللی دولتها در مقابل یکدیگر، در این زمینه ها قابل اعمال می باشد.

 

عبور بی ضرر از دریای ساحلی چگونه است؟

عبور بی‌ضرر، مربوط است به گذر یک کشتی خارجی، از دریای سرزمینی دولت دیگر، بدون وارد شدن به آبهای داخلی آن دولت و بدون به مخاطره افکندن صلح و آرامش و یا امنیت دولت ساحلی.

 

آیا اقدام متقابل عمل غیر مشروع تلقی می شود؟

اقدام متقابل عبارت است از اعمال قاطعانه یک حق به منظور پاسخ به عمل مشابه دولت دیگر. عمل متقابل مشابه، اجراى دقیق و اکید صلاحیت دولت است. بنابراین به منزله عمل غیر مشروع تلقی نمى گردد.

 

طفل متولد شده در خارج از ایران  که پدر ایرانی دارد می تواند تابعیت ایران را تحصیل کند؟

کسانی که پدر آنها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند تبعه ایران محسوب می شوند. این تابعیت، در بدو تولد طفلی که پدر او ایرانی است به وی داده می شود، این نوع تابعیت را تحصیل تابعیت با اعمال سیستم خون می نامند.

 

تابعیت ایران به طفلی که از مادر ایرانی متولد شده است اعطا می گردد؟

قانون فقط تابعیت پدر را مد نظر قرار داده است و اشاره‏ای به اعطاء تابعیت به طفلی که از مادر ایرانی متولد شده، ننموده است، یعنی اینکه طبق قانون ایران، فقط تابعیت از طریق پدر ایرانی به طفل تحمیل می شود و تابعیت مادر به طفل منتقل نمی‏گردد.

 

اطفالی که از پدر خارجی در ایران متولد شده باشند به شرط اقامت تا چه سنی در ایران می توانند تابعیت ایران را کسب کنند؟

کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام لا اقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند ایرانی محسوب می شوند والا قبول شدن آنها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است. کسب تابعیت ایرانی از این طریق مشروط بر این است که شخص پس از رسیدن به سن ۱۸ سالگی حداقل یک سال در ایران اقامت داشته باشد، مسلماً علاوه بر آن نیز قبل از رسیدن به سن ۱۸ سالگی می بایستی در ایران اقامت داشته باشد تا بتواند تابعیت ایران را کسب بنماید.

 

آیا پس از ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی امکان بازگشت مجدد زن به تابعیت ایرانی و پیشین خود وجود دارد؟

در صورت فوت شوهر یا جدایی، وی می‌تواند با داشتن 3 شرط: 1.تابعیت ایرانی قبلی زن از نوع تابعیت های اصلی (و نه غیراکتسابی) باشد، 2.عامل تغییر و تحمیل تابعیت دوم (تابعیت دولت متبوع شوهر)، یعنی عامل ازدواج به طریقی، از جمله جدایی فی مابین یا بر اثر درگذشت مشارالیه، از میان رفته باشد، 3.از سوی او از دولت ایران (وزارت امور خارجه) درخواست شده باشد، از طریق وزارت خارجه نسبت به بازگشت به تابعیت پیشین خود (تابعیت ایرانی) اقدام کند.

 

در ارتباط با طلاق بین زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت تابع کدام قانون خواهند بود؟
 اگر زوجین تبعه یک دولت نباشند، روابط شخصی و مالی بین آنها تابع قوانین دولت متبوع شوهر خواهد بود.

 

در ارتباط با اقامتگاه زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت، تابع کدام دولت خواهند بود؟

زن باید در منزلی که شوهر تعیین می‌کند، سکنی گزیند. علاوه بر این، زن می‌تواند در صورت نامعلوم بودن اقامتگاه شوهر، برای خود اقامتگاه داشته باشد.

 

در ارتباط بین روابط بین اولاد و قیمومیت زن و شوهر دارای تابعیت متفاوت وضعیت به چه صورت است؟

ولایت قانونی بر طبق قوانین دولت متبوع مولی علیه خواهد بود. بنابراین، اگر یک طفل ایرانی، ولی خارجی داشته باشد، طرز اجرای حق قانونی ولی طبق قانون دولت ایران که در واقع، همان دولت متبوع مولی علیه(طفل) بوده، خواهد بود و ولی خارجی نمی‌تواند حق ولایت خود را براساس قوانین دولت متبوع خویش اعمال کند.
 

در صورتی که یکی از سرنشینان کشتی فوت کند، فرمانده موظف است چه اقداماتی انجام دهد؟

طبق ماده ی 85 قانون دریای ایران در صورتی که یکی از سرنشینان کشتی فوت کند، فرمانده باید در حضور دو نفر از کارکنان و خدمه کشتی به عنوان شاهد، ضمن تنظیم صورتمجلسی متضمن مواردی از جمله علت و زمان فوت و وضعیت جسد (در صورت امکان)، از اموال متوفی صورت برداری نماید و از متوفی و اموال وی مواظبت کند و متوفی و اموالش را همراه با نسخه ای از صورتمجلس تنظیمی حسـب مورد به اشخاص یا مقامات صلاحیتدار تحویل دهد. در صورتی که متوفی ایرانی باشد و خارج از آبهای ایران فوت کند، فرمانده باید مراتب را به اولین یا نزدیکترین نمایندگی کنسولی دولت جمهوری اسلامی ایران اطلاع دهد. همچنین در صورتی که کشتی دارای پزشک مسؤول باشد، صورتمجلس تنظیمی موضوع این ماده باید از جهت علت فوت به وسیله پزشک کشتی گواهی شود.

 

در صورت بروز جنحه و جنایت در داخل هواپیما در خارج از ایران فرمانده هواپیما چه اقداماتی انجام می دهد؟

در صورت بروز هر گونه جنحه و جنایت در داخل هواپیما در خارج از ایران فرمانده هواپیما در حکم ضابط دادگستری بوده و تا مداخله مأمورین صلاحیتدار حق انجام تحقیقات مقدماتی و جمع آوری دلائل و مدارک جرم و در صورت مورد نیاز مظنونین را موقتا توقیف نماید.

 

در مورد جرایم ارتکابی در هواپیما کدام کشور صالح است؟

ایران در سال 1342 به کنوانسیون توکیو راجع به جرائم و برخی اعمال ارتکابی دیگر در هواپیما پیوست که متناسب با این کنوانسیون کسانی که درهواپیمای درحال پرواز ، مرتکب جرم می شوند، در خصوص رسیدگی به جم آنها  کشوری که هواپیما درآن به ثبت رسیده است برای رسیدگی به جرایم واعمال ارتکابی آنها درهواپیما صالح می باشد وباید تدابیر لازم را برای اعمال صلاحیت به عنوان کشور محل ثبت هواپیما اتخاذ کند جرایم ارتکابی درهواپیما از لحاظ استرداد درحکم جرایم ارتکابی در خاک کشوری تلقی می شود.

 

قراردادهای بین المللی تابع قانون کدام یک از طرفین قرارداد و یا درمحل وقوع انعقاد قرارداد و یادرمحل رسیدگی و یا اجرا می باشد؟

در صورت عدم تصریح طرفین، در بعضی کشورها تابع قانون محل انعقاد ودربعضی کشورها تابع قانون محل اجرای قراردادمی باشند. همچنین در صورتی که قراردادی در ایران منعقد شود ، بدون اینکه درخصوص قانون حاکم برقرارداد توافقی از ناحیه طرفین صورت گرفته باشد .هرگاه اختلافی درمورد این قرارداد بروز کند، درصورت مراجعه به دادگاه ایران، قاعده حل تعارض ایرانی قانون محل انعقادقرارداد ( یعنی ایران )را صالح می داند وقاضی ایرانی بدون هیچگونه مراجعه ای به قانون خارجی ، قانون ایران اجرا می کند.

 

در خصوص جرایم ذاتاً بین المللی (جنایات بین المللی) که نظم عمومی بین المللی را بر هم می زنند کدام دولت صالح به رسیدگی است؟

در خصوص جرایم ذاتاً بین المللی (جنایات بین المللی) که نظم عمومی بین المللی را بر هم می زنند فرض بر این است که همه دولتها از ارتکاب آن متضرر شده اند و ذینفع در تعقیب هستند و بالقوه صالح به تعقیب و محاکمه هستند لیکن با دستگیری فرد این صلاحیت بالفعل می شود و برای اعمال صلاحیت، باید جنایت بین المللی مورد نظر در نظام حقوقی کشور مورد نظر جرم انگاری شده باشد. 

 

طریقه اقامت در کشور دیگر به چه صورت است؟

اگر شخصی با تابعیت کشور خود بخواهد درکشوری دیگر اقامت داشته باشد باید ابتدا از آن کشور روادید و اجازه ورود کسب نماید و سپس اقدام به اخذ پروانه اقامت کرده و برای مدتی معین که در قانون آن کشور آمده در آنجا زندگی می کند سپس با گذر زمان مشخص ،فرد می تواند درخواست تابعیت نماید ،لذا در حالت کلی ، در اکثر مواقع ابتدا نیاز به اخذ مجوز برای اقامت در یک کشور و بعد از آن ،رسیدن به تابعیت آن کشور می باشد و در نهایت باید گفت که اقامت تقسیم میشود به اقامت دائم و اقامت موقت.

 

در مورد احوال شخصیه ایرانیان خارج از کشور چه قانونی قابل اعمال است؟

بعضی از کشورها همچون آمریکا و انگلیس احوال شخصیه اتباع خارجی را تابع قانون محل اقامت خود می‌دانند و برخی از کشورها احوال شخصیه اتباع خارجی را تابع قانون دولت متبوع خود دانسته‌اند. قانون مدنی در ماده 7 در خصوص رعایت احوال شخصیه خارجیان مقیم ایران چنین مقرر داشته است: اتباع خارجه مقیم در خاک ایران، از حیث مسائل مربوط به احوال شخصیه و اهلیت خود و همچنین از حیث حقوق ارثیه در حدود معاهدات، مطیع قوانین و مقررات دولت متبوع خود خواهند بود.
ماده 6 همان قانون نیز اشعار می‌دارد: قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث در مورد تمامی اتباع ایران، ولو این که مقیم خارجه باشند، مجری خواهد بود.

 

در صورتی که زوجین مقیم خارج از کشور باشند کدام دادگاه برای رسیدگی به طلاق صالح است؟

هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است. اگر زوجین مقیم خارج از کشور باشند اما یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است .همچنین هرگاه هیچ یک از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند.

 

ایرانیان مقیم خارج از کشور می توانند امور و دعاوی خانوادگی خود را در کدام محاکم و مراجع مطرح کنند؟

ایرانیان مقیم خارج از کشور، می توانند امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیتدار محل اقامت خویش مطرح کنند، احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجرا نمی‌شود مگر آنکه دادگاه صلاحیتدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.

 

مراحل طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور به چه صورت است؟

در صورتی که زن و شوهری مقیم خارج از کشور باشند و دعوی طلاق خود را در محاکم خارجی مطرح کنند اگر از دادگاه محل اقامت آنان حکم طلاق صادر شود و با مراجعه احدی از زوجین به مراکز اسلامی، صیغه شرعی طلاق با حضور عدلین جاری شود و به تأیید مقامات ایرانی اعم از کنسولگری ایران یا دفتر حفاظت منافع یا سفارت جمهوری اسلامی ایران در آن کشور برسد و سپس مورد تأیید وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد و زوجین جهت ثبت طلاق به دفاتر نمایندگی ایران در آن کشور مراجعه می کنند، و اگر زوجین جهت ثبت طلاق به دفاتر نمایندگی ایران در آن کشور مراجعه نکنند زوج یا زوجه یا احدی از وکلای آنان به دادگاه خانواده ایران مراجعه و دعوایی به خواسته تنفیذ حکم طلاق صادره جهت ثبت آن مطرح نموده، دادگاه خانواده ایران با احراز اصول، اسناد و اجرای صیغه طلاق انجام شده توسط مرکز اسلامی و شرایط صحت طلاق، ضمن تنفیذ حکم طلاق صادره اجازه ثبت آن را توسط یکی از دفترخانه های رسمی طلاق صادر می کند. هریک از زوجین چنانچه ادعای مالی خود را در زمان رسیدگی به طلاق مطرح نکرده باشند می توانند پس از ثبت واقعه طلاق اقامه دعوی کنند.

 

عدم رعایت قوانین طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور چه ضمانت اجرایی دارد؟


تا زمانی که طلاق خارجی در دادگاه های ایران تنفیذ نشده و صیغه شرعی طلاق جاری نشده، زن همچنان در نکاح شوهر است. اگر به ایران بازگردد، شوهر می تواند او را ممنوع الخروج کند. البته زن هم می تواند اگر در محاکم خارجی، مهریه خود را به صورت رسمی نبخشیده است، آن را در ایران مطالبه کند. شوهر می تواند به استناد عدم تمکین زن، همسر دیگری با اجازه دادگاه های ایران به عقد نکاح خود در آورد، اما اگر زن به اعتبار طلاق خارجی در خارج با مرد دیگری ازدواج کند، بر پایه قوانین ایران، مجرم شناخته شده و اقدام او چند شوهری شناخته شده و در حکم زناست و مجازات آن سنگین است. اگر درباره زوجین مقیم خارج از کشور به سبب انجام ندادن تشریفات طلاق، حکم طلاق دادگاه خارجی در ایران مورد شناسایی و اجرا قرار نگرفت، توافق‌های مالی یا غیرمالی مربوط و وابسته به موضوع طلاق نیز ملغی می‌‌شود.

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث اجتماعی و فرهنگی 

 

جریمه نقض حقوق ناشران آثار چیست؟

میزان جریمه نقدی راپلیس فتا با توجه به سابقه ی فعالیت شخص و حجم آثارفروخته شده و میزان فعالیت شخص تعیین می کند.

 

آیا اگر از محتویات چند کتاب از موسسات مختلف برای هر بخش از اپلیکیشن استفاده و ارائه شود با توجه به تغییرات هم در استفاده و هم در نوع ارائه محصول مجازات خواهد داشت؟

اگر ساختن برنامه از این گونه کتاب ها برای فروش و به قصد تجارت باشد حتما باید اجازه انتشارات کتاب ها صورت گیرد و در غیر این صورت مجازات خواهد داشت.

 

کپی مطالب یک سایت با ذکر منبع مجازات حبس دارد؟

در صورتی که مطالب منحصرا متعلق به آن سایت بوده باشد و اگر قید شده باشد مطالب با ذکر منبع بلا مانع است، مجازاتی برای شما در نظر گرفته نخواهد شد در غیر این صورت جزای نقدی برای شخص در نظر گرفته می شود.

 

اگر کسی بابت فروش پایان نامه اش در اینترنت از مدیر فروشگاه اینترنتی شکایت کند مجازات آن چیست؟

ابتدا باید دید که حق تالیف داشته است یا خیر و در این صورت می تواند شکایت کرده وحق  تالیف خود را از ایشان مطالبه کند.

حقوق پدید آورندگان شامل حق انحصاری نشر و پخش و عرصه و اجرای اثر و حقوق بهره برداری مادی و معنوی از نام و اثر اوست.

 

در موردکارگری که چند فقره قرارداد کار مدت موقت با کارفرما دارد ، در هنگام قطع همکاری سوابق کارکرد وی به چه نحوی محاسبه می شود؟ اگر مجموع چند فقره قرارداد به یکسال نرسد آیا مشمول اخذ سنوات خدمت می شود؟

در قراردادهای مدت موقت اعم از قراردادهای زیر یکسال و یکسال یا بیشتر چنانچه بعد از خاتمه هر قرارداد تسویه حساب قطعی همراه با پرداخت سنوات خدمت انجام شده باشد به هنگام ختم همکاری هر گونه ادعایی مبنی بر همکاری های سابق مسموع نخواهد بود، لذا  بدیهی است در صورت عدم پرداخت سنوات خدمت در پایان هر قرارداد حتی در مورد قراردادهای زیر یکسال ، در موقع قطع همکاری به استناد توالی و تناوب موضوع ماده 24 قانون کار مشروط بر آنکه سوابق به یکسال یا بیشتر برسد کلیه سوابق مشمول اخذ سنوات قرار می گیرد و تسویه حساب برای قراردادهای زیر یکسال وقتی سنوات خدمت پرداخت نشده باشد حق افراد ذینفع برای برخورداری از سنوات خدمت به قوت خود پا بر جاست.

 

در صورتی که کارگری فوت نماید آیا وراث میتواند بابت گرفتن مزایا و سنوات اقدام نمایند؟

با اینکه در قانون کار صراحتا به پرداخت سنوات خدمت برای ورثه کارگر فوت شده اشاره نشده اما طبق تصمیم و تصویب سال 70 شورای عالی کار که به ماده 22 قانون مرقوم نیز مستند شده است در صورت فوت کارگر، کارفرما مکلف است سنوات خدمتی او را به میزان سالی یکماه به وراث قانونی ایشان پرداخت نماید. ضمناً در کارگاههائی که عرف و روال مبتنی بر پرداخت مبلغی بیش از این میزان باشد این رویه مجری خواهد بود.

 

مطابق مقررات قانون کار آیا کارفرما مجاز به اخراج کارگر می باشد ؟

تبصره ماده 158 و نیز ماده 165 قانون کار استفاده کارفرما از حق یکجانبه فسخ قرارداد کار را در قراردادهای غیر موقت، موکول به اخذ موافقت مراجع حل اختلاف فصل نهم قانون مرقوم نموده است در این رابطه و در اجرای مقررات قانون کار و رعایت روح حاکم برآن چنانچه کارفرما دلایل قابل قبولی در زمینه:

-قصور کارگر در انجام وظایف محوله و یا عدم پایبندی وی به تعهداتی که به موحب قرارداد کار در مقابل کارفرما بعهده گرفته است،

-عدم نیاز کارگاه به ادامه خدمت کارگر ناشی از تقلیل حجم فعالیت کارگاه و تغییر ساختار تولید و دلایلی از این قبیل،

-به مصلحت نبودن ادامه اشتغال بکار کارگر با توجه به عدم وجود تفاهم بین کارگر و کارفرما و لزوم حفظ نظم کارگاه،

به مراجع حل اختلاف ارائه نموده و صحت و موجه بودن دلایل عنوان شده مورد تأیید قرار گیرد مراجع یادشده می توانند در زمینه قطع رابطه و صدور رای اتخاذ تصمیم و صدور رای نمایند.

 

در قرارداهای کاری مربوط به  فعالیت های مستمر کارگاه آیا طرفین می توانند بطور یکجانبه قرارداد را فسخ نمایند؟

کلیه قراردادهای کار منعقده فی مابین کارگران و کارفرمایان مشمول قانون کار بوده و نوع فعالیت و استمرار و یا عدم استمرار آن، از سوی هر یک از طرفین با رعایت تشریفاتی بطور یکجانبه قابل فسخ  می باشد (مگر در قرار داد های موقت ). لذا بدیهی است در حالت اخراج تشخیص موجه یا غیر موجه بودن قطع رابطه با مراجع حل اختلاف قانون کار خواهد بود.

 

در کارگاهی کار می کنم کارفرما مرا بیمه ننموده ، چگونه باید احقاق حق کنم ؟

به استناد ماده 148 قانون کار ، کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول مکلفند براساس قانون تامین اجتماعی ، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند .درصورت تخلف با مراجعه به تامین اجتماعی و سایر مراجع قانونی موردقابل پی گیری می باشد.

 

در خصوص آموزش موارد ایمنی در کارگاه روال کار چگونه است ؟

در این خصوص آیین نامه مرتبطی تحت عنوان "آیین نامه آموزش ایمنی کارفرمایان،کارگران و کارآموزان "تهیه و در تاریخ 3/12/88 به تصویب شورایعالی حفاظت فنی رسیده است که کارفرمایان می توانند در خصوص آموزش ایمنی با استناد به مفاد آن از طریق مراجع ذیصلاح اقدام نماید.

 

آیادیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی به احکام قطعی مراجع حل اختلاف را دارد ؟

دیوان عدالت اداری مرجع رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی مراجع حل اختلاف قانون کار منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات با آن ها (رسیدگی شکلی) بوده و لذا رسیدگی ماهوی به شکایات کارگران و کارفرمایان از حوزه صلاحیت دیوان خارج می باشد .

 

آیا آراء سازشی صادره از سوی هیأتهای تشخیص نیز قابل اعتراض و ارجاع به هیأت حل اختلاف می باشد؟

کلیه آراء و تصمیمات متخذه هیأت های تشخیص ظرف مواعید مقرر در قانون کار قابل اعتراض و ارجاع به هیأت حل اختلاف بوده و آراء سازشی یا توافقی صادره نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

 

سخت و زیان آور بودن کار توسط کدام مرجع احراز میگردد؟

تعیین سخت و زیان آور بودن شغل یا مشاغل بر اساس بررسی سوابق و شرایط محیط کار و توسط کمیته کارشناسان موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی و متعاقباً کمیته استانی موضوع ماده 8 آیین نامه اجرایی مربوطه مشخص می شود. حسب درخواست کارگر،کارفرما،تشکل ها ، وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، وزارت کار و امور اجتماعی و صندوق تامین اجتماعی، تعیین سخت و زیان آور بودن مشاغل در هر کارگاه با بررسی سوابق ، انجام بازدید و بررسی شرایط و با تایید کمیته های استانی انجام می گیرد .

 

در صورتی که فعالیتی توسط مراجع مربوطه سخت و زیان آور تلقی شود کارفرما چه مبلغی را باید بپردازد؟

به استناد ماده 14 آیین‌نامه اجرایی بند (5) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، معادل چهار درصد  میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط صندوق تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌گردد به طور یکجا به سازمان یاد شده پرداخت نماید.

 

با توجه به قوانین حوادث ناشی از کار ،کدام حوادث را شامل میگردد؟

مطابق ماده 60 قانون تامین اجتماعی حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جز اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه درزمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.

 

از لحاظ قانون تأمین اجتماعی کارگری که در حین کار دچار حادثه شغلی گردیده از چه خدمات درمانی برخوردار میباشد؟

حسب ماده 54 قانون تامین اجتماعی بیمه شدگان و افراد خانواده آن ها از زمانی که مشمول مقررات می گردند در صورت مصدوم شدن بر اثر حوادث یا ابتلا به بیماری می توانند از خدمات پزشکی استفاده نمایند خدمات پزشکی که به عهده صندوق تامین اجتماعی است شامل کلیه اقدامات درمانی سرپایی ، بیمارستانی، تحویل داروهای لازم و انجام آزمایشات تشخیص طبی می باشد.

 

تعیین میزان دیه در حوادث ناشی از کار توسط کدام مرجع تعیین میگردد؟

با توجه به دستور قاضی پرونده تعیین عرش دیه درحوادث ناشی از کار توسط پزشکی قانونی مشخص و اصدار رأی بر عهده مقام محترم قضایی است.

 

آیا تمامی افراد بیمه شده میتوانند از حمایت های قانون کار بهرمند گردد؟ و مشمول قانون کار میشوند؟

طبق بند یک ماده 2 قانون تأمین اجتماعی، بیمه شده شخصی است که رأساً مشمول مقررات تأمین اجتماعی بوده و با پرداخت مبالغی به عنوان حق بیمه، حق استفاده از مزایای مقرر در این قانون را دارد. از طرفی، برابر ماده 148 قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلفند بر اساس قانون تأمین اجتماعی نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند. بنابراین، با توجه به ماده 148 قانون کار کلیه کسانی که مشمول این قانون هستند الزاماً تحت پوشش مقررات قانون تأمین اجتماعی قرار می گیرند اما همه اشخاصی که در شمول قانون تأمین اجتماعی قرار دارند با امعان نظر به بند یک ماده 2 این قانون که فوقاً اشاره شد لزوماً مشمول قانون کار نخواهند بود به ویژه اینکه بخش های قابل توجهی از بیمه شدگان تأمین اجتماعی مشمول مقررات استخدامی خاص می باشند.

 

آیا کارگاه های زیر 10 نفر کارگر مشمول قانون کار میشود ؟

بله میشوند، البته توجه داشته باشید کارگاههای کوچک کمتر از  ده نفر کارگر بر اساس آیین نامه اجرایی ماده ۱۹۱ قانون کار مصوب هیات وزیران از شمول بعضی از مواد قانون کار مستثنی شده اند.

 

با توجه به این که کارگاه های خانوادگی مشمول قانون قانون کار نمیشوند، آیا شخصی با برادر خود کار کند ،این کارگاه مشمول قانون کار خواهد شد؟

با توجه به اینکه مطابق ماده 188 قانون کار صرفاً کارگران کارگاههای خانوادگی که انجام کار در آنها منحصراً توسط صاحب کار و همسر و خویشاوندان نسبی درجه یک از طبقه اول وی انجام می شود از شمول این قانون مستثنی شناخته شده اند و از طرفی برادر و خواهر به موجب ماده 1032  قانون مدنی جزء خویشاوندان طبقه دوم محسوب می گردند لذا با توجه به این ماده، کارگاهی که در آن کار توسط برادر و خواهر انجام می شود کارگاه خانوادگی تلقی نشده و مشمول قانون کار تلقی میگردند.

 

آیا در یک کارگاه خانوادگی ، اگر علاوه بر خویشاوندان مندرج در ماده 188 قانون کار ، افراد دیگری نیز مشغول به کار بشوند ، با توجه به این که کارگاه خانوادگی است، باز هم مشمول قانون کار میشوند؟

توجه داشته باشید در حالی که علاوه بر خویشاوندان مندرج در ماده 188 اگر افراد دیگری نیز مشغول به کار باشند در این صورت چنانچه در این قبیل کارگاهها افرادی که قانوناً جزء همسر و خویشاوندان نسبی درجه یک از طبقه اول کارفرما محسوب نمی شوند به کار گمارده شوند کارگاه مربوط از شمول تعریف کارگاههای خانوادگی خارج و کلیه افراد شاغل در آن اعم از صاحب کار و همسر و خویشاوندان نسبی درجه یک از طبقه اول وی و افراد دیگر شاغل در کارگاه به شرط داشتن تبعیت های حقوقی و اقتصادی با صاحب کار( کارفرما) مشمول مقررات قانون کار خواهند بود .

 

آیا میتوان از کارفرمایی که حقوق و مزایا را پرداخت نمیکند شکایت کرد؟ البته هیچ قراردادی بین ما وجود ندارد و فقط به صورت شفاهی شرایط قرارداد و نحوه ی پرداخت حقوق و مزد را طی نموده ایم ، حال ایشان ادعا میکنند که در صورت شکایت ، وی وجود رابطه ی کارگر و کارفرمایی را انکار خواهند کرد و نکته دیگر این که حقوق من را به صورت روز مزد در روز تصفیه میکردند؟

توجه کنید در صورتی که هیچ قرار دادی بین شما موجود نباشد و همچنین حقوق شما نیز تنها نقدا پرداخت گردد (که نتوان به واریزی های ایشاند به حساب شما که دال بر وجود رابطه کارگر و کارفایی باشد) تنها با شهادت شهود میتوان این موضوع را اثبات نمود و در صورت اثبات وی ملزم به پرداخت حقوق و سایر مزایا میباشند.

 

آیا چاپ کتاب بدون اجازه صاحب آن و با وجود عبارت حقوق چاپ برای مؤلف محفوظ است ، جایز است؟

احتیاط واجب این است که حقوق مؤلف و ناشر با کسب اجازه از آنان برای تجدید چاپ رعایت شد.

 

مؤلفی کتابی می نویسد و با ناشری قرارداد چاپ و نشر منعقد می نماید و در کتاب می نویسد : حقوق طبع برای مؤلف محفوظ است. پس از چندی ناشر دیگری بدون اجازه مؤلف،کتاب را تجدید چاپ می نماید. در عرف ناشران چنین است که مقداری از کتاب را به عنوان حق التألیف به مؤلف می دهند، آیا این چنین حقی برای مؤلف وجود دارد و آیا نیاز به اجازه از مؤلف در مقام تجدید از روی کتابش می باشد؟

حق التألیف یک حق عقلایی است که در تمام دنیا از سوی همه عقلای جهان به رسمیت شناخته شده است و مخالفت با آن مصداق ظلم شمرده میشود و شرعاً حرام است ، بنابراین مؤلف می تواند حق خود را از کسانی که بدون اجازه او تجدید چاپ کرده اند بگیرد ، ضمناً توجه داشته باشید ناشر نیز نسبت به مجوزات، حروفچینی و مانند آن حق دارد و اگر کسی از روی آن عکس برداری کند باید حق ناشر را نسبت به آن بپردازد.

 

 آیا حق چاپ، تألیف، تکثیر و مانند آن، حقّ شرعی است؟

 آنچه در نزد بعضی به حق طبع و چاپ معروف شده حق شرعی نیست و باعث نمی شود که تسلط مردم بر اموالشان بدون معاقده و اشتراط سلب گردد. بنابراین چاپ کتاب و نوشتن جمله حق چاپ و تقلید برای صاحب آن محفوظ است ، چیزی را موجب نمی شود. بله اگر حق چاپ یا تألیف یا نشر یا تکثیر و مانند آن در قانون کشور ثابت باشد و از طرف « مَن لَهُ الوِلایَةُ الشَّرعِیَّة » این قانون امضاء شده باشد رعایت آن لازم است همچنین می توانند در ضمن معامله و فروش، شرط عدم چاپ یا تکثیر نمایند.

 

اگر مؤلف یا مترجم یا هنرمند در برابر چاپ اول اثر خود مبلغی را دریافت کند و در عین حال برای خود حقی را نسبت به چاپ های بعدی شرط کند، آیا می تواند در چاپ های بعدی حق خود را از ناشر مطالبه نماید؟ دریافت این مبلغ چه حکمی دارد؟

در صورتی که در ضمن قرارداد منعقده برای تحویل نسخه اول ، دریافت مبلغی را در چاپ های بعدی شرط کرده باشد یا قانون آن را اقتضا کند ، گرفتن آن مبلغ اشکال ندارد و بر ناشر عمل به شرط واجب است.

 

اگر مصنّف و مؤلف در اجازه چاپ اول چیزی در مورد چاپ های بعدی ذکر نکرده باشد، آیا جایز است ناشر بدون کسب اجازه مجدّد و پرداخت مبلغی به آنان مبادرت به تجدید چاپ نماید؟

اگر قراردادی که در مورد اجازه چاپ بین آنان منعقد شده ، فقط راجع به چاپ اول باشد ، احتیاط واجب این است که حق مؤلف رعایت شود و برای چاپ های بعدی هم از او اجازه گرفته شود.

 

 کودکان کار به چه کودکانی گفته میشود و حقوق کودکان کار در قانون به چه صورت میباشد؟

به موجب قانون کار به کار گماردن افراد کمتر از 15 سال تمام ممنوع است و وفق قانون کارگری که سنش 15 تا 18 سال تمام باشد کارگر نوجوان نامیده میشود که براساس قانون ذکر شده ساعات کار کارگر نوجوان نیم ساعت کمتر از ساعات کارگران معمولی است و ارجاع کارهای شبانه و سخت و غیره به آنان ممنوع است و در مشاغلی که با سلامت آنان واخلاقشان منافات دارد سن کار 18 سال میباشد.

 

افرادی که به صورت کارمندی و یا پیمانی به استخدام نیروهای مسلح درمی‌آیند در صورتی که قبل از اتمام تعهد از خدمت استعفاء دهند یا برکنار شوند، از نظر خدمت سربازی چگونه با آنان رفتار می‌شود؟

این دسته از افراد در صورتی که در شمول معافیت‌های قانونی قرار نداشته باشند، به نسبت چهار ماه خدمت یک ماه از خدمت دوره ضرورت آنان کسر می‌شود و بقیه خدمت دوره ضرورت را برابر قانون انجام می‌دهند.

 

 در صورت اعتراض مشمول به رای شورای پزشکی چه اقداماتی صورت می‌گیرد؟

چنانچه مشمول به صورت بالینی در شورا معاینه و سرباز شناخته شود در صورت اعتراض به رای شورا مشمول حسب معاینه تخصصی به بیمارستان معرفی و سپس پرونده وی مجددا در همان شورا مطرح می‌گردد.

 

 آیا مشمول می‌تواند به رای شورای عالی پزشکی اعتراض کند؟

خیر زیرا رای شورای عالی پزشکی قطعی و لازم‌الاجراست.

 

 در چه صورت معافیت موقت 30 ماهه به دائم تبدیل می‌شود؟

در صورتی که در طول مدت 30 ماهه مادر مجرد و همچنین در قید حیات باقی بماند و مشمول نیز در مدت مذکور به عنوان تنها فرزند ذکور بالای 18 سال باشد.

 

 اگر فردی وضعیت خدمت سربازی خود را مشخص نکرده باشد چه محرومیت‌هایی شامل حال او می‌شود؟

برابر قانون خدمت وظیفه عمومی، انجام امور زیر در مورد مشمولین وظیفه عمومی مستلزم ارایه  مدرک دالّ بر رسیدگی به وضع مشمولیت آنان می‌باشد:

الف) شرکت در آزمایشات رانندگی و اخذ گواهینامه

ب) دریافت هر گونه وام و کمک‌های کشاورزی و صنعتی و دامداری و مسکن از طریق بانک‌ها و وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و نهادهای قانونی

ت) تحویل اصل گواهینامه یا پایان نامه دوره‌های تحصیلی دیپلم و بالاتر از وزارتخانه مربوطه

ث) صدور پروانه کسب و اجازه اشتغال و عضویت در شرکت‌های تعاونی

ج) دریافت مستمری از سازمان‌های دولتی و وابسته و نهادهای قانونی

چ) استخدام به هر صورت (رسمی، پیمانی، روزمزد و خرید خدمت) در وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و نهادهای قانونی و شرکت‌های دولتی

 

عدم نصب علایم هشدار توسط شهرداری هنگام عملیات عمرانی آیا قابل پیگیری هست ؟در صورت ورود خسارت چه مرجعی رسیدگی خواهد کرد؟

در صورت وجود دلایل کافی مبنی بر عدم نسب علائم هشدار توسط عوامل شهرداری میتوان با مراجع به دیوان عدالت اداری و پس از تنظیم دادخواستی مبنی بر تخلف و مطالبه خسارت ،جبران خسارت نمایید در صورت احراز شرایط حکم به نفع شاکی صادر خواهد گشت.

 

آثار قابل حمایت به عنوان آثار ادبی و هنری کدامند؟

1-کتاب و رساله و جزوه و نمایشنامه و هر نوشتۀ دیگر علمی و فنی و ادبی و هنری.

2-شعر و ترانه و سرود و تصنیف که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد.

3-اثر سمعی و بصری به منظور اجرا در صحنه‌های نمایش یا پردۀ سینما یا پخش از رادیو  و تلویزیون که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد.

4-اثر موسیقی که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد.

5-نقاشی و تصویر و طرح و نقش و نقشۀ جغرافیایی ابتکاری و نوشته‌ها و خطهای تزیینی و هر گونه اثر تزیینی و اثر تجسمی که به هر طریق و روش به صورت ساده یا ترکیبی به وجود آمده باشد.

6-هر گونه پیکره (مجسمه)

7-اثر معماری از قبیل طرح و نقشۀ ساختمان

8-اثر عکاسی که با روش ابتکاری و ابداع پدید آمده باشد.

9-اثر ابتکاری مربوط به هنرهای دستی یا صنعتی و نقشۀ قالی و گلیم

10- اثر ابتکاری که بر پایۀ فرهنگ عامه (فولکلور) یا میراث فرهنگی و هنر ملی پدید آمده باشد.

11- اثر فنی که جنبۀ ابداع و ابتکار داشته باشد.

12- هر گونه اثر مبتکرانۀ دیگر که از ترکیب چند اثر از اثرهای نامبرده در این فصل پدید آمده باشد.

 

صلاحیت دادگاه حکمیت ورزش چیست؟

دادگاه حکمیت ورزش یک سازمان شبه‌ قضایی است که به منظور حل و فصل اختلافات مربوط به ورزش از طریق حکمیت بنیان‌گذاری شده‌است. تنها هنگامی می‌توان یک اختلاف را به دادگاه ارائه کرد که توافق حکمیت میان طرفین وجود داشته‌باشد.

 

در چه مواردی می توان برای حل اختلاف به دادگاه حکمیت ورزش مراجعه کرد؟

هر مورد اختلافی که مستقیماً یا به طور غیرمستقیم به ورزش مربوط می شود قابل ارجاع به این دادگاه است.  حتی اختلاف هایی که به تجارت در ورزش مثل قراردادهای حامیان مالی ربط پیدا کند یا حتی قوانینی که توسط سازمان های ورزشی تنظیم می شود. هر شخصیت حقیقی و حقوقی می تواند از خدمات دادگاه بهره مند شود مثل ورزشکارها، باشگاه ها، فدراسیون ها، سازمان ها و یا کمیته برگزاری مسابقه ها ، حامیان مالی ، حتی شرکت های تلویزیونی.

 

_____________________________________________________________________________________________

 

مباحث مالی و اعتباری

 

 

کسی که در گذشته اعلام ورشکستگی کرده و درصدی از بدهی طلبکاران پرداخت کرده اگر الان توانایی مالی داشته باشد و استطاعت مالی داشته باشد میتوان شکایت کرد و بقیه طلب را مطالبه کرد؟

بله امکانش وجود داره.

 

به علت چند سال عدم سوددهی شرکت سهامی خاص میتوان تقاضای انحلال شرکت اعلام نمود؟

انحلال به سوددهی ربطی نداره اگر خواهان انحلال هستید همه شرکا میتونید با مراجعه به اداره ثبت شرکت ها فرایند انحلال رو انجام بدین. البته اگر کد اقتصادی دارین، انحلال منوط به دریافت مفاصا حساب مالیاتی خواهد بود.

 

سرانجام معامله تاجر بعد از اعلام حکم ورشکستگی چیست ؟

بعد از اعلام حکم ورشکستگی تاجر حق دخالت در اموال خود را ندارد و نمی تواند معامله ای انجام دهد و اگر در این مدت معامله ای انجام بگیرید، باطل است.

 

تکلیف چک های تاجر ورشکسته که هنوز تاریخ آن فرا نرسیده چیست ؟

آن دسته از بدهی های تاجر که متعلق به آینده است ، همگی به محض صدور رای ورشکستگی به دیون حال تبدیل خواهد شد.

 

چه افرادی می‌توانند ورشکستگی تاجر یا شرکت تجاری را به دادگاه اعلام کنند؟

خود تاجر، طلبکار و دادستان

 

آیا ورشکسته مجرم محسوب می شود؟

بله. افرادی که ورشکستگی به تقصیر داشته و همچنین ورشکستگان به تقلب مجرم هستند و برابر قانون با آن‌ها برخورد خواهد شد.

 

مجازات تاجری که به تقصیر و به تقلب، اعلام ورشکستگی کند چیست؟

مجازات ورشکسته به تقلب، یک تا پنج سال حبس و مجازات شخصی که ورشکستگی به تقصیر نماید شش ماه تا دو سال حبس است.

 

آیا تهاتر بین مطالبات و بدهی دولت ممکن است؟

خیر. اگر کسی نسبت به دیگری هم بدهکار باشد و هم طلبکار نخست باید بدهی خود را بپردازد و سپس طلب خود را از وصول نماید.

 

رسیدگی به ورشکستگی در صلاحیت کدام دادگاه است ؟

دعوای راجع به توقف یا ورشکستگی باید در دادگاهی اقامه شود که شخص متوقف یا ورشکسته ، در حوزه آن اقامت داشته است و چنانچه در ایران اقامت نداشته باشد ، در دادگاهی اقامه می شود که متوقف یا ورشکسته در حوزه آن برای انجام معاملات خود شعبه یا نمایندگی داشته یا دارد

 

آیا در صورت صدور حکم ورشکستگی تاجر متوفی به دیون ورشکسته خسارت تاخیر تادیه تعلق می گیرد؟

به هیچ یک از دیونی که تاجر ورشکسته متوفی بر ذمه دارد، خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد و این منع ناشی از حدوث توقف تاجر است چرا که تاجر از تاریخ توقف، از پرداخت هرگونه وجهی به طلبکاران ممنوع است.در واقع به نوعی منع مداخله جزئی دچار می گردد.


برای محاسبه مبلغ تاخیر تأدیه باید ملاک کدام تاریخ باشد تاریخ سر رسید یا تاریخ صدور  یا تاریخ شکایت ؟ لطفا در خصوص محاسبه تأخیر تأدیه نیز مرا راهنمایی نمایید؟

اگر طرفین در خصوص مبدا زمانی محاسبه خسارت توافقی نکرده باشند ،در مورد مطالبات پولی، عموماً تاریخ صدور حکم است و در خصوص اوراق تجاری، مهریه و اسناد موضوع آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی رویه صدور احکام بر مبنای تاریخ سررسید بدهی مورد نظر خواهد بود.

 

برای وصول چک به چه مراجعی باید رجوع نمود آیا شورا های حل اختلاف میتوانند حکم جلب صادر نمایند؟

بسته به مورد و میزان مبلغ چک میتوان هم دادگاه و هم شورای حل اختلاف ،دادسرا و اداره ثبت مراجعه نمود ،در خصوص سوال دوم نیز با توجه به قوانین موضوعه در این خصوص ،چنانچه محکومٌ‏علیه، محکومٌ‏به را پرداخت نکند و اموالی از وی به‌دست نیاید، با تقاضای ذی‏نفع و دستور قاضی شورا مراتب جهت اعمال قانون نحوه اجرای محکومیت‏های مالی به واحد اجرای احکام شورای حل اختلاف اعلام خواهد شد. که مطابق قانون گر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. لذا پاسخ سوال دوم مثبت است.

 

آیا میتوان برای وصول چک از ظهر نویس و یا ضامن ، به اداره ثبت مراجعه نمود؟

پاسخ سوال شما منفی است برای وصول چک از طریق اداه ثبت شرایطی حاکم است که در صورت وجود شرایط کلی تنها نسبت به صادر کننده چک میتوان در اداره ثیت اقدام به وصول چک نمود در غیر این صورت برای وصول از طریق ضامن چک یا ظه نویس بسته به مبلغ باید به دادگاه های حقوقی و یا شورا های حل اختلاف رجوع نمود.

 

شخصی برای صدور چک بلا محل در بازداشت به سر میبرد ؟ با توجه به این که چک ظهر نویسی شده بود میتوان ضامن را نیز بر این اساس بازداشت نمود؟ آیا ظهر نویس میتواند برای عدم پرداخت وجه چک ادعای اعسار نماید؟

شکایت کیفری تنها بر علیه صادر کننده چک مسموع بوده ، و نمیتوان نسبت به ظهر نویس و یا ضامن چک شکایت کیفری تنظیم نمود و در هر حال در صورتی که شرایط اعسار ضامن محرز گردد ،اعسا وی پذیرفته خواهد شد در غیر این صورت باید وجه چک را پرداخت نماید. دادخواست اعسار در دادگاه حقوقی مربوطه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

آیا انجمن های صنفی می توانند تسهیلات اخذ نمایند؟

برابر قانون تجارت انجمنهای صنفی جزء شرکتهای قانونی قانون تجارت محسوب نمی گردند و با توجه به ماهیت آنها که اعضاء تشکیل دهنده انجمن را معمولاهمکاران صنفی تشکیل می‌دهند و با اخذ حق عضویت و واریز آن به حساب انجمن به قصد کمک به همدیگر عملاً کار تولیدی یا خدماتی که نیاز به اخذ تسهیلات باشد انجام نمی دهند لذا اعطاء تسهیلات به اینگونه انجمنها و مؤسسات وجهه قانونی نخواهد داشت مگر در چهارچوب اساسنامه و مقررات خاص.

 

چنانچه در سفته تضمینی ، متعهد و ضامن جابجا امضاء کرده باشند آیا چنین سفته ای مورد قبول بانک به عنوان تضمین تسهیلات اعطائی می باشد ؟

می توان به منظور مساعدت به مشتری ، سفته ای که به صورت مذکور صادر شده از مشتری ضمن اصلاح توسط ضامن و متعهد و امضاء آن ، پذیرفت زیرا تعهد متعهد و ضامن در سفته مانند یکدیگر می باشد .

 

آیا ارائه اطلاعات مربوط به حسابهای مشتریان بانک به سازمان تأمین اجتماعی قبل از صدور اجرائیه امکانپذیر میباشد یا خیر ؟

خیر امکان پذیر نمیباشد معهذا در صورتیکه صاحب حساب با ارائه اطلاعات مربوط به حساب خود موافقت داشته باشد ، انجام خواسته سازمان تأمین اجتماعی با اخذ موافقت کتبی صاحب حساب و رعایت کلیه مقررات مربوط بنظر میرسد بلااشکال باشد .

 

چه راهکاری برای اصلاح مبلغ اجراییه ای که به مدیونین ابلاغ گردیده وجود دارد تا نیمعشر اضافی پرداخت نگردد ؟ و در صورت پرداخت نیمعشر اضافی آیا می توان از طریق دیوان عدالت اقدام نمود ؟

 

نظر به اینکه پس از ابلاغ اجرائیه صادره به پرونده تشکیلی معادل مطالبات نیمعشر اجرایی تعلق میگیرد و مستند وصول آن از بدهکار یا طلبکار ماده 131 قانون ثبت است لذا در صورتیکه اجرائیه ابلاغ شده باشد نسبت به آنچه که حق طلبکار بوده به عهده بدهکار است و نسبت به میزانی که طلبکار حق نداشته مازاد بر طلب اجرائیه صادر شده باشد به عهده طلبکار خواهد بود علی ایحال در فرض مذکور باید قائل به تفکیک شد یعنی در صورتیکه شعبه بیش از اصل طلب مندرج در سند رهنی در تقاضانامه صدور اجرائیه درج نماید و دفترخانه نیز بدون توجه به اشتباه بانک در برگ لازم الاجرا مبلغ اصل طلب را بیش مبلغ طلب مندرج در سند رهنی قید نماید بانک می تواند به استناد مسئولیت شغلی سردفتر ( مسئولیت سردفتر در جهت کنترل مبالغ لازم الاجرا و اینکه اشتباه بانک نافی مسئولیت سردفتر در درج مبلغ اضافی نیست و همچنین قانون مسئولیت مدنی به طرفیت سردفتر در محاکم عمومی دادگستری اقامه دعوی نماید . ولی در صورتیکه سردفتر در خصوص مبلغ اصل طلب اشتباه نکرده باشد امکان مراجعه به سردفتر وجود ندارد و بانک باید پس از پرداخت هزینه نیمشعر اجرایی از باب تسبیت و مسئولیت مدنی به کارمندان خود که در صدور اجرائیه اشتباه کرده اند مراجعه نماید .

 

 

 

در دعاوی مالی مبلغ خواسته در قابل تجدید نظر خواهی بودن یا نبودن دعوی اثر دارد؟ برای اینکه دعوی غیر قابل تجدید نظر خواهی و قطعی باشد چه مبلغی باید اعلام نمود؟

بر اساس ماده ۳۳۱ قانون آیین دادرسی مدنی، "در مورد احکام قابل تجدیدنظر، احکام صادره در دعاوی مالی تنها در صورتی قابل تجدیدنظرند که خواسته دعوی یا ارزش آن از ۳ میلیون ریال متجاوز باشد. (بند الف) مطابق بند ب این ماده، تمامی احکام صادره در دعاوی غیرمالی قابل تجدیدنظرند. همچنین مطابق بند ج این ماده احکام راجع به متفرعات دعوا در صورتی قابل تجدیدنظرند که حکم راجع به اصل دعوی قابل تجدیدنظر باشد.  معیار تجدیدنظرپذیری حکم، خواسته دعوا است نه محکوم‌به...." لذا با توجه به مطلب فوق تنها در صورتی دعوی غیر قابل تجدید نظر خواهی ،خواهد بود بهای خواسته زیر 3 میلیون ریال معادل 300 هزار تومان باشد.

 

مستأجر برای پرداخت کرایه  یک ساله ی ملکی سه عدد چک بدون تاریخ داده ، که  شماره چک همگی در قرارداد آمده است ،ولی متأسفانه در تاریخ  هایی که قبلا توافق شده بود هر زمانی که به بانک مراجع نمودم موجودی وی را کمتر نسبت به مبلغ چک اعلام نمودند از این رو دست نگه داشته و منتظر ماندم و با گذشت 10 ماه همچنان ایشان جواب سر بالا میدهند با توجه به این که چک های روز فقط کیفری هستند میتوانم با زدن تاریخ و برگشت چک از وی به جرم چک بلامحل شکایت کرده و حکم جلب بگیرم؟

عنایت داشته باشید این چک ها بدلیل این که قبلا صادر گشته اند و شماره چک ها در قرارداد آورده شده علی الاصول حقوقی میباشند و با زدن تاریخ نیز خوانده دعوی میتواند با استناد به قرار داد و و نظر کارشناسی تاریخ امضا و تاریخ درج شده این مهم را اثبات نماید لیکن این امر مبنی بر این نخواهد بود که شما نتوانید هیچ گونه شکایتی بنمایید ، و میتوانید با ارائه دادخواست الزام به پرداخت در دادگاه حقوقی نسبت به وصول طلب خود از طرق قانونی اقدام نمایید.

 

آیا میتوان بر علیه ضامن چک شکایت کیفری نمود؟

با توجه قانون این امر میسر نخواهد بود و خواهان میتواند تنها بر علیه صادر کننده چک شکایت کیفری کند و نسبت به ضامن چک تنها شکایت حقوقی مسموع خواهد بود.

 

آیا برای اقدام حقوقی علیه صادر کننده و ضامنین سفته که پشت سفته را امضا نموده اند سفته را باید واخواست نمود؟

نسبت به ضامنین وظهرنویس حتما مواعد قانونی و واخواست باید رعایت گردد.

 

اگر از کسی چکی داشته باشیم و صادر کننده چک فوت کند چک را چگونه می شود وصول کرد و اگر شخص به اندازه مبلغ چک دارایی نداشته باشد در آنصورت می توان از ورثه مبلغ چک را طلب نمود یا خیر؟

با ارایه چک  به بانک محال علیه میتوانید نسبت به وصول وجه چک اقدام نمایید. در صورت عدم کفایت وجه در حساب ایشان گواهی عدم پرداخت بگیرید لیکن در صورت نداشتن ترکه نمیتوانید از اموال ورثه چیزی را تملک نمایید.

 

اگر کسی بابت بدهکاریش چکی صادر کند وبه طلبکارش بدهد ولی در سررسید چک به بانک مراجعه کند واعلام مفقود شدن چک مورد نظر کند چه اقدامی میتوان کرد؟

دارنده ی چک می تواند به بانک مراجعه کند و جهت وصول آن اقدام نماید. صادرکننده ی چک باید اثبات کند که چک مفقود شده و ارتباط تجاری مستقیم یا مع الواسطه با دارنده ی چک ندارد و لکن اگر اثبات گردد که چک مفقودی نبوده، صادر کننده به دلیل اعلام مفقودی و مسدود نمودن حساب، قابل تعقیب کیفری می باشد.

 

آیا میتوان به جای به اجرا گذاشتن کل مبلغ چک مبلغ بستانکاری که کمتر از مبلغ چک است به اجرایی ثبت اسناد و املاک  گذاشت؟

می توان به استناد چک مبلغی کمتر از وجه مندرج در چک را از مراجع ذیربط مطالبه نمایید.

 

آیا شخصی می تواند به جای دارنده چک اقدام به وصول و برگشت زدن چک نماید؟

چک را هر کس برگشت زده می توانداقامه دعوی نمایید.

 

در صورتی که تاریخ چک  با تاریخ تنظیم قرارداد متفاوت باشد از چه طریقی می توان اقدام نمود؟

در دعاوی مربوط به چک، اصولاً منشأ صدور چک اهمیتی ندارد و صرف وجود امضای صادرکننده روی چک، وی را موظف و متعهد نسبت به پرداخت وجه آن در حق دارنده می نماید.

 

اگر یک چک بابت تضمین داده شده باشد جهت جلوگیری برای وصول چه اقدامی باید صورت گیرد؟

در مورد اسنادی مانند چک، قانون چک و قانون صدور چک بیان دارد که داشتن هر نوع سندی در دست فرد نشانگر مدیون بودن  صادر کننده آن است و با توجه به مبلغ آن دارنده می تواند کل آن را مطالبه نماید مگر اینکه بتوان با داشتن شاهد یا مدرک و سندی ثابت کرد مقداری از آن را بدهکار بوده است.

 

طریقه شکایت در خصوص صدور چک بلامحل چگونه است؟

اگر چکی پس از برگشت از بانک به شخص دیگری منتقل شود حق شکایت کیفری از بین می رود مگر در صورت قهری بودن این انتقال، و چنانچه دارنده ی چک که اقدام به برگشت زدن چک نموده، بخواهد حق شکایت کیفری اش محفوظ بماند می تواند به شخص دیگری نمایندگی جهت وصول بدهد و این نمایندگی را در ظهر چک قید نماید، در غیر اینصورت تحت هیچ عنوان پس از انتقال حق شکایت کیفری توسط منتقل الیه متصور نیست .

 

اعلام مفقودی و مسدود نمودن حساب به دروغ تحت چه عنوانی قابل شکایت است؟

اگر صاحب حساب به دروغ اعلام کند که چک مفقود گردیده و درخواست عدم پرداخت آنرا از بانک بنماید به کلیه خسارت وارده به دارنده چک و همچنین با توجه به مبلغ به حبس محکوم می گردد.

اگر حامل باشد دارنده آن هرکس باشد می تواند آنرا مطالبه کند.

 

چک بایستی دارای چه شرایطی باشد تا بتوان از لحاظ کیفری پیگیری نمود؟

در صورتی می توان از طریق کیفری اقدام نمود که چک به صورت ضمانت و یا تحقق شرطی نبوده و یا بدون تاریخ و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در چک نباشد و یا به صورت سفید امضا نبوده باشد و همچنین می بایست ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور برای اخذ وجه آن وهمچنین ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت نماید یعنی بعد از گذشت این یک سال دیگر از طریق کیفری نمی توان اقدام نمو. در صورت وجود هر یک از این موارد از طریق کیفری نمی توان اقدام نمود.

شخصی به نمایندگی یا وکالت از طرف شخص حقیقی و یا حقوقی مبادرت به صدور چک می کند، بدلیل عدم موجودی، چک بلامحل محسوب و بانک گواهی عدم پرداخت صادر می نماید، در اینصورت دارنده چک علیه کدامیک از نماینده و شخص حقیقی یا حقوقی می تواند طرح دعوی کند؟

در صورتی که چک به نمایندگی یا وکالت از طرف صاحب حساب اعم از شخص حقیقی یا حقوقی صادر شده باشد، صادر کننده چک و صاحب حساب متضامنا مسول پرداخت وجه چک بوده و اجرائیه و حکم ضرر و زیان بر اساس تضامن علیه هر دو صادر می شود، بعلاوه امضاء کننده چک طبق مقررات قانون صدور چک، مسولیت کیفری خواهد داشت، مگر اینکه ثابت کند عدم پرداخت مستند به عمل صاحب حساب یا وکیل یا نماینده بعدی اوست، در اینصورت کسی که عامل و موجب عدم پرداخت وجه چک بوده مسولیت کیفری خواهد داشت.

 

شرایط لازم اولیه و اساسی برای صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت بر علیه صادر کننده چک بلامحل کدامند؟

دو شرط لازم است: 1.چک برعهده یکی از بانکهای مجاز کشور صادر شده باشد، 2.بانک محال علیه مطابقت امضای صادر کننده  چک بلامحل با نمونه امضای موجود وی در بانک را تصدیق کرده باشد.

 

مراجعه به اجرای ثبت برای صدور اجرائیه بر علیه صادر کننده چک بلامحل چه امتیازی را برای دارنده آن در بردارد؟

دارنده چک مذکور از مراجعه به دادگاه و طی مراحل دادرسی و صدور اجرائیه بعد از قطعیت حکم معاف می شود.

 

اجرای ثبت کدام محل صالح برای صدور اجرائیه راجع به چک بلامحل می باشد؟

متقاضی صدور اجرائیه ثبتی باید با در دست داشتن مدارک لازم به اداره ثبتی که بانک محال علیه در آنجا قرار دارد مراجعه کند.

 

آیا در مورد چک بلامحل، اجرائیه از طریق اجرای ثبت با طرح دعوای حقوقی در دادگاه یکسان است؟

اجرائیه ثبتی فقط بر علیه صادر کننده چک بلامحل قابل صدور است مگر استثنائاً صدور اجرائیه به نحو تضامن بر علیه صادر کننده و صاحب حسابی که صادر کننده به وکالت و یا به نمایندگی از طرف او چک بلامحل صادر کرده است امکان پذیر است. لذا صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت برعلیه ظهرنویس و ضامن چک میسر نیست و حال آنکه در مورد دعوای حقوقی در دادگاه طرح دعوی برعلیه کلیه مسؤولین پرداخت چک، و در صورت صدور حکم بر محکومیت آنها، امکان صدور اجرائیه برعلیه محکوم علیهم بنابر اصل مسؤولیت تضامنی در اسناد تجارتی وجود دارد

.

آیا دارنده چک میتواند پس از یک سال  بر علیه ظهر نیس چک به عنوان ضامن چک شکایت کند؟

در خصوص ظهرنویسی باید گفت ظهرنویسی همان ضمانت پرداخت است لیکن با توجه به قانون دارنده چک تنها در مواعد مشخصی که قانون پیشبینی نموده ، که بسته به شرایط 15 الی 45 روز میباشد حق شکایت از ضامن را خواهد داشت در غیر این صورت شکایت وی از ضامن مسموع نخواهد بود و تنها میتواند به صادر کننده چک در مراجع قضایی حقوقی شکایت کند.

 

برای جلوگیری از سوء استفاده تاجر قبل از صدور حکم می توان دستور توقیف اموال داد؟

از تاریخ اعلام ورشکستگی تا صدور حکم دادگاه جز رسیدگی به حکم ورشکستگی تکلیف دیگری نیست و اداره تصفیه هم نسبت به اموال وظیفه ای ندارد و محکمه قبل از صدور حکم مجاز به مهر و موم اموال نمی باشد در عین حال اشخاص ذینفع می توانند به استناد آیین دادرسی مدنی در خصوص تأمین خواسته اقدام کنند.

 

آیا توقیف مال ورشکسته به عنوان تأمین خواسته، مانند وثیقه قراردادی موجب حق اولویت در وصول طلب است؟

حق اولویت ندارد البته این مورد ناظر به حالتی که مال مورد توقیف عین معین و متعلق حق ثالث است نیست چرا که ماده ۱۲۸ قانون آیین دادرسی مدنی مقرر داشته است :چنانچه که مال توقیف شده عین معین و مورد ادعای متقاضی تأمین باشد درخواست کننده تأمین بر سایر طلبکاران حق تقدم دارد.

 

رسیدگی و تعیین دارایی تاجر ورشکسته به چه صورت است؟

اداره تصفیه نسبت به انتشار آگهی و تعیین ورشکسته ومحل اقامت او وتاریخ توقف، اخطار به بستانکاران وکسانی که ادعایی دارند که ظرف 2 ماه مدارک ادعایشان را تسلیم اداره کنند، اخطار به بدهکاران که ظرف مدت نامبرده خود را معرفی کنند درغیر اینصورت معادل 25% دین جریمه نقدی خواهند شد بعلاوه اینکه دادگاه کیفری از 3ماه تا 6ماه حبس برای آنان مقر خواهد نمود و اخطار به کسانی که به هر عنوان اموال ورشکسته را در دست دارند که آن اموال را ظرف مدت نامبرده در اختیار اداره بگذارند وگرنه هر حقی که نسبت به آن مال دارند سلب خواهد شد مگر عذر موجهی داشته باشند.

 

ادامه ی کار تاجر وقتی ورشکسته میشود به چه صورت است؟

اگر رسیدگی به ورشکستگی بر عهده ی اداره ی تصفیه باشد بستانکاران میتوانند پیشنهاداتی راجع به ادامه ی کاربازرگانی یا حرفه ی مربوط به متوقف بنمایند ولی تصمیم با اداره ی تصفیه است وبطور کلی اداره ی تصفیه نماینده ی منافع هیات بستانکاران میباشد، و اگر رسیدگی به ورشکستگی بر عهده ی مدیر تصفیه باشد اگر طلبکارها بخواهند تجارت تاجر ورشکسته را ادامه دهند میتوانند برای این امر وکیل یا عامل مخصوصی انتخاب نموده ویا به خود مدیر تصفیه این ماموریت را بدهند.

 

آیا رد طلب از جانب اداره تصفیه قابل اعتراض است؟

اعتراض طلبکارها در محکمه ای که حکم ورشکستگی را صادر کرده است قابل رسیدگی است و ممکن است این اعتراضات چند حالت داشته باشد، حالت اول طلبکار نسبت به رد مطالبات خود توسط اداره تصفیه یا مدیر تصفیه معترض باشد، حالت دوم مدیر تصفیه یا اداره تصفیه طلبکار بودن شخص را پذیرفته لکن میزان طلب اورا کمتر تشخیص داده است، حالت سوم طلبکاری نسبت به طلبکار شناخته شدن شخص دیگری معترض باشد.

 

مسئولیت بدهیهای ناشی از ادامه کار تاجر ورشکسته با کیست؟

مطابق ماده 509 قانون تجارت اگر از معاملات وکیل یا عاملی که تجارت ورشکسته را ادامه می دهد تعهداتی حاصل شود که بیش از حد دارایی تاجر ورشکسته است فقط طلبکارانی که آن اجازه را داده اند مسئولیت تعهدات مذکوره را برعهده دارند.

 

وضعیت قرار دادهای جاری ورشکسته با افرد ثالث چه می شود؟

مطابق ماده 512 قانون تجارت هرگاه اموالی دراجاره تاجر ورشکسته باشد مدیر تصفیه در فسخ یا ابقای آن به نحوی که موافق منافع طلبکار ها باشد اتخاذ تصمیم میکند. اگر تصمیم به فسخ باشد؛اجاره بهاء ایام آینده به موجر تعلق نخواهد گرفت و بابت مال الاجاره که تاآن تاریخ  مستحق شده اند جزء غرما منظور میشود واگر موجر با تصمیم مدیر تصفیه موافق نبود حق  مطالبه تامین را نخواهد داشت.

 

اعطای تسهیلات بر پایه قرض‌الحسنه چگونه است؟

قرض‏الحسنة، عقدی است که به موجب آن بانک‌ها مبلغ معینی را طبق ضوابط به افراد یا شرکت‌ها به قرض واگذار می‌نمایند و گیرنده متعهد می‌شود معادل مبلغ دریافتی را باز پرداخت نماید. بانک‌ها در موارد زیر از محل منابع سپرده‌های قرض‌الحسنه اقدام به اعطای تسهیلات قرض‏الحسنه می‌کنند:

الف ـ به شرکت‌های تولیدی و خدماتی (غیر از بازرگانی و معدنی) که فعالیت آنها اشتغال‌زا و در جهت تأمین مایحتاج ضروری جامعه است؛

ب ـ به افرادی که مستقیما به امور کشاورزی و دامپروری مبادرت نمایند؛

ج ـ برای رفع نیازهای افراد در موارد: هزینه‏های ازدواج، تهیه جهیزیه، درمان بیماری، تعمیرات مسکن، کمک هزینة تحصیلی، کمک برای ایجاد مسکن در روستاها.

 

آیا قرارداد جعاله روش مناسبی برای اعطای تسهیلات و تخصیص منابع به شمار می رود؟

جعاله قراردادی است که به موجب آن، جاعل (کارفرما) در مقابل انجام عمل معیّن ملزم به پرداخت جعل (اجرت) معلوم می‏گردد. طرفی که عمل یا کار را انجام می‏دهد عامل (پیمانکار) نامیده می‏شود. این قرارداد می‌تواند در زمینه اعطای تسهیلات بانکی دارای کاربرد باشد. در جعاله‏های بانکی، متقاضی تسهیلات با بانک جعاله‏ای منعقد می‏کند مبنی بر اینکه بانک کار خاصی را برای او انجام دهد و جعل را به صورت نسیة اقساطی از او دریافت کند، سپس بانک در قرارداد جعاله دیگری که به صورت نقد است، انجام کار را به عامل دیگری می‏سپارد.

 

یکی از رویه های موجود در زمینه اعطای تسهیلات، دریافت وثیقه از متقاضی تسهیلات در قالب قرارداد رهن است، موضوع و احکام قرارداد رهن چیست؟

به موجب آن مدیون، مالی را برای وثیقه به داین می‌دهد. رهن دهنده را راهن و طرف دیگر را مرتهن می‌گویند. در مجموع رهن از نظر شرع، عرف و لغت عبارت است از آنچه راهن در مقابل دینش به عنوان وثیقه نزد مرتهن قرار می‌دهد. عقد رهن نسبت به راهن لازم و نسبت به مرتهن جایز است. بنابراین راهن نمی‌تواند قبل از اینکه دین خود را ادا کند یا از آن بریء شود، عین مرهون را مطالبه کند ولی مرتهن می‌تواند هر وقت بخواهد آن را بر هم بزند. تعهدی که راهن در عقد رهن نسبت به وثیقه می‌دهد، در مورد وثیقه قابل تجزیه نیست؛ بدین معنی که تا تمام طلب پرداخت نشود وثیقه آزاد نخواهد شد. یکی از ویزگیهای مهم مال مرهون این است که باید عین باشد و رهن دین و منفعت باطل است.

 

آیا بانک می تواند نسبت به بازداشت مازاد مورد وثیقه تسهیلات اعطایی توسط مراجع قضایی موافقت نماید ؟

اخذ موافقت بانک از سوی مقامات قضایی جهت بازداشت مازاد ارزش مورد وثیقه درمقابل طلب ثالث، با توجه به وصف احتمالی بودن بازداشت علی الاصول صورت نمی گیرد و در مواردی که راهن فی المثل جهت مرخصی زندانی تقاضای موافقت بانک یا بازداشت آن را به نفع دادسرا دارد، از بانک استعلام می شود که در این موارد اعلام رضایت به مصلحت نمی باشد.

 

آیا اعطای تسهیلات از طریق وکالت امکان پذیر می باشد و آیا وکیل می تواند ضامن موکل گردد؟

وکالت ممکن‌است بطور مطلق برای تمام امور موکل باشدیا مقید و برای امریا امورخاصی و وکیل نمی‌تواند عملی را که ‌از حدود وکالت او خارج است انجام ‌دهد لذا استفاده از تسهیلات بانکی توسط وکیل، درصورتیکه در وکالتنامه تصریح شده باشد، امکان پذیر است مگر در مورد تسهیلات مضاربه، لذا امضای قرارداد و استفاده از سرمایه مضاربه نیز شخصاً بدون تفویض وکالت به غیر توسط خود عامل ( متقاضی و واجد شرایط تسهیلات بانک) صورت خواهد پذیرفت بنابراین در این نوع عقد ، بانک از قبول وکالتنامه و اعطای تسهیلات به وکیل به استناد آن معذور می باشد . اضافه می نماید شعب در هنگام اعطای تسهیلات و انجام معاملات و امضاء قراردادها توسط وکیل بدون درنظر گرفتن تاریخ تنظیم وکالتنامه ، می بایست تائیدیة جدیدی ( از دفترخانه تنظیم کننده وکالتنامه ) اخذ و ضمیمه پرونده نمایند. ضمناً وکیل می تواند بعنوان شخص حقیقی و اصیل ، ضامن موکل گردد و ضمانت وکیل منع قانونی ندارد.

 

آیا صدور ضمانت نامه بانکی عمل تجاری است؟

صدور ضمانت‌نامه عمل تجاری محسوب می‌شود. هرچند این اسناد، با برات و اسناد قابل انتقال دیگر مثل چک و سفته تفاوت دارند.

 

انواع ضمانتنامه ارزی کدامند؟

ضمانتنامه بانکی تعهدی است که بانک در قبال قرارداد متقاضی با کارفرما صادر می‌نماید و در صورت درخواست کارفرما به هر دلیل، بانک وجه ضمانتنامه را بدون قید و شرط به کارفرما "ذینفع" پرداخت می‌نماید. انواع ضمانتنامه ارزی: شرکت در مناقصه ارزی، حسن اجرای تعهدات ارزی، پیش پرداخت ارزی، استرداد کسور وجه الضمان ارزی، گمرکی، تعهد پرداخت، متقابل بانکی.

 

شرایط دریافت ضمانتنامه چیست؟

برای صدور ضمانتنامه بانکی ابتدا با تشکیل پرونده اعتباری، وضعیت مشتری در بانک مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر در بررسی‌های کارشناسی شرایط مورد نظر بانک احراز شود، به درخواست مشتری مبنی بر صدور ضمانتنامه پاسخ مثبت داده می‌شود که موارد حائز اهمیت در بررسی‌ها این موارد می باشد: ضمانتنامه درخواستی متناسب با نوع فعالیت مشتری باشد، مشتری دارای قابلیت انجام کار باشد یعنی تجربه، تخصص، توانایی و امکانات لازم برای انجام کار مربوطه را داشته باشد، مشتری امکان ارائه وثایق مورد نظر بانک را داشته باشد.

 

انواع وثایق قابل قبول جهت صدور ضمانتنامه چیست؟

متقاضیان جهت صدور ضمانتنامه می توانند یک یا ترکیبی از وثائق ذیل را به بانک ارائه نمایند:

وجه نقد؛ اوراق مشارکت منتشره براساس مجوز بانک مرکزی ج.ا.ا ،‌ طلا ، اسناد خزانه، سپرده سرمایه گذاری مدت دار نزد بانک صادرکننده اعم از ارزی و ریالی، حساب قرض الحسنه پس انداز و جاری (اعم از ارزی و یا ریالی(.

تضمین بانکهای داخلی یا بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی معتبر خارجی؛ سفته به امضاء متعهد و ظهرنویسی اشخاص معتبر، اموال غیر منقول، برگ وثیقه انبارهای عمومی مربوط به کالا، سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، کشتی یا هواپیما.

 

در چه شرایطی بدهی مالیاتی مشمول مرور زمان می شود؟

بدهی مالیاتی در صورت اثبات آن هیچ وقت مشمول مرور  زمان نخواهد شد و شخص مجبور به پرداخت آن می باشد.

 

آیا قانون مالیات بر ارث عطف به ما سبق می شود؟

علی الاصول قانون مالیات بر ارث باید بر اساس سال فوت متوفی پرداخت شود.

 

گرفتن ضرر و زیان به علت مسدود بودن حساب به علت مطالبه سفته به چه صورت است؟

آزاد سازی حساب باید توسط خود خوانده صورت بگیرد و شخص نمی تواند از خواهان مطالبه خسارت کند.

 

در صورتی که شخص قسط هایش را نپردازد ضامن باید چه اقدامی کند؟

با توجه به این که شخص قسط خود را نداده ضامن های او تضامنی مسئول پرداخت می باشد و البته حق رجوع به شخص بدهکار را دارند.

 

بانک بابت وصول اقساط معوقه به کدام ضامن باید مراجعه کند؟

بانک میتواند به هرکدام از ضامنین بابت وام و اقساط معوقه جهت وصول مراجعه نماید. 

 

در خصوص مصوبه های جدید راجع به معافیت های مالیاتی و مالیات های مستقیم و جدید در صورت امکان به اختصار توضیح دهید ؟

موارد زیر از مصوبات جدید هستندکه تحت عنوان مصوبات جدید به قوانین مالیاتی جدید الحاق گشته اند که در سال جدید اعمال میگردند :

معافیت مالیات حقوق سال ٩٥ رقم  ١.٣٠٠.٠٠٠ تومان تعیین شد.

هر گونه بیمه از سال ٩٥ از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شد.

سنوات حقوق در هر صورتی از سال ٩٥ از کسر مالیات معاف و در صورت کسر، تخلف صورت گرفته است.

نرخ ٩ درصد مالیات بر ارزش افزوده سال دیگر اضافه نمی شود.

تاریخ اظهارنامه مالیاتی ۳۱ تیر خواهد بود اما اظهارنامه مشاغل بند ب ۳۱ خرداد خواهد بود.

مشاغل همه مکلف شدند دستگاه pos نصب کنند و در اظهارنامه ٩٥ ( یعنی سال ٩٦ ) حتما گردش مالی شان ثبت شود.

در  ماده ١٨١ قانون مالیات پلیس مالیات جایگزین "حکم قضایی" شده است.

قراردادهای pc و epc پیمانکاری از این به بعد به جای محاسبه بر اساس درصد پیشرفت کار مبنا بر اساس صورت وضعیت تایید شده است.

اسم مالیات بر ارزش افزوده به اسم مالیات بر مصرف نهایی تغییر خواهد کرد.

برای مصرف کننده نهایی اصلا گرفتن کد ملی و کد اقتصادی لازم نیست ( مثل سوپر مارکتها )

بیمه شخص ثالث برای همه خودروها اجباری شد و عدم تمدید روزانه ٢/٥ درصد تصاعدی جریمه دارد

شرکتهای صنعتی که پروژه R&D یا همان پژوهش را دارند در صورت اثبات١٠ درصد معافیت مالیاتی میگیرند.

ترازنامه جدید به این صورت خواهد بود که به جای حسابها و اسناد دریافتی تجاری و سایر حساب های دریافتی، فقط یک حساب به نام دریافتی های تجاری و غیر تجاری باید استفاده کند.

 

 

_____________________________________________________________________________________________

 
 
 
 

کلیه حقوق مادی و معنوی سایت برای پردیس الله داد محفوظ است.